Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intelligens til dine stikkontakter

D-Link udvider sit sortiment af produkter til styring og overvågning af private hjem og små virksomheder. Der er masser af muligheder, og priserne er ikke afskrækkende.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det smarte eller intelligente hjem hører til de faste attraktioner på internationale av/it-udstillinger som IFA i Berlin eller det netop afholdte Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Når udviklingsfolkene får lang snor, er der nærmest ingen grænser for, hvad de kan bygge ind af avancerede features i velkendte produkter som køleskabe, vaskemaskiner, fjernsyn osv. Det ville da også være skønt, hvis køleskabet selv kan ringe op til supermarkedet og fortælle, at antallet af dåsebajere nærmer sig et kritisk niveau, eller du kan tjekke på din smartphone, om der foregår noget uønsket i huset eller forretningen.

En mydlink overvågningsløsning med fire kameraer og såvel Wi-Fi- som cloud-opkobling. En NAS kan tilføjes til backup af optagelserne.

Hvis CES’ aktivitetsniveau inden for gør det selv-udstyr til smarte hjem er en pålidelig strømpil, kan denne produktkategori få sit store gennembrud i 2015. Omkring 60 firmaer viste overkommelige, smartphone-kontrollerede produkter, som de fleste selv kan installere. Desuden har selveste Apple meldt sig på banen med en HomeKit-teknologi, som oven i købet skal kunne Siri-stemmestyres. HomeKit blev lanceret sammen med iOS 8 tilbage i juni 2014, men druknede i de fleste medier i euforien omkring alle de andre nyheder. Mens dette skrives, er der ingen information om HomeKit-produkter og -datoer.

2015 tegner således til at blive et spændende år på endnu et it-område, og mon ikke Apple vil få kamp til stregen fra resten af branchen, heriblandt D-Link?

mydlink Home System

Taiwanske D-Link kender vi som en af de store udbydere af routere, NAS-enheder og mange andre netværksprodukter til både private og professionelle installationer. Firmaet har også et stort udvalg af overvågningsløsninger, og senest har det lanceret en hel produktfamilie under paraplyen mydlink Home System.

Her findes der foreløbig overvågningskameraer, bevægelsessensorer, smarte stikkontakter og andre gadgets, som udnytter husets eksisterende trådløse netværk. Alt om DATA har haft mulighed for at teste fire af mydlink-produkterne, og det har været en spændende oplevelse.

Dette 13 cm høje HD-overvågningskamera kan trigges af både lyde og bevægelser. De lyse klatter omkring objektivet er infrarøde lysdioder, som gør det muligt at tage brugbare sort/hvid-billeder i totalt mørke.

Data via Wi-Fi og skyen

Grundlaget for mydlink Home System er et trådløst Wi-Fi-netværk, der vel snart er en lige så selvfølgelig del af et moderne hjem som et lysnet med 230 V vekselstrøm i stikkontakterne.

I fritliggende huse fungerer Wi-Fi normalt fint, men hvis der er mange trådløse netværk i en opgang med lejligheder – især på det grundlæggende 2,4 GHz-bånd – kan det nogle gange være svært at ramme ledige kanaler og opnå en stabil transmission. Heldigvis arbejder mydlink for det meste med små datapakker, men hvis teknikken ikke fungerer, er det bare ærgerligt. En kablet løsning er ikke noget realistisk alternativ, for hvis resultatet skal se ordentligt ud, kan det blive prohibitivt dyrt at kabelforbinde produkter til nogle hundrede kroner stykket.

Et mydlink Home System er ikke alene tilgængeligt via Wi-Fi, men udnytter også cloud-teknologi i skyen. Det vil sige, at du kan bruge systemet, ligegyldigt hvor du og din smartphone/tablet er – så længe der er dataadgang.

Dataroaming kan koste (mange) penge, men ellers er der ingen omkostninger ved at bruge mydlink. Du skal altså ikke tegne nogen form for abonnement, og de forskellige apps er gratis med undtagelse af mydlink+, som henvender sig til tabletbrugere og bl.a. gør det muligt at opdele skærmen i fire vinduer til billeder fra lige så mange overvågningskameraer. Denne app koster den fyrstelige sum af 6 kr. – én gang for alle.

Med Live View viser mydlink Home System en liste over opkoblede enheder og gør det – som her – muligt at se, om alt er vel i børneværelset.

Nye protokoller

Wi-Fi har den store fordel, at standarden er særdeles udbredt og reelt enerådende, når det gælder lokal trådløs streaming af audio- og videoindhold over netværk. Wi-Fi kan også byde på rigelig båndbredde til såvel UHD-video som ukomprimeret surroundaudio. Dette er fint til signaler fra overvågningskameraer, men aldeles unødvendigt til almindelig overvågning og styring.

Sensorer, der skal registrere begivenheder som bevægelse, indbrud, røg, oversvømmelse osv., behøver næsten ingen båndbredde, men til gengæld meget robuste transmissionsformer og gerne lang rækkevidde. Derfor er flere firmaer på banen med såkaldte protokoller til smarte hjem. ZigBee og Z-Wave kan blive nye navne i det danske sprog i 2015.

Denne lille sensor med PIR (Passiv InfraRød) detektion sladrer til din mobiltelefon, hvis den registrerer selv den mindste bevægelse i et rum. Heldigvis kan følsomheden justeres.

D-Link tilbyder allerede nogle Z-Wave-produkter og vil også kendes ved ZigBee, men det er uvist, hvad der ellers kommer til at ske.

Opsætning på flere måder

Det er nemmest at komme i gang med mydlink, hvis du starter med at downloade og installere firmaets app. Derefter skal du oprette en gratis konto, og så kan du tilføje en ny enhed.

Når du er vant til motorikken, er det ikke den store udfordring at scanne den medfølgende QR-kode og følge vejledningen på skærmen. Jeg har brugt en Sony Xperia Z3 Compact smartphone og en Asus RT-AC68U router, og det har ikke givet problemer at parre enhederne ved brug af WPS-funktionen. Det er også muligt at opsætte mydlink-enhederne manuelt.

Den medfølgende Quick Installation Guide til de enkelte mydlink-enheder dækker kun det helt elementære, så hvis du vil lege eller udnytte de avancerede funktioner, anbefales det stærkt at finde komplette manualer under Support på firmaets hjemmeside.

Økonomisk overvågningskamera

Monitor HD med tilnavnet DCS-935L er et indendørs kamera af den såkaldte cube-type. Den lave pris på 800 kroner skyldes ikke mindst den manglende vejrbeskyttelse plus en begrænset udstyrsliste. Dermed adresserer kameraet primært formål som baby- og petsitting. Det kan selvfølgelig være meget rart med optagelser af ubudne gæster, men når de først er kommet ind i boligen, vil det meste af skaden desværre allerede være sket.

D-Links smarte stikkontakt følger den fælleseuropæiske Scuko-standard, som også er blevet tilladt i Danmark. Vær opmærksom på jordforbindelsen ved tilslutning af f.eks. elektriske varmepaneler.

Som navnet fortæller, har kameraet HD-opløsning, hvad der i dette tilfælde vil sige op til 1280 x 720 pixel ved op til 30 fps (billeder i sekundet). Strømforsyningen sker fra lysnettet via en adapter til en microUSB-terminal på bagsiden. Hvis den fastmonterede ledning på adapteren ikke er lang nok, er det nemt at bruge en anden adapter og et længere kabel.

Kameraet optager naturligvis i farver, men når lyset forsvinder, skifter det til sort/hvid og tænder nogle infrarøde lysdioder, som gør det muligt for det at ”se” mere end 5 meter frem i buldermørke. Der er indbygget en mikrofon til lydoptagelse og en bevægelsessensor, og begge disse sensorer kan sørge for, at du får besked på din smartphone, hvis de registrerer noget.

Muligheden for at interagere med andre mydlink Home-produkter kan give yderligere fordele. En smart stikkontakt (DSP-W215) kan trigges af en bevægelse og tænde noget lys, så kameraet tager bedre farvebilleder. Desuden kan bevægelsesregistreringen forbedres med en ekstra sensor (DCH-S150).

Billedkvaliteten vurderer jeg som acceptabel til formålet. Skarpheden er ganske udmærket, og det er muligt at læse rygtitler på bøger på 3-4 meters afstand. Bevægelser er ikke kameraets livret, men normalt gengives de dog tilfredsstillende.

Praktisk bevægelsessensor

Med den pris, som Monitor HD-kameraet er nede i, er det måske ikke så smart at give knap det halve for en ren bevægelsessensor som DCH-S150, hvis du kun vil advares om, at noget foregår.

Fordelen ved denne separate enhed er, at den har flere indstillingsmuligheder og kan indgå i ganske komplekse systemer. Hvis sensoren registrerer bevægelse, kan den via smarte stikkontakter tænde lys, sætte mixer-robotten i køkkenet i gang med Dry Martinis, slippe piranhaerne løs i voldgraven – eller hvad du nu vil have gjort.

Både denne bevægelsessensor og det netop beskrevne overvågningskamera er gode til at sende notifikationer til din smartphone, når noget har trigget dem. Nogle gange næsten for gode, for i fabriksindstillingen er DCH-S150 så hysterisk følsom, at jeg har flyttet skyderen hen til ca. 10 % for at få nattero.

Smarte stikkontakter

Arbejdshesten i et mydlink Home System er den smarte stikkontakt, som hedder DSP-W215 og koster 400 kroner. Denne enhed kan styres fra et overvågningskamera eller en bevægelsessensor, men den kan også tændes/slukkes direkte fra appen.

Rent teknisk taler vi om et såkaldt Schuko netstik med jord, en afbryder i form af et relæ og en Schuko stikdåse i et forholdsvis stort og klodset hus. Hvis du skal tilslutte gængse elapparater uden jord, er Schuko-standarden intet problem. Større strømslugere som elektriske varmepaneler bør ofte jordfindes af sikkerhedsårsager, og hvis en eksisterende stikkontakt med jord er af den gamle danske type, skal den enten udskiftes eller forsynes med en passende adapter, som f.eks. Harald Nyborg sælger for 39,50 kroner.

Stikkontakten kan tåle belastning på op til 3840 W (godt 16 A), og den bruger uden belastning 2,0 W. Det vil ved konstant tilslutning sige et årligt forbrug på 17,5 kWh, som til en enhedspris på 2,50 kroner sniger sig op på 40 kroner. En ret dyr behagelighed, hvis mange af boligens stikkontakter skal gøres smarte, men omvendt kan der også spares meget ved at udnytte programmeringsmulighederne og kun tænde, når der virkelig er brug for lys og/eller varme.

Musik over det hele

I mydlink-programmet er der også en Music Everywhere-enhed, som kan streame musik fra en computer, smartphone eller tablet til et stereoanlæg uden Wi-Fi, men med en analogindgang. Denne enhed giver kollega Rasmus Elm Rasmussen et ”Alt om DATA anbefaler” i nummer 17/2014 og på nettet.

Music Everywhere er en smart lille boks til blot 450 kroner, som kan bygge bro mellem en digital musiksamling og et stereoanlæg eller aktivt højttalersæt uden Wi-Fi.

Jeg synes også, at dimsen er smart og et godt køb til 450 kroner. Min eneste indvendig går på, at det analoge udgangsniveau er noget lavere end normalt. Til dæmpet baggrundsmusik i mit kontor stiller jeg typisk volumen på ca. en fjerdedel af stregerne på skalaen, men med Music Everywhere skal jeg skrue næsten dobbelt så højt op. Det er ikke noget problem, før jeg skifter til et radioprogram eller en cd. Så brøler musikken ud i rummet, indtil jeg får lukket ned.