Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kompakt Android tablet overbeviser stort til prisen

Søger man efter en prisvenlig Android tablet til surfing, småspil og lignende, så er denne tablet afgjort et godt bud.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Understående handler om en 8,9" Android tablet, der kan erhverves for et meget rimeligt beløb. Brugeren får adgang til mange brugsscenarier, den har en ganske glimrende ydelse og er velbygget.

MEDION LIFETAB P8912 MD99066 anvender Android 4.4 KitKat. Der er tale om en 802.11n Wi-Fi-tablet, og den kan købes for det beskedne beløb af 1499 kroner i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 10. juni 2015.

De grundlæggende præmisser er til stede for en god brugeroplevelse. Den er baseret på en Intel Atom processor, der er tilstrækkeligt med ram, og selv om den indbyggede lagringshukommelse ikke er voldsom, er man alligevel godt rustet til hverdagens brug.

Man må acceptere, at dens styrke ikke er 3D-grafik sammenlignet med de stærkeste ARM-processorer, men til gengæld gør skærmen, der klarer full HD-indhold, et godt indtryk. Tabletten har en høj batterikapacitet, hvilket dog trods alt ikke leder til så lang batterilevetid som håbet, men alt i alt får man en god kapabel tablet til mange forskellige anvendelser, specielt når prisen tages med i betragtning.

Med en vægt på 490 gram er den en anelse tungere end de letteste modeller med samme formfaktor. Materialevalget er der til gengæld ikke noget at udsætte på.

Kompakt og komplet til prisen

Som nævnt tidligere er tabletten udstyret med Android 4.4 KitKat, det er ikke længere den allernyeste Android-version, men næsten alle tablets kommer dog stadig med KitKat. Så man er ikke overhalet af udviklingen som sådan, og mange vil sikkert ikke kunne mærke den store forskel.

Man har stadig adgang til langt over 1 million apps på Google Play, og det er jo en af hovedårsagerne til, at man vælger en tablet. LIFETAB P8912 er også rimeligt kompakt. Den vil med garanti af nogle føles som værende lidt mere håndterbar end en tilsvarende 10.1" tablet.

Der er ikke kun tale om en kompakt tablet til en god pris. Det er også en tablet, der har de fleste af de features, man regner med at finde i en tablet. Der er således indbygget gps, hvilket ikke har været en selvfølge i alle de MEDION-tablets, vi har kigget på. Den anvendte skærm understøtter også 10-fingers touch, måske ikke det første man ville tænke på, men det er dog tegn på, at der, prisen til trods, ikke er tale om en fuldstændig skrabet model.

Enkelte steder træder prisniveauet dog igennem. Der er eksempelvis ingen lyssensor, så skærmens lysstyrke kan ikke automatisk indrette sig efter omgivelserne. Det er dog en feature, der ikke altid holder, hvad den lover. Skærmene kan dæmpes for meget etcetera. Der er også kun indbygget monohøjttaler, så selv om LIFETAB P8912 faktisk kan spille relativt højt, så opnår man langt den bedste lyd, hvis man benytter et headset, når man vil nyde musik på tabletten.

Ganske fornuftig ydelse

LIFETAB P8912 er udstyret med en Intel Atom Z3735F quad core-processor, der har en arbejdsfrekvens på 1,33 GHz, hvor hastigheden dog stiger op til 1,83 GHz, efterhånden som belastningen øges. Processoren har et scenario design effekt (SDP) på 2,2 watt. Det er lavere end TDP for samme processor, så processoren kan forventes at overskride dette og arbejde ved en højere effekt. Det gør det lidt svært på forhånd at gisne om batterilevetiden, men tabletten er dog udstyret med et 7400 mAh Li-Ion batteri.

LIFETAB P8912 klarer sig generelt pænt gennem alle brugsscenarier, det ville nok være en overdrivelse at sige, at den flyver gennem alle opgaver uden besvær. Men den har en god ydelse, der må betegnes som værende i den øverste mellemklasse. Den klarer de forskellige opgaver glimrende.

Android operativsystemet håndteres nærmest altid flydende. Det er problemfrit at bladre gennem de forskellige skærmvinduer og gennem sider med installerede apps. Der er ingen tøven her. Hvor godt tabletten klarer apps afhænger lidt af den enkelte app, men generelt set bruger man ikke meget tid på at vente. Tabletten leverer en god præstation med en fornemmelse af, at alle handlinger afvikles rettidigt.

Processoren er måske potentielt ikke så stærk, som de stærkeste ARM-processorer på markedet, men den er stærk nok til, at man sjældent lægger specielt mærke til det i normalt brug.

Ændring af skærmretningen fra liggende til stående tilstand går fint og ledsages blot af en lille tøven.

Vi har også kørt enkelte benchmarks på LIFETAB P8912. Ud over hands-on tilgangen her, har vi blandt andet brugt AnTuTu Benchmark 5.7 benchmarken til evaluering af ydeevnen.

Vi har også brugt SunSpider 1.0.2 test for at vurdere LIFETAB P8912s evne til at håndtere JavaScript generelt. I SunSpider-testen er scoren på 624,3 ms, hvilket slet ikke er dårligt, selv om det ikke er så hurtigt, som de hurtigste tablets på markedet. Vi har også brugt Octane 2.0 benchmark, som er en mere grundig test, der også viser, hvor godt tabletten håndterer JavaScript. Her var scoren 6548. Vi ikke har brugt denne benchmark tidligere, men vil gøre det herefter, når det skønnes hensigtsmæssigt. Den her opnåede score vil så tjene som sammenlignende værdi.

Brugeroplevelsen handler om meget mere end JavaScript. Den generelle følelse, når du bruger browseren, er, at det føles næsten flydende i alle situationer. Scrollning og zoom er for det meste en flydende oplevelse, især det første, og den generelle erfaring er god, når det kommer til surfing. Lejlighedsvis kan man risikere at skulle vente på websider, hvis der er mange billeder at hente, men det kan også skyldes Wi-Fi-forbindelsen. Indlejrede videoer fører dog uundgåeligt til en smule ventetid, inden videoen er klar.

I AnTuTu 5.7 benchmarken klarer LIFETAB P8912 at score 33.832 point, det er en fin score, selvom det er noget lavere end de hurtigste tabletter, der anvender ARM-processorer.

Den væsentligste grund til, at denne tablet falder noget bagefter i den samlede score i AnTuTu benchmark, er den indbyggede Intel HD Graphics løsning. Når man anvender 2D, er der ingen bekymringer, men processoren kan ikke holde trit med de nyeste og stærkeste processorer, når det drejer sig om 3D-grafik.

Den er ikke dårlig til 3D-grafik som sådan, men hvis man gerne vil bruge meget af sin tid på at spille krævende spil med krav til grafikken, så er denne tablet ikke det mest oplagte valg.

Fin konstruktion og gode features

LIFETAB P8912 er som sagt velbygget. Den virker meget solid, og der ser ikke ud til at være nogen problemer med kvaliteten. Den kommer også med 3 års garanti. Bagsiden af tabletten består hovedsageligt af et lyst gråligt metal, som er flankeret af strimler af en mørkere farvet grå plast i enderne. Det ser ganske nydeligt ud, metallet går rundt om kanten og dækker det meste af de langsgående sider på tabletten. Skærmen er solidt monteret, der er ikke revner eller afstand mellem skærmen og siderne.

Den 8.9" tablet er 8,5 mm tyk og vejer 490 gram som nævnt før. Det er en smule tungere, end vi havde forventet af en 8.9" tablet, men tabletten føles fin, når man holder den i hånden.

Wi-Fi 802.11n-modtagelsen er fin under de fleste forhold i de fleste forhold, her synes den at være på et gennemsnitligt niveau.

Et punkt, hvor prisen på denne tablet skinner igennem, er den mængde intern hukommelse, der er til rådighed til opbevaring. LIFETAB P8912 er udstyret med 32 GB hukommelse, til prisen er det dog fint, og der er 28 GB tilbage til installation af egne apps og data. Man kan også udvide kapaciteten ved at benytte sig af microSDXC kortlæseren, der tager imod hukommelseskort på op til 128 GB.

Mængden af tilslutninger er generelt et af de stærke punkter ved denne tablet. Der er en microUSB 2.0-port med USB Host-funktion, en miniHDMI-udgang og 3,5 mm minijackstik til tilslutning af et headset. Knapper og tilslutninger er alle samlet i højre side af tabletten, når den holdes i liggende tilstand, og det fungerer meget godt.

Der medfølger et par In-ear hovedtelefoner af anstændig kvalitet, et microUSB-kabel til tilslutning af tabletten til andre enheder og til opladning ved brug af strømforsyning. Endelig er der et microUSB-host kabel. Der medfølger også en trekantet plastic stand til tabletten.

Der er også to webcams - et 2 megapixel webcam på forsiden med integreret mikrofon og et 5,0 megapixel webcam med autofokus på bagsiden. Især det 5,0 megapixel kamera på bagsiden kan tage gode billeder, i det mindste under forhold der er optimale.

Skærmen og batterilevetiden

Skærmen på MD8912 er temmelig flot, der anvendes ips-teknologi, og skærmen har en skærmopløsning på 1920 x 1200 pixel, hvilket svarer til en pixeltæthed på 254,4 PPI. Mens det ikke lyder imponerende sammenlignet med de vildeste på markedet, er det stadig ensbetydende med en god og detaljeret billedkvalitet. Skærmen er lysstærk, den har gode betragtningsvinkler, hvilket karakteriserer den anvendte panel-teknologi. Farvegengivelsen er også god, selv om skærmen ikke virker så sprudlende som visse skærme på markedet, men det er en god all-round skærm.

En ting får LIFETAB P8912 til at fremstå lidt ældre, end den faktisk er. Det er skærmrammerne, hvor især siderne er noget bredere end hos de fleste tablets i dag.

Vi har testet batteriets levetid ved at anvende tabletten til et bredt udvalg af opgaver. Her har skærmens lysstyrke været tæt på 100 procent det meste af tiden. Vi har brugt LIFETAB P8912 til surfing, læsning af PDF-filer, set korte videoer, brugt og downloadet apps og endelig til moderat gaming. Testtiden inkluderer også korte pauser.

Vi har her opnået en batterilevetid på 6 timer og 46 minutter. Det er acceptabelt, men vi havde håbet på mere, men til prisen er den alligevel tilgivet. Det er velsagtens denne tablets største ulempe set over et.

MEDION LIFETAB P8912 leveres med en bred vifte af præ-installerede apps. Dette omfatter Google Docs, og Life PLAYER, som er en medieafspiller til musik, video og foto. The Drawing Pad app er en lidt underholdende app, der især vil appellere til yngre mennesker. Sidst, men ikke mindst, er den TeamViewer app, der er gratis til privat brug. Med TeamViewer app kan brugeren hjælpe eller modtage fjernhjælp af en anden bruger, der også har TeamViewer-programmet installeret. Man skal selvfølgelig kende de rette legitimationsoplysninger.