Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intel Core i5-4670K

Hvad er du parat til at betale for et fint sæt threads? Det er en af de
mest frustrerende gåder, Intels marketingfolk præsenterer for os.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det siger vi, fordi alle Intel-processorer, der bygger på Haswell, har Hyper-Threading og dermed evnen til at håndtere to softwarethreads pr. kerne.

Jep, det gælder alle Haswell-cpu’er, inklusive denne i5-4670K, men Intel har i sin visdom valgt at slå Hyper-Threading fra på quad core-chips med undtagelse af de dyreste Core i7-modeller. Man kan hævde, at det blot er en undskyldning for at tage mere for i7’erne.

I alle andre henseender er en fire-threads 4670K næsten lige så god som en otte-threads i7-4770K. Den er kun 100 MHz langsommere, har den samme integrerede Intel HD Graphics 4600-grafikkerne og – det allerbedste – en ulåst cpu-multiplikator til overclocking.

Bevares, 4670K har kun 6 MB cache mod 4770K’s 8 MB. Men da Intel for flere generationer siden skiftede til en hukommelsescontroller på kredsløbet med henblik på lav latens og masser af båndbredde, er cache-kapaciteten blevet langt mindre kritisk i forhold til cpu-ydelse.

Det hele drejer sig om de threads, og her er afgørelsen. Når det gælder gaming, er 4770K ikke de ekstra penge værd, for man vil ikke føle forskellen i form af framerates i spillet. Det gælder endda for cpu-intensive spil som Total War: Rome II. Ved 1080p er der kun tale om to frames, når vi sammenligner minimums-fps.

Hvis man skifter fokus til rene cpu-opgaver som professionel 3D-rendering eller videokodning, giver de ekstra fire threads 4770K et markant forspring. Men 4670K er ikke noget dovendyr. Den kan også overclockes næsten lige godt som sin dyrere slægtning – der er ikke noget at rafle om.

Har der nogensinde været et mere varieret udvalg af cpu’er i en stortest i Alt om DATA? Fire forskellige cpu-sokler, cpu’er med to til otte kerner og fra fire threads til 12 threads, cpu’er med grafik, cpu’er uden grafik.
Gaming-styrke er afgørende. Det siger vi ikke kun, fordi vi elsker at spille, men fordi ydelsen er mere kritisk ved spil end stort set nogen anden applikation. Langsom videokodning kan være irriterende, men framerates i snegletempo betyder i realiteten, at man slet ikke kan spille.

Det er ikke, fordi gaming er det eneste, der betyder noget. Det er snarere et spørgsmål om at sikre sig, at gaming-kapaciteten er god nok og derefter vurdere, hvordan processoren håndterer mere varierede opgaver.

Der er dog en ting, som det er svært at bedømme, og det er integreret grafik. Selv med fremkomsten af AMD’s Kaveri-apu i A10-7850K findes der ingen integreret grafikkerne, som vi ville være glade for at bruge til gaming. Der, hvor Kaveri giver mening, er i en lille maskine enten alene, men overclocket, eller parret med en beskeden, strømbesparende diskret gpu i en Crossfire-konfiguration.

Det er en fascinerende tanke. Men den hører til i en niche, og det er grunden til, at Kaveri ikke kan vinde i denne test. Hvis små maskiner havde været prioriteret højt her, ville Kaveri have fået en meget høj score. Som ren gaming-cpu er den en chip til 3,5 stjerner – et godt valg, men ikke et af de bedste.

Men når det er sagt, er det en flot indsats af A10-7850K at slå en ren cpu som AMD FX-4300 som gaming-processor. Det kan man sandsynligvis takke AMD’s nye Steamroller-cpu-kerner. De er måske ikke verdensmestre, men de udgør en forbedring.

A10-7850K er groft sagt i samme klasse som Intel Core i3-4130, AMD FX-6350, AMD A10-6800K og AMD FX-8350. De leverer en lidt forskellig blanding af ydelse og valuta for pengene, og man kan argumentere for dem alle.

Hvad angår Intel Core i7-4960X, scorer den de samme 3,5 point, men virker som en ingeniørmæssig særling. Det er en dejlig chip, men den giver ikke gamerne meget, prisen taget i betragtning. I stedet er det Intel Core i7-4770K, der vinder vores hjerter. Der er ingen tvivl om, at den er en fænomenal gaming-cpu. Men når det gælder valuta for pengene, er den ikke så imponerende som Core i5-4670K og Core i5-4570.

De leverer begge en subjektiv gaming-oplevelse, som næppe vil være i stand til at skelne fra selv de allerhurtigste og dyreste pc-processorer. Så gode er de faktisk.

Hvis vi skulle vælge mellem de to, blev det Core i5-4670K, vi ville bruge vores surt tjente skillinger på. Vi synes, at 1800 kroner er en fornuftig pris at betale for den ekstra fleksibilitet og fremtidssikring, som en ulåst multiplikator og nem overclocking betyder. En forudsigelig sejr? Ja – men kun fordi Core i5-4670K er så pokkers god.