Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intel Xeon E5-2687W

Hvis man kværner en masse video, giver Xeon mening.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Otte kerner. 16 threads. Det er sådan, Intels Sandy Bridge-E skulle være. Men den kan kun fås i Xeon-udgaven.

Hvilken forskel gør navnet? Intel Xeon E5-2687W passer alligevel ikke i et gammelt X79-bundkort som en Core i7-processor. Hvis man vil have alle otte kerner, kan man få dem. Men med Xeon-navnet følger et ret heftigt prisskilt. Her taler vi om cirka 14.000 kr. Hvis det virker afsindigt, er det sikkert ikke tilfældigt. Det skal dog siges til Intels forsvar, at Xeon-cpu’er henvender sig til et andet marked.

I en desktop-sammenhæng betyder det, at man betaler for overflødige funktioner, herunder verificering af store arbejdsmængder. Den anden uønskede egenskab ved Xeons arbejdsstation-natur er, at den er låst, således at man ikke kan justere cpu-multiplikatoren.

Nu, da Intel har knyttet alle former for funktionalitet til basisfrekvensen, betyder det, at man faktisk slet ikke overclocker. Vi kunne ikke engang få et par procent ud af basisfrekvensen. Hvorvidt denne egenskab har arkitektoniske fordele eller blot afspejler Intels ønske om at forhindre uautoriseret overclocking, er ligegyldigt nu. Det er sådan, Intel vil have det.

Det betyder, at hvor Xeon slår Core i7-3970X ved basisfrekvensen, kan man trække 3970X op og fjerne forskellen. I den situation giver chippen med seks kerner en lignende multi-threadet-oplevelse, men slår Xeon ved single-threadede opgaver. Hvis man kværner en masse video, giver Xeon mening. For alle andre giver Core i7 mere for pengene.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Nøglespecifikationer

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]