Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intels trådløse fremtid

Det var primært trådløse nyheder, der prægede Intels årlige Developer Forum i San Francisco.

Af Mads Ølholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I år skal du vænne dig til navnene Haswell og Rosepoint. Haswell er Intels nye mikroarkitektur, og Rosepoint er en avanceret Atom-processor med integreret WiFi.

Haswell er sagen

Intel lancerede for flere år siden sin såkaldte tik tak-strategi, der går ud på, at man cirka hvert andet år skrumper mikroprocessorerne, og cirka hvert andet år skifter mikroarkitektur, der er den interne arkitektur til afvikling af x86-instruktionerne, som Intel bygger alle sine processorer på.

Sidste ændring var et skrump fra 32 til 22 nm samtidig med introduktionen af den tredimensionelle transistor, så næste år står i mikroarkitekturens tegn.

Masser af demoer

Traditionen tro begynder Intel at vise sine produkter et halvt til et helt år inden introduktionen. Denne gang var det da heller ikke nogen undtagelse. På førstedagen af IDF viste Intels mobile chef Dadi Perlmutter adskillige produkter, der er baseret på Haswell. Haswell har et størmforbrug i dvale på blot 5 procent af forgængerens strømforbrug, hvilket giver en meget længere batterilevetid.

Blandt demonstrationerne var tablets med indbygget 3D-kamera. Dadi Perlmutter forudser, at 3D-kameraer bliver standard i løbet af det næste års tid, men allerede inden da vil de kunne købes som tilbehør. 3D-kameraer gør det muligt at anvende gestusser til at kommunikere med computeren.

Avanceret talegenkendelse

Dadi Perlmutter viste også den seneste software fra firmaet Nuance, der igen blev afviklet på en Haswell-processor. Softwaren fra Nuance er fremragende til talegenkendelse, der kan styre computeren, men softwaren kan meget mere end det.

Der er nemlig en dyb integration til Windows og underliggende applikationer og websteder som Amazon samt sociale netværk som Facebook og Twitter.

Denne integration gør det muligt for softwaren at forstå søgninger som »Search Amazon for sunglasses«, hvorefter resultaterne vises i browseren. Softwaren forstår også kommandoer som »Take a picture, post it to Facebook and share it«.

Talegenkendelse har været tilgængelig i omkring 30 år, men nu begynder der for alvor at ske noget, da integrationen med anden software er altafgørende.

Den trådløse side

Der var også flere trådløse nyheder. Disse blev præsenteret på tredjedagen af Justin Rattner, der er Intels forskningschef. Mest interessant er Rosepoint, som er en Atom-processor med to processorkerner og integreret WiFi. Processoren er fremstillet i 32 nm-procesteknologi.

Tidligere har det ikke været muligt at integrere WiFi på en sådan chip, da WiFi anvender analog cmos, der ikke lader sig skrumpe til dimensioner under 65 nm, men Intel har designet en særlig digital processor, der kan beregne de mange ligninger, der ligger til grund for det traditionelle analoge design.

Resultatet er en ren digital løsning, der er lige så effektiv som den analoge, men med den fordel, at det er muligt at skrumpe den yderligere til både 22 nm og 14 nm, hvilket vil halvere effektforbruget hver gang. Demonstrationen viste en fungerende WiFi-radio, der understøtter kanaler med en bredde på op til 40MHz.

WiGig er fremtiden

Hvis du endnu ikke har hørt om WiGig, skal du være klar til en overraskelse. Det er en ny trådløs standard, der arbejder med hastigheder op til 7Gbit/s, hvilket er omkring 20 gange hurtigere end WiFi. Resultatet er en lang række nye anvendelser, som blandt andet omfatter trådløse skærme og harddiske. Standarden arbejder i frekvensområde på 60GHz, hvor der endnu ikke er særligt mange andre standarder.

Der er endnu ikke produkter på markedet, men de første skulle gerne dukke op næste efterår, når standarden er helt færdig. Når WiGig først for alvor er klar til næste år, skyldes det, at chipsæt til WiGig skal være mangfoldige og billige.

Og det er netop prisen, der er den primære årsag. Indtil for nylig har det ikke været muligt at fremstille chips til 60GHz i silicium, men i stedet har det været nødvendigt at anvende et mere eksotisk materiale, galliumarsenid (GaAs), som kræver en meget mere omkostningsfuld fremstillingsproces.

Nu er Intel og andre imidlertid klar med en teknologi, der gør det muligt at anvende silicium, hvilket bringer prisen ned til omkring 50 kroner for en WiGig-chip, når de kommer på markedet næste år.

WiGig har selvfølgelig sørget for, at den nye standard er kompatibel med traditionel WiFi.

Usb buldrer frem

Nej, vi tænker ikke på en afløser til usb 3.0, men som opladestandard.Stort set alle smartphones anvender allerede en usb-oplader, men nu har EU gennem sit standardiseringsorgan IEC godkendt endnu en ny opladestandard, der er baseret på usb. Det sker ved at forøge opladeffekten fra 7,5 W til 100 W.

Dette betyder, at vi i fremtiden vil slippe for alle de proprietære strømforsyninger til blandt andet bærbare computere, der nu alle vil kunne oplades fra en fælles, standardiseret oplader. Det kræver ganske vist et nyt usb-kabel, men det er selvfølgelig kompatibelt med eksisterende kabler.

Samtidig betyder den nye standard, at portene til opladning bliver intelligente, således at hvis man slutter en oplader til den bærbare, så bliver den bærbare opladet fra opladeren, men slutter man en smartphone til den bærbare, så bliver smartphonen opladet fra den bærbare, samtidig med at dataoverførslen også virker.

Usb-gruppen har endnu ikke planer om en efterfølger til 3.0, men erklærer, at det sagtens kan lade sig gøre at skrue hastigheden op til omkring 20GB/s på kobberkabler.

Usb 3.0 har det godt

Jeff Ravencraft, der er chef for UISB-IF, kunne fortælle Alt om DATA, at usb 3.0 har det godt. Der findes nu 600 certificerede produkter, samtidig med at der findes et utal af ikke-certificerede produkter, der som regel også virker efter hensigten. Usb 3.0 er ikke alene 10 gange hurtigere end forgængeren, men anvender også væsentlig mindre effekt pr. overført bit.

Pci overtager sata

Og mens vi er ved overførselsstandarder, så overtager pci nu sata. Det betyder, at sata i fremtidige versioner vil anvende signalstandarden fra PCI Express, hvilket er en fordel for alle, da det betyder en standard mindre at slås med.

Det er altid interessant at deltage i IDF. Ikke mindst fordi det altid lykkes Intel at være forrest, når det gælder avanceret procesteknologi. Dette kompenserer for et noget aldrende instruktionssæt, som der til gengæld findes masser af software til.

Det er også godt, at Intel nu satser på Android i stedet for hjemmestrikkede løsninger som Moblin, der aldrig rigtig blev til noget.

Intel er klart førende inden for procesteknologi, men der mangler til gengæld stadig en del, når det gælder udvikling af tilhørende software, men vi må håbe, at der var mange softwareudviklere til IDF, da Intel ikke selv kan løfte byrden.

Kommende IDF’er bliver også interessante, da de vil komme til at omhandle internet of things, som er en anden betegnelse for maskine til maskine-kommunikation, hvilket blandt andet kan revolutionere sundhedssektoren.