Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Indbygget hardcoregrafik

Asus kører med klatten i deres produktion af motherboards. Deres nyeste idé er dette bundkort med indbygget stort grafikkort.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt er indbygget grafik ikke noget at råbe højt over – med mindre man råber af ærgrelse. Indbyggede grafikkort er som regel små og dårlige, kun beregnet på at forsyne systemet med den nødvendigste og billigste mulighed for grafik.

Sådan er det ikke med dette bundkort, som Asus kalder Immensity. Her har de indbygget et af ATI’s bedste, nye grafikkort nemlig deres HD 5770. Normalt er et andet krav til indbygget grafik, at den ikke må udvikle for meget varme.

Ud over prisen er det en af grundene til, at man bruger lidt ældre chips, der er blevet optimeret flere gange.

Men med ATI’s nyeste generation af grafikprocessorer er det lykkedes at lave dem usædvanligt varmeøkonomiske. De udvikler dog stadig en del varme, derfor er det nødvendigt med den temmelig store køler, du kan se ved siden af CPU-pladsen.

Bundkortet er indtil videre kun et koncept, så måske vil den færdige version ikke have grafikchippen så tæt på CPU’en – eller måske satser Asus ligefrem på at køle med noget af luften fra CPU-køleren.

Bundkortet er et X58-baseret kort. Det vil sige, at det er beregnet til Intels kraftigste processorer med LGA1366-soklen – det er i7-chippene op til den nye, sekskernede superchip.

Med den indbyggede grafikchip vil man allerede have et temmelig kraftigt system, som også er meget simpelt. Et 5770 grafikkort koster i øjeblikket over 1.000 kroner, og ved at indbygge det kan man måske spare op til 800 kroner.

Samtidig har Asus lavet en spændende mulighed for at kombinere det med nyere grafikkort. De har nemlig lagt en Lucid Hydra chip ind på bundkortet.

Denne chip er beregnet til at koble flere forskellige grafikkort sammen, så den samlede ydelse kommer fra alle kortene.

I øjeblikket kan Crossfire- og SLI-kort fra Nvidia og ATI kun kombineres med andre kort, der er ens eller afviger moderat. Med Hydrachippen skulle det være muligt at koble alle typer grafikkort sammen.

Det er smart i denne sammenhæng, fordi den integrerede grafikchip aldrig bliver helt spildt – den giver bare ekstra knald til de kort, du senere vil installere.

Men Hydra er stadig helt nyt og har endnu ikke bevist, at det kan koble forskellige kraftige grafikkort sammen på en effektiv måde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere