Internet og tv på én skærm

Internet og tv på én skærm

Internet er på vej ind i tv’et. Men tv er allerede ankommet til internettet. En sammensmeltning er måske på vej, og i hvert fald kan du nu se begge dele på samme skærm. Her fortæller vi om de mange muligheder, der byder sig til lige nu, og hvor spændende fremtiden ser ud.

Imere end en halv snes år har eksperter forudsagt, at internet og tv vil smelte sammen – en skønne dag. Men nu er udviklingen for alvor sat i gang. Mange moderne fladskærme kan vise internetsider, eller du kan benytte en Blu-ray-afspiller til det.

Samtidig kan du flere steder end nogen sinde før komme til at se tv via internet på din computerskærm. Men det er blot begyndelsen på en udvikling, hvor du kommer til at kunne se internet og tv på mange forskellige slags apparater og alle de steder, det passer dig.

Det kommer måske bag på dig, at du kan se internetindhold på dit fladskærms-tv. Det er da også noget af en tilsnigelse, når tv-producenter proklamerer internet som en feature ved deres nye produkter. For det er endnu et ret begrænset udsnit af internettet, du kan se. Og teknisk set er det ikke rigtig internet.

Snarere er der tale om, at tv-producenterne har indledt et samarbejde med nogle af de indholdsleverandører, som du også kan finde på internet, om at levere ”content”, som det hedder, dvs. primært film og musik.

Mange tv-producenter sælger derfor i dag tv-apparater, hvor du kan se YouTube-film, se fotos på Flickr, abonnere på klassiske musikoptagelser, se udvalgte optagelser fra Eurosport og lignende ting. Men også mere end det, for nogle producenter har virkelig fundet på nogle sjove ting.

Små ikoner på tv-skærmen

For eksempel tilbyder Sony såkaldte Bravia Internet Widgets, som er små ikoner, hvorfra du med fjernbetjeningen til tv’et kan tjekke de sidste kommentarer på sociale websteder som Facebook og Twitter eller vælge aktuelle finansnyheder.

Når tv’et går til internet på en anden måde end en computer, skyldes det ifølge nordisk marketingchef Ulrik Petersen, Sony, at apparatet ville blive alt for dyrt, hvis man indbyggede en computer i det også.

I stedet har man valgt at udnytte tv’ets allerstærkeste side, nemlig den kraftfulde billedprocessor, og derfor tilbyder Sony og andre tv-producenter først og fremmest indhold, som er egnet til netop det store, finkornede billede. Det er originalt indhold, som indholdsudbyderne (For eksempel Eurosport og musikkanaler) skaber til de enkelte tv-producenter.

I øvrigt er det sådan, at hvis du har et hd-tv, som ikke kan vise ekstraindholdet, kan du i mange tilfælde blot købe en Blu-ray-afspiller af samme fabrikat. Langt de fleste moderne Blu-ray-afspillere har nemlig adgang til blandt andet et afgrænset internet-udbud. Det er en prisbillig genvej, hvis du helst vil slippe for at købe et nyt tv.

tv

 

Brug fjernbetjeningen

Betjeningsmæssigt er der en fordel ved, at tjenesterne er udvalgt af de enkelte tv-producenter. For du kan nemt via fjernbetjeningen klikke dig frem til indholdet.

Det optræder altid under en særlig menu, og de enkelte tjenester har som regel sit eget ikon. Det ville af gode grunde ikke kunne lade sig gøre på samme måde, hvis du kunne få adgang til det komplette internet, du kender fra computeren.

Foruden et internet-tv eller en Blu-ray-afspiller skal du sikre dig et hjemmenetværk i ”topform”, hvis du skal have fuld glæde af internet-tv, for du skal nemlig slutte tv’et til husstandens internetrouter. Hvis du gør det trådløst, er det ofte ikke tilstrækkeligt med en halvmoderne 802.11g-router.

Her skal du op på den nye 802.11n-standard, og du skal have en bredbåndsforbindelse med minimum 4 Mbit download-hastighed.
Teknikken holder dog ikke danskerne tilbage. For ifølge Ulrik Petersen er netop vi danskere blandt de mest ivrige i hele verden efter at benytte de nye tjenester, som Sonys tv tilbyder.

Tv-revolution på vej

Vi er parate til at tage mod det nye, og så er det jo fantastisk, at en langt mere spændende fremtid lurer lige om hjørnet. Et af de mest realistiske bud på fremtidens tv kommer fra Google – kaldet Google TV.

Søgemaskinespecialisten har blandt andre indledt et samarbejde med Sony, og ideen er at skabe et medie, hvor du uden at trække en skarp skillelinje ved hjælp af fjernbetjeningen vælger frit mellem internet- og tv-tjenester.

Du kan nu vælge, om du vil se en tv-kanal, om du vil leje en spillefilm (som bliver sendt direkte til din skærm), om du vil se sport og samtidig tjekke dine venners chat-kommentarer til kampen. Eller om du vil kigge dit internetbaserede fotoalbum igennem, lytte til musik, deltage i onlinespil eller hente et af de små programmer, kaldets apps, som Google vil tilbyde.

For de teknisk interesserede: Google TV baseres på det såkaldte Android-styresystem, som mange mobiltelefoner i dag benytter. Her og på andre smartphones er apps en enkel vej til nye, praktiske og sjove funktioner.

Google TV går i luften i USA næste år. Hvornår det kommer ind i stuerne hos os nysgerrige danskere, tør ingen i branchen spå om lige nu.
Men en typisk forudsigelse lyder på 2-3 år. Introduktionen afhænger dog af, om ideen slår an på den anden side af Atlanten.

Der er tidligere gjort forsøg på at smelte internet og tv sammen, men denne gang virker det velfunderet, ikke mindst fordi Google står bag med hele sin teknologi og en stærk kommunikationsplatform.

Del denne