Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

IpV6 finder vej ned i routeren

Routeren DIR-652 fra D-Link er en diskret lille router, der som noget specielt har fokuseret meget på ipV6.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Internettet løber tør for ipV4-adresser meget hurtigt – det er der næppe nogen tvivl om. Vi har alle hørt spådommene om det stigende forbrug af internet-adresser, og der er ingen tvivl om, at vi før eller siden er nødt til at komme over på ipV6-adressespektret.

Af de routere, der sælges i dag, er der en del, der understøtter ipV6, men der er ikke rigtig nogen, der for alvor gør noget ud af det.

Sådan er det dog ikke med DIR- 652. Ikke alene understøtter den ipV6, den har også gjort en dyd af nødvendigheden og givet den- ne facilitet et specielt underpunkt i routerens menu.

En velkendt menu

Vi har konstateret det før, når vi har kigget nærmere på D-Links routere, og nu gør vi det igen. Den menu, du bruger til opsætning af routeren, er velkendt og ikke nødvendigvis specielt brugervenlig. Men omvendt så er der ingen tvivl om, at hvis du først formår at overskue routerens funktioner, så er der ikke meget, du ikke kan sætte denne router op til.

Men lige for at starte med det lidt uventede, nemlig det fokus, routeren lægger på ipV6, så finder du to menupunkter i menuen, der direkte henvender sig til denne facilitet.

Dels under menupunktet ’Advanced’, hvor den har sin egen undermenu. Her kan du bestemme, hvilken slags forbindelsestype som ipV6 kan gøre brug af. Som standard står den til ’Link-local only’, der betyder, at routeren er i stand til at kommunikere med andre ipV6-enheder på lan-siden.

Der er seks andre mulige indstillinger her, blandt andet ’ipV6 over ipV4 Tunnel’ og ’dhcpV6 (stateful)’, som du kan bruge, hvis du får en ipV6-adresse fra din internetudbyder. På den måde er routeren gjort klar til fremtiden, når vi mere eller mindre bliver nødt til at skifte over til ipV6 for stadig at kunne kommunikere med hinanden over internettet.

Det andet sted, som ipV6 optræder, er under ’Status’, hvor du kan se, hvilken ipV6-adresse routeren har, og hvilke ipV6-adresser de computere, der er koblet til routeren, har fået tildelt.

Endnu et lille plus

Der er endnu en ting, der giver et lille plus i karakterbogen til DIR-652, nemlig muligheden for at opsætte en gæstezone på dit netværk. Du kan slå gæstenetværket til eller fra i menuen, du kan vælge, om det altid skal være tændt eller slukket, eller du kan oprette en tidstabel, ud fra hvilken gæstenetværket tænder og slukker, og du kan naturligvis give det et passende navn.

Du også sætte sikkerheden op på gæstenetværket, og du kan slå routing mellem zoner til eller fra. Personligt mener jeg, at ideen lidt går af et gæstenetværk, hvis du danner bro mellem det og dit almindelige trådløse netværk i hjemmet.

Derudover så er routerens menu en gammel kending. Den har utrolig mange menupunkter, og hver eneste menupunkt har en hulens masse indstillinger. Men igen – for den erfarne netværksentusiast, er det kun dejligt at se så mange indstillingsmuligheder. Hvis du ikke er så sikker udi indstillinger af routere, så hold dig til de indstillinger, du får ved den første opsætning af routeren.

Det første du nemlig gør, når du installerer routeren, er at følge en meget let installationsguide, der kører på den medfølgende cd. Den sætter routeren op, så du i princippet ikke behøver at røre ved den. Men hvis du er som os, så kan du naturligvis ikke lade være med at gå ned og justere lidt mere på routerens avancerede indstillinger.

Nogle af de øvrige ting, vi godt vil fremhæve her, er den ret avancerede QoS-funktion (Quality of Service), routeren har. Her kan du sætte ikke mindre end ti forskellige regler op, hvilket er langt mere, end vi er vant til fra mange andre routere, hvor vi ofte bare får muligheden for at slå QoS til eller fra.

Ikke alt er godt

Men selvom der er meget godt i routeren, så er det ikke kun gode ting, der er at berette om DIR-652. Routeren er blandt andet kun en 2,4GHz-router. Vi savnede et 5GHz netværk, så vi kunne adskille 802.11g- og 802.11n-netværkene fra hinanden.

Vi var heller ikke specielt imponerede over rækkevidden på routeren – den var lidt på den dårlige side af, hvad vi havde forventet.