Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kom katastrofen i forkøbet

Mange computere dør fordi de overopheder. Ofte kunne det være undgået. Speedfan advarer dig før katastrofen sætter ind.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Min forrige bærbare måtte lade livet, fordi processoren blev for varm og computeren til sidst brændte sammen. Samme skæbne var ved at overgå min nuværende bærbare. Helt umotiveret gik den i stå, mens den var ved helt basale opgaver som at installere Windows-opdateringer.

Men hvad var galt? Harddisken viste ikke nogen tegn på fejl og der var ingen virus at spore.

Det kunne mærkes at pc’en blev varm og ses i bios, at processoren var indstillet til at stoppe, når den nåede over 100 grader.

Noget tydede på overophedning, men hvordan får man afklaret, om det virkelig er det, der er tilfældet?

Speedfan løste problemet. Programmet læser alle tilgængelige temperaturer i din computer og viser, hvor meget din blæser køler.

For mit vedkommende viste det sig med det samme at stå kritisk til. Speedfan kunne afsløre, at processoren nåede en varme på over 85 grader, selv ved lav belastning.

Der var således ikke længere tvivl om, at det var her problemet skulle lokaliseres, og efter en grundig støvsugning af maskinens indre var min bærbare god igen. Straks den nåede op på de specificerede 55 grader, gik blæseren i gang med at køle, og fik temperaturen ned igen. Computeren var reddet.

Speedfan er dermed et af de sjældne programmer, der rent faktisk har potentiale til at redde en computer, som måske ellers ville være brændt sammen.

Programmet giver dig et udførligt overblik over cpu-forbruget samt temperaturerne på såvel processoren og de enkelte kerner som harddisk, grafikkort og øvrige komponenter, som det er muligt at måle på.

Temperaturerne vises på ganske overskuelig vis i celsius eller fahrenheit, og komponenterne får et grønt flueben, hvis temperaturen er ok, en blå pil ned, hvis den er ved at blive køligere, en rød pil op, hvis den er ved at blive varmere og en rød flamme, hvis den har nået et kritisk stadie (det skal dog tages med et gran salt – alt der overstiger 50 grader får en rød flamme, og en processor kan godt klare temperaturer, der er væsentligt højere).

Målingerne kan også ses på skræddersyede grafer eller du kan vælge at lave logs over systemets tilstand i en specificeret tidsperiode.

Speedfan understøtter også S.M.A.R.T, som giver dig adgang til detaljerede oplysninger om din harddisk og dens aktuelle tilstand.

Hvis blæseren tillader det, kan du ændrer dens indstillinger, så den køler som du ønsker, og for de vovemodige er der også mulighed for overclocking – selvfølgelig på helt eget ansvar.

Det kan måske lyde lidt teknisk, men det skal nu ikke afskrække almindelige brugere fra at forsøge sig med programmet. Man behøver ikke at rode med de avancerede funktioner, hvis man ikke ønsker det, og programmet er faktisk temmelig overskueligt og brugervenligt, hvis man holder sig til de grundlæggende egenskaber.

Enhver kan således have gavn af at holde lidt øje med computerens klima og Speedfan burde således være fast inventar på enhver computer. Det er et af de gratis programmer, der rent faktisk kan redde maskinen fra den store katastrofe.