Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ikke alt der glimter er guld

JVCs hd-lommevideokamera er flashy og iøjnefaldende, men i virkeligheden er der ikke meget at komme efter under glimmeret.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det lyserøde, glimtende pink-changerende stykke elektronik, vi modtog til test, kræver næsten en reaktion ved første øjekast. Om man synes, den er for meget eller meget skæg, så er JVCs nye lommekamera iøjnefaldende. Kameraet, med det knap så mundrette navn GC-FM1, fås i tre farver, der alle påkalder sig opmærksomhed: ’black ice’, ’blue steel’ og ’purple passion’.

Selve kameraet minder om en tyk mobiltelefon i dimensionerne 9,5×5×1,5 centimeter og på forsiden med linsen, er det alt-dominerende glitter ’bling’. På den anden side finder vi et 2" lcd-display og det allestedsnærværende knap-layout, der så gerne vil ligne en iPod, men ikke er det.

JVC slår på, at GC-FM1 optager i hd-kvalitet, og dens højeste filmoptageindstilling er da også på 1.440×1.080 pixels ved 30fps, men falder netop derfor mellem to stole. Som det ser ud i dag, er de mest anvendte opløsninger fuld hd (1920×1080) og hd (1280×720), så optagelserne skal enten strækkes eller krympes med konsekvenser for kvaliteten i bytte. Andre optageindstillinger på kameraet er 720p, vga og qvga.

I selve opsætningen af kameraet, der starter første gang, kameraet tændes, er der ikke mange muligheder, og manualen er holdt på et absolut minimum, og der lægges ikke op til, at du skal pille nogen indstillinger – udover datoen. Med en lille skydeknap til venstre, kan du fortælle kameraet, om det er et normalbillede eller makro, du sigter på.

Kameraet er betragteligt bedre end de fleste mobilkameraer på otte megapixels og 4× digitalt zoom. GC-FM1 har mini-usb-, mini-hdmi- og av-udgange og mulighed for sdhc-kort i bunden. Det eneste, der dog fulgte med kameraet, var et mini-usb-stik, hvilket vi fandt en smule nærigt.

Kameraet er bundlet med et stykke software, der installeres direkte fra kameraet, når det kobles til computeren. Programmet hedder Pixela MediaBrowser LE og ligner mest noget billigt bundle-software, der er lagt nogle glossy knapper på.

Programmet er langt fra intuitivt – og manualen i Power Point skal du selv hente på nettet. I MediaBrowser LE kan du kigge dine billeder igennem, downloade dem og redigere dem en lille smule.

Kameraet afleverer sine film i mov-formatet og er dermed youtube- og iTunes-venligt, og MediaBrowser LE har en wizard, hvor du let og hurtigt kan uploade til sin youtubekonto. Dog skal videoerne ikke helt logisk trækkes-og-slippes rundt i softwaren, før dette kan lade sig gøre, men derefter er det blot at indtaste dine youtube-data og voila.

En usleben diamant?

GC-FM1 tager gode billeder, selvom vi havde svært ved at se effekten af den ’image stabilizer’, der efter sigende skulle sikre, at billeder og optagelser blev mindre rystede.

Både når det kommer til film og til billeder med dette kamera, gælder det, at der er skruet helt op for farvemætningen og kontrasten, som vises som støj på billederne – især når der ikke er dagslys.

Der er absolut ingen muligheder for at redigere dette på kameraet, ej heller lysstyrke, eksponering eller volumen på optagelser, og kameraet har ingen blitz. Det er bare at sigte og skyde. Dette kan både være en fordel og en ulempe, alt efter hvad kameraet er beregnet til.

Følelsen af at stå med GC-FM1 i hånden, er følelsen af at stå med et stykke plastic, og knapperne er desværre udfærdiget på sådan vis, at du dels må bruge neglene og dels ikke er sikker på, om du har trykket. Da telefonens software ikke er det hurtigste, resulterer det lidt for ofte i, at du trykker flere gange for pludselig at opdage, at den havde registreret dit tryk.

Kameraet virker i det hele taget uigennemtænkt, og som var det lavet med venstre hånd. En venstre hånd med glitter på, vel at mærke. For det er det grelle glitter-look, som får dette kamera til at skille sig ud mere end egenskaberne og softwaren, og vores gæt er, at målgruppen for dette kamera typisk vil gå mere op i den glittede forside end egenskaberne i elektronikken.