Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

iOS 5: den totale test

Her kan du læse alt, hvad du har brug for at vide om Apples seneste mobile operativsystem. Skal du overveje en opgradering?.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efter måneders venten er iOS 5 omsider kommet, og heldigvis ser det ud til at være lige så godt, som Apple har lovet. Det er fuldt af nye funktioner såsom WiFi-synkronisering, pc-fri opsætning og et splinternyt meddelelsessystem.

Du er måske ikke iOS-bruger. Det er i orden, men vi lægger vægt bag ordene – iOS er muligvis det bedste operativsystem til smartphones og tablets. Det har ikke så megen fleksibilitet som Android, og måske er det ikke så labert som Windows Phone 7, men den kolossale funktionalitet, det enorme udvalg af apps og den samlede pakkes kvalitet fremmer dets vej mod piedestalen. Hvad har iOS 5 at tilbyde i forhold til sine udmærkede forgængere? Det kan du læse her.

Meddelelsescenter

Dette er en stor forandring. I stedet for de blå meddelelser, der dukker op midt på skærmen, har man i iOS 5 mulighed for at vælge Android-lignende meddelelser, der kommer frem på låseskærmen (hvis du ønsker det), og i et panel, der glider ned, når du svirper i toppen af skærmen. Panelet understøtter også forskellige widgets (herunder Værdipapirer og Vejr som standard). Det betyder, at man kan få en hurtig opdatering ved at svirpe med fingeren.

Det er nemt at konfigurere Meddelelsescenter i Indstillinger-skærmbilledet, og du justerer sikkert indstillingerne hen ad vejen. Nogle applikationer, for eksempel Facebook, er lidt mere ordrige, end vi bryder os om.

De orienterer om alt, hvad der foregår på Jorden. Man kan også ændre den måde, hvorpå app’ene orienterer en. Du vil måske have Facebook til at opdatere i et banner øverst på skærmen i stedet for at afbryde dig med et støjende meddelelsesvindue.

Låseskærm

En anden egenskab, der skamløst er lånt fra Android, er, at man kan svirpe nogle meddelelser på låseskærmen, så man kommer direkte til den relevante applikation eller tjeneste. Det er meget mere effektivt end den forrige metode, der tvang en til at låse telefonen op og selv finde den pågældende applikation.

Nu kan man også få adgang til kameraet fra ens låseskærm. Dobbelttryk på hjem-knappen, så kommer der et lille kameraikon forneden til højre på skærmen. Når man klikker på den, bliver kamera-applikationen åbnet. Og nu kan man bruge volumenkontrollen som lukkerknap, og det gør iPhone-kameraet langt mere anvendeligt.

Grundlæggende redigeringsværktøjer som beskæring, fjernelse af røde øjne og automatisk forbedring er blevet føjet til Photos-applikationen, og inddragelsen af iCloud-integration giver adgang til det fremragende Photostream, der automatisk kopierer de fotos, man tager på en iOS-enhed, til ens øvrige Apple-hardware. Det er ret skræmmende at se sine iPhone-fotos dukke op i ens iPad-fotomappe, uden at man har gjort noget.

Safari

Den nye mobile udgave af Safari har arvet to nøglefunktioner fra desktopversionen. Den ene er Reader, der fjerner reklamer og andet unødvendigt materiale fra websider, og leverer et rent, klart læsemiljø. Den anden er Reading List, der giver mulighed for at gemme sider, som senere kan læses. Den første kan især være nyttig, hvis man har vænnet sig til e-bøger, fordi den forbedrer præsentationen af web-centrerede sider.

Lad være med at droppe Instapaper lige nu. Reading List er en tjeneste, der tager sig af bogmærker og synkronisering, den er ikke nogen cache-tjeneste. Når man tilføjer en side, bliver den ikke gemt med henblik på offline-læsning – den tilføjer blot et nydeligt midlertidigt bogmærke til ens enheder. Når man igen besøger målet, forsvinder bogmærket.

Safaris iPad-udgave får også fanebrowsing. Skærmene på iPhone og iPod er for små til, at det kan virke særlig godt, og de er derfor ikke med faner.

Påmindelser

Påmindelser-applikationen er en enorm tilføjelse til iOS. Det er en af de applikationer, der får en til at føle, at man lever i fremtiden. »Hej, iPhone!« kan man sige til sig selv, når man taster noget nyt ind. »Næste gang jeg er i byen, skal du minde mig om, at jeg skal tage til det virkelig seje sted, hvor alle de seje folk kommer!« Og så gør den det – ikke blot kan man indstille et tidspunkt for sine påmindelser, man kan også vælge stedet. Når man forlader et sted (for eksempel ens arbejdsplads), eller når man kommer til et sted (for eksempel ens hjem), minder iPhone en om det, den er blevet bedt om.

Lokationsbevidste påmindelser er en strålende ide til de af os, der er glemsomme. Men desværre kan man kun skrive placering ind på to måder – enten ved at bruge ens aktuelle placering eller ved at vælge en adresse. Det ville være praktisk at kunne søge på et kort. Man kan placere sine påmindelser i det nye påmindelsesområde, og man kan synkronisere dem med iCal og Outlook.

iCloud

Hjertet i iOS 5 er iCloud, Apples gratis – i hvert fald de første 5GB – cloudlager. Det kan nogle virkelig nyttige ting, for eksempel trådløs backup og automatisk synkronisering mellem forskellige enheder, men pas på med, hvad du vælger: Vi arrangerede backup på en iPhone og en iPad og gemte så mange data, at Apple sendte en e-mail og foreslog os at købe mere plads. Det er bestemt umagen værd at bruge tid i ’Indstillinger | iCloud’ for at være sikker på, at man ikke fylder den gratis plads op med noget, man ikke har brug for.

iMessage

Det overrasker os, at de mobile netværk har ladet den slippe igennem. Med iMessage kan man sende en meddelelse til folk, der har registreret deres telefon som en iOS-enhed. De grønne bobler bliver blå, og meddelelsen bliver sendt gratis via internettet i stedet for gennem netværkenes sms/mms-gateways. Det sparer tekst og potentielt penge.

Med iMessage kan man læse kvitteringer og sågar også video-meddelelser, og det går nemt og hurtigt. Det virker naturligvis ikke, hvis man ikke har et datasignal. Den tilføjer også beskedfunktioner til enheder, der tidligere ikke understøttede dem. Hvis trådløse iPads og iPhone touch’er er udstyret med iOS 5, kan de nu sende sms-lignende beskeder til enhver med en kompatibel enhed.

Magisk tastatur

Når man aktiverer tastaturet på sin iPad, kan man se nogle små linjer nederst til højre. Hvis man trykker og holder på dem, kan man enten løsne tastaturet og flytte det op på skærmen, eller man kan dele det op, så skrivning med to tommelfingre går hurtigere. Det er smart, men det opdelte tastaturs taster får iPhone-størrelse og er sværere at ramme. Det er en smagssag, om man vil bruge denne nye form for tastatur, men det er afgjort nemmere at bruge, hvis man holder enheden i begge hænder. Man kan finde lignende funktionalitet i Windows 8, og det er sandsynligt, at det også finder vej til andre operativsystemer.

Platform-specifik

Nogle af iOS 5’s funktioner er enhedsspecifikke. Vi har allerede nævnt Safaris iPad-tabs og det magiske tastatur, og iPad 2 får også nye gestus: Med fire eller fem fingre fremkalder man multitasking-linjen, og hvis man skubber til venstre eller højre, skifter man mellem applikationer.

Hvis man holder af Air-Play-skærmdublering, der bringer applikationer frem på ens tv, når man bruger den rigtige enhed, er det begrænset til iPad 2 og iPhone 4S. AirPlay-streaming af musik og billeder fungerer stadig med ældre enheder.

Det er også værd at nævne, at Siri, Apples digitale stemmeassistent, ikke fungerer på opgraderede iPhone 4-enheder, kun på 4S. Vi kan ikke komme på en fornuftig årsag til det, bortset fra ønsket om at sælge nye telefoner, især når man tager i betragtning, at den seneste version af stemmeteknologien kørte glimrende på en 3GS.

Indstillinger og ændringer

Nu er iPod-applikationen blevet til Music, mens videoer er flyttet til den nye app Videos (på iPhone/iPad). Game Center er blevet justeret og kan tilføje profilbilleder, venneanbefalinger og Xbox Live-agtige funktioner. Man kan se aktiekurser i påmindelsesområdet, og Kalender får en etårs-visning på iPad og en enuges-visning på iPods og iPhones.

Der er også Bladkiosk, der er iBooks til magasiner. Vi må nævne, at man kan hente vores søs-termagasin T3 Danmark i Bladkiosk. Twitter er blevet integreret i operativsystemet, og man kan tweete direkte fra Apples apps – men mærkeligt nok skal man stadig downloade Twitter-applikationen først.

I æterens blå

En ting, der forhindrede iPad i at være et ægte computeralternativ, var behovet for at slutte den til en computer. Det er omsider slut. Man kan konfigurere en frisk iOS 5-enhed uden at komme i nærheden af en pc eller Mac, og nu kan man downloade softwareopdateringer via æteren. Man skal stadig bruge iTunes, hvis man vil opgradere en ældre enhed til iOS 5.

Hvis du har en pc eller Mac i nærheden, kan du omsider synkronisere uden kabler. Når din enhed oplader, leder den efter din computer på et WiFi-net og synkroniserer den trådløst med iTunes. Føj hertil iClouds trådløse funktioner, og du vil se, at iOS 5 omsider har forvandlet Apples enheder fra legetøj og telefoner til reelle computere.

Vores dom

Vi må indrømme, at iOS 5 er blevet iagttaget så længe, at overraskelsesmomentet formentlig er blevet reduceret, men uanset hvad man mener, er her nok til at gøre din iPhone, iPad eller iPod touch ny og skinnende igen. Da vi installerede det på en iPhone, gjorde vi noget, der måske er utænkeligt for nogle – begyndte helt forfra og installerede vores mest brugte apps igen. Vores fotos og kontakter blev håndteret af iTunes, der også gendannede vores indstillinger og applikationer, som de var. Ganske vist i en klump på 2,5GB, der ikke er til at få til at skrumpe. Vi vil mene, at det er den bedste måde at opleve iOS 5 på. Når man fjerner noget af en ældre installations ladhed, kan man virkelig se, hvad et operativsys-tem kan klare, selvom iOS aldrig har døjet med de rædsler, som man kender fra Windows-installationer.

Selv med applikationer installeret, som de var det på vores test-iPad, virker browseren hurtigere, operativsystemet er mere stabilt, og den generelle oplevelse er mere positiv.

Opgradering eller ej

Der er ikke noget særlig dramatisk ved en opgradering – det er kun Siri, der har en stor indflydelse på iOS 5, og det kræver, at man køber en dyr, ny telefon. I nogle henseender – navnlig meddelelser – indhenter Apple det, som alle andre har gjort, men det er en gedigen opgradering af et fremragende operativsystem.

Der er dog en ting, man bør overveje, hvis man står over for at købe en ny telefon: Bliver det dit næste smartphone-operativsystem? Der kommer næppe endnu en stor opdatering i en rum stund, og Android 4.0 Ice Cream Sandwich og Windows Phone 7 er begge stærke konkurrenter.

MobileMe er død. Længe leve iCloud

De ændringer, der er foretaget ved iCloud, er afgørende for den måde, Apples mobile enheder arbejder sammen på. Og de truer Microsoft og Google, der nu skal indhente dem. Apple bruger push-teknologi – der først blev brugt af BlackBerry-smartphones og senere adopteret af iPhone – til at ændre måden, hvorpå data fungerer.

Den største ændring er, at den push-teknologi, der bliver brugt af iCloud, betyder, at man ikke længere skal synkronisere sin computer med ens øvrige Apple-udstyr. Det sker automatisk. Har du brug for at opdatere et mobiltelefonnummer? Skift det i adressebogen på en Mac, så bliver den ændring skubbet til Contacts-app’en i din iPhone, iPod og iPad på et øjeblik. Skift det på en iPhone, og det bliver synkroniseret tilbage til en tilsluttet pc.

Foruden automatisk synkronisering præsenterer iCloud nu iCloud Storage. Det er endnu en push-baseret cloud computing-tjeneste, der automatisk kan synkronisere nye dokumenter mellem iPad, iPod touch og iPhone eller med andre enheder.

Photo Stream er en del af iCloud og berører ikke lagergrænsen på 5GB. Med den kan man gøre med sine billeder, hvad man kan med sine dokumenter – synkronisere og dele dem ubesværet og nemt ved hjælp af push-teknologi. Arranger tjenesten, tag nogle snapshots, og de dukker automatisk op i fotomappen. Det samme gælder musik. Tilføj filer til iTunes, så finder de automatisk frem til dine enheder.

Hvordan og hvorfor

Der er nu 200 millioner iOS-enheder, og tallet stiger. Vi taler om mange petabytes af datalager og en enorm mængde båndbredde. For at det skal fungere, kræves der ikke blot ordentlige mobile og faste båndbreddehastigheder, det kræver også en forfærdelig masse lagerplads. Og Apple har haft travlt med at sikre, at der er rigeligt at tage af.

Først investerede man massivt i at opgradere de eksisterende datacentre i Cupertino og Newark i Californien. Apple har også fået ekstra kapacitet med en syvårig lejeaftale hos DuPont Fabros Centre i Santa Clara. Apples største investering er imidlertid hos Maiden i North Carolina. Man har investeret 500 millioner dollars i et nyt, skræddersyet datacenter på de 103 hektar land, Apple har købt der, og der er allerede planer om at bygge endnu et datacenter ved siden af.

For at bane vejen for iCloud har Apple også brugt 4,5 millioner dollars på at købe domænenavnet iCloud.com fra cloud computing-selskabet Xcerion. Derefter pungede man ud med yderligere 150 millioner dollars for at sikre, at alle de store pladeselskaber var med om bord – EMI, Warner, Sony og Universal – for at lancere iTunes i iCloud.

Det er enorme pengesummer. Det, Apple konkurrerer med, er naturligvis rivaliserende tjenester såsom Googles Gmail og Amazons Cloud Drive. Nogle af disse tjenester kan man få enten billigt eller gratis, og der er cloud-baserede alternativer til iTune: Google Music, Spotify og Amazon Cloud Player, for eksempel.

Og der kommer meget mere konkurrence. Vi kan forvente en opsigtsvækkende cloud-løsning fra Google og en enorm udvidelse – og måske en forklaring – af Microsofts anstrengelser.