Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Få hurtigere og bedre netværk

Trådløst netværk kan virke teknisk komplekst, men løsningen på dårlig rækkevidde og lav hastighed er ofte simpel.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad enten du streamer fra Spotify, lytter til radio eller ser Netflix, er du afhængig af en hurtig og stabil forbindelse til nettet. Det meste af tiden tænker vi slet ikke på det – onlinebaseret indhold er ligeså nemt at få adgang til som lokalt lagret indhold. Indtil det pludselig er væk …

Det kan skyldes et nedbrud hos din udbyder, såkaldte DNS-problemer, eller at dit eget netværk ”strejker”. Frustrerende er det under alle omstændigheder, og det kan jo også koste dyrt, hvis du benytter dit trådløse netværk til arbejde.

Heldigvis kan du selv gøre en masse for at undgå manglende netforbindelse – blandt andet takket være de efterhånden ret hurtige mobile netværk. Og du kan optimere dit netværk, så det er hurtigt og tilpasset hjemmets behov.

Det mest oplagte tip er at kigge på, om den trådløse router bør udskiftes. Hvis den er et par år gammel, benytter den ikke den nye 802.11ac-standard, den har ikke dual band (dobbeltbånd), og den kan ikke presse ekstra data ind i æteren hen til din computer eller mobile enhed. Den er kort sagt for langsom.

På de følgende sider beskriver vi, hvordan du kan forbedre dit netværk markant, og vi viser dig, hvad du skal kigge efter, hvis du vil opgradere din router, netværkets hjerte. Og vi vil selvfølgelig hjælpe dig med at finde frem til en løsning på de netproblemer, man uundgåeligt udsættes for fra tid til anden.

Hvordan når internet frem til mig?

De fleste af os tænker aldrig på, hvad der foregår ”bag scenen”, når vi logger på. Se her, hvordan internettet kommer frem til dig

Når du skal ind på en hjemmeside, sender din pc, tablet eller mobil en forespørgsel i form af en webadresse til en navneserver (DNS = Domain Name Server), som oversætter http://xxxxx til en ip-adresse og videresender den til den relevante server. Serveren viser derefter den ønskede side i din browser.

Navneservere defineres af din internetudbyder i forbindelse med opstartsproceduren, men du kan i princippet gå uden om dem og bruge enhver navneserver, for eksempel Googles navneservere eller navneservere under OpenDNS.

Men for at noget af dette skal kunne ske, må data kunne transmitteres mellem din enhed, din udbyder og internettet.
Data, som sendes mellem din routers modem og din udbyder rejser gennem et kobberkabel eller en lysleder (optisk fiberkabel/fibernet) eller en kombination af disse.

I kobberkabler og lysledere aflæses informationen som ændringer i energiindhold. I en kobberforbindelse består denne energi af elektromagnetiske bølger. I en lysleder sendes energien som lyspulser; en puls er en bit, ingen puls er ingen bit.

Sådanne fiberkabler har langt større båndbredde end kobber og kan derfor overføre data med en langt højere hastighed.

Det er årsagen til forskellen i hastighed mellem fibernet og kobbernet.

DT01_netvark02

Roamingnetværk
Har du svært ved at få et tilstrækkelig stærkt signal, når du er langt væk fra routeren? Et roaming-netværk, som forbinder to eller flere routere, kan være løsningen. Pc’en vælger det bedste signal.

I stikkontakten
Få internettet ud i de fjerneste hjørner af boligen med et såkaldt powerline-kit. Signalet fra den trådløse router sendes via elnettet til en extender. Simpelt og virkningsfuldt.

Byg en bro
Ældre tv’er og spillekonsoller kan ofte kun tilsluttes nettet (hvis de overhovedet kan) med et kabel. Det kan du bedst løse med en trådløs bridge, hvortil du slutter enhederne med kabel.

Den rette router
Det er afgørende at vælge den rigtige router, hvis du vil optimere dit trådløse net. Vælg kun en router, som understøtter den trådløse protokol 802.11ac og gerne har flere ethernet-porte.

Ip-kameraer
Internetbaserede kameraer kan bruges til at overvåge hjemmet – både inde og ude. Tilslut dem til det trådløse netværk, så du kan følge med på pc’ens, tablettens eller mobiltelefonens skærm.

De gode tips
Du kan ret enkelt forbedre din internetforbindelse. Ved at undgå møbler, der blokerer signalet, eller forbinde pc’en direkte til routeren får du den ekstra hastighed, som du har brug for.

Wi-Fi-myter

1 Ved at skjule dit netværks ssid undgår du at blive hacket
Det er rigtigt, at hvis du beder din router om ikke at udsende sit SSID, bliver den usynlig for den almindelige bruger. Det beskytter dog ikke mod hackere. SSID’en viser sig nemlig stadig i form af datapakker, forespørgsler og besvarelser. En interesseret hacker kan med specialsoftware scanne efter skjulte netværk. Og mon ikke de netværk, som skjuler deres SSID, påkalder sig særlig opmærksomhed hos kriminelle mennesker med it-kundskaber?

2 Ved kun at give adgang til bestemte mac-adresser er jeg beskyttet
Kun de mindst dygtige og erfarne hackere kan holdes ude af dit netværk ved ganske enkelt at begrænse adgangen til bestemte mac-adresser. Alle med en såkaldt netværkssniffer kan se enheder, som er forbundet til dit netværk, og aflæse deres mac-adresser. På den måde er det nemt at snuppe en tilladt mac-adresse og få adgang til netværket.

3 Wi-Fi-signaler kan give hovedpine og andre lidelser
Der er ikke nogen dokumentation for, at radiobølgerne i det trådløse netværk er sundhedsskadelige. Forskellige historier om det modsatte kommer frem fra tid til anden. For et par år siden spredtes en historie fra den britiske presse om, at to procent af befolkningen led af ”elektrosensitivitet”, og at signaler fra Wi-Fi-netværk kunne give hovedpine og andre symptomer. Blandt læger er der ingen anerkendt lidelse med den betegnelse, og det viste sig, at det med de to procent var pure opspind.

Wi-Fi-signaler befinder sig inden for en smal del af det elektromagnetiske spektrum. I tests kunne personer, som angav overfølsomhed, ikke afgøre, om en router i lokalet var tændt eller ej. Ikke så sært, for der er tale om signaler med for lidt energi til at kunne afføde en biologisk reaktion.

Find den rigtige router

Hvilken trådløs router passer i dit hjem?

Mange af os bruger den trådløse router, som vores internetudbyder engang har givet os. Hvis du vælger for eksempel YouSee som din leverandør, får du i øjeblikket en standardrouter fra Netgear. Det gør supportopkald nemmere for udbyderen – teknikeren kender jo udstyret.

 

Nogle routere ser så indbydende ud, at de kan stilles frem i hjemmet som en pyntegenstand. Nogle routere ser så indbydende ud, at de kan stilles frem i hjemmet som en pyntegenstand.

I de fleste tilfælde vil det også være en fornuftig router for dig, hvis du blot har et moderat internetforbrug, hvor du er på internet og mailer. Den understøtter måske ikke den seneste 802.11ac-protokol med en teoretisk maksimumshastighed på 1300 Mbps; ej heller kan den sende signalet ud i stråleform, så det går den direkte vej hen til din enhed.

Men den er ikke helt ubrugelig, slet ikke, og for mange netbrugere er der ingen grund til at tænke meget mere over emnet router.

Særlige behov
Men har du særlige behov, skal du se dig om efter en bedre løsning. Måske er din router lige gået i stykker, måske er der konstant udfald, eller du har brug for flere porte. Den kan tænkes, at din eksisterende router ikke er kompatibel med resten af udstyret i hjemmet, så du taber absolut intet ved at forsøge dig med en router af nyere model og højere kvalitet.

Dækkede eller synlige
Med mindre routeren skal være et møbel i din stue, skal du overveje at vælge en model med synlige antenner, som normalt leverer et stærkere signal end routere med skjulte antenner (sidder inde bag kabinettet).

Kig også efter andre muligheder.
En af dem er wps (wireless protected setup), som gør det muligt at koble printere på nettet med tryk på en enkelt knap.

Hvor vigtigt er det med 802.11ac?

802.11ac er den nyeste Wi-Fi-protokol og understøttes af alle moderne routere. Her har du en teoretisk maksimumhastighed på 1300 Mbps, hvilket er noget af en overdrivelse, hvis din bredbåndsforbindelse har en hastighed, der måles i et tocifret antal megabit eller mindre. Men de 1300 Mbps er teoretisk. I praksis er hastigheden markant lavere, hvilket også gælder for de tidligere protokoller 802.11n og 802.11g. Der kan også være mange computere og andre enheder, som deler de 1300 Mbps, og pludselig er det ikke så dumt alligevel.

Desuden er det sådan, at en 802.11ac-router ikke bare er 802.11ac. Du får andre moderne funktioner, som stråleformede signaler, WPS og gæstenetværk. Mimo (multiple input multiple output), som gør det muligt at  bruge ekstra mange antenner for at forbedre ydelsen, blev også lanceret sammen med 802.11ac-protokollen.

Tjek, om din pc og øvrige udstyr understøtter 802.11ac.

Det gælder dog for de fleste pc’er på markedet lanceret efter anden halvdel af 2013 samt moderne tablets og mobiltelefoner af enhver slags.

Har du brug for dual band?

Dual band-routere – som er udstyret med dobbelt frekvensbånd – sender på både 2,4 og 5 GHz-båndene. 2,4 GHz-båndet er det hurtigste, men også det mest overbelastede. Ikke blot skal du på dette bånd konkurrere med andre Wi-Fi-enheder, men også med Bluetooth-signaler og mikrobølgeovne. 5 GHz-båndet er mindre trafikeret, men har kortere rækkevidde.

Hvis du har problemer med at opretholde en stabil forbindelse til routeren, og du har elimineret andre af de mest hyppige fejlmuligheder for eksempel routerens placering (den sender dårligt gennem vægge), er det måske et overfyldt bånd, der skal fokuseres på.

De fleste dual band-routere kan konfigureres på to måder. Du kan enten skabe dit eget netværk med et enkelt SSID og én adgangskode og give routeren mulighed for at bestemme, om din enhed skal koble sig på 2,4 eller 5 GHz-båndet, eller du kan oprette et separat netværk for hver frekvens og manuelt koble dig på det bånd, som du foretrækker.

I den automatiske opsætning vil nogle routere altid koble enheder, som kan gå på 5 GHz, på netop dette bånd, så alt andet udstyr kan benytte 2,4 GHz-båndet. Det lyder logisk, men det betyder, at nyere udstyr med 5 GHz-teknologi altid ender på båndet med den korteste række-vidde.

Udvid dit netværk

Kommer signalet ikke derud, hvor du vil have det? Se her, hvordan du får signalet længere omkring

Du kan udvide det trådløse netværk på flere måder. Ud over en router nummer to som beskrevet på foregående side, kan du forbedre ydelsen fra din eksisterende router med en lille “hjælper”.
Hvis det ikke er nok at udvide rækkevidden, kan du nemlig overveje en Wi-Fi-repeater eller -extender.

Det er en enhed, som er placeret i udkanten af det trådløse netværks grænse, og som forstærker signalet, så det kan nå endnu længere ud.

Repeatere kan bruges til at forøge rækkevidden af hjemmets trådløse netværk. Den rette Repeatere kan bruges til at forøge rækkevidden af hjemmets trådløse netværk. Den rette


Til at betale
Disse enheder er ikke særlige dyre – 300 til 500 kroner – men der er enkelte udfordringer ved dem.

Den første er, at de for at være effektive skal befinde sig relativ tæt på boligens router. For det andet udbedes Wi-Fi-signaler cirkulært, så signalet ikke kun bredes længere ud, men også ryger tilbage til routeren, hvilket kan forstyrre signalet fra denne.

Det tredje problem er, at halvdelen af repeaterens kapacitet bruges på at modtage det signal, den skal videresende.

Hvis din router ikke kan opgraderes med stærkere antenner, er der andre måder at styrke Wi-Fi-signalet til en bestemt enhed på. Hvis din router ikke kan opgraderes med stærkere antenner, er der andre måder at styrke Wi-Fi-signalet til en bestemt enhed på.


Eksperimenter lidt
Hvis du er klar til lidt mere vilde eksperimenter, kan du opgradere en router med eksterne antenner.

Firmaer som Edimax, Hawking og D-Link laver høj-effektive antenner, som fås på nettet, og som uden videre kan monteres.

Det bliver endnu mere gør det selv-agtigt, hvis du laver en parabolformet reflektor, som retter signalet hen til de anvendte enheder.

Følg en instruktion på en pudsig, men fungerende konstruktion på denne webadresse: http: //bit.ly/1KFRLI5.

Overvåg hjemmet

Der er god grund til at udvide netværket, hvis du vil koble et trådløst ip-kamera på det. Sådanne kameraer kan bruges inde eller ude (babyovervågning eller sikkerhedskamera). Når de er koblet på nettet, kan du overvåge fra en pc, mobil eller tablet uanset, hvor du befinder dig.

Nogle indendørskameraer som dette fra Foscam er udstyret med en funktion, så det kan optage om natten. Nogle indendørskameraer som dette fra Foscam er udstyret med en funktion, så det kan optage om natten.

Indendørskameraer fås fra cirka 400 kroner, udendørskameraer er lidt dyrere. Hvis du vil have mange funktioner, kan du komme af med langt flere penge. Når billedkvaliteten er særlig vigtig, skal du bruge et kamera med high definition-sensor.

Har du brug for natteoptagelser, er det vigtigt at tjekke, hvor langt det infrarøde lys fra kameraet når ud i mørket.

Tjek også, om udendørskameraet er tilpas vandtæt – kan det for eksempel sidde på en ubeskyttet væg? Undersøg også, hvilke W-Fi-standarder det overholder, billedhastigheden (frame rate), om det kan panorere eller tilte, og om det understøtter wap2-kryptering.

Ved opsætning af udendørs-kameraet skal du undersøge, hvor langt der er til en stikkontakt med strøm – og selvfølgelig om kameraet er inden for Wi-Fi-netværket.

Mange ip-kameraer er udstyret med en app, så du kan se optagelser på for eksempel en tablet. Nogle af de nyeste kameraer er batteridrevne. Mange ip-kameraer er udstyret med en app, så du kan se optagelser på for eksempel en tablet. Nogle af de nyeste kameraer er batteridrevne.

Mere fart på netværket

Der er mange ting, som kan gøre dit trådløse netværk sløvt. Her er nogle tips til at få mere fart på igen

Hvis du oplever et pludseligt fald i Wi-Fi-hastigheden, skal du kontrollere, at du er koblet på det rigtige netværk. Der er så mange Wi-Fi-netværk i æteren, og Windows kan sagtens komme til at vælge det forkerte, når der er flere muligheder.

Find det lille Wi-Fi-symbol nederst til højre på Proceslinjen, klik på det, klik på dit netværk og vælg ”Opret forbindelse”. Problemet kan opstå, hvis du for eksempel har både en trådløs router og en harddisk med indbygget router, der også fungerer som hotspot.

For pc’en ser de to muligheder ligeberettigede ud, men ofte vil det være sådan, at den egentlige router er den bedste og hurtigste forbindelse.

For at minimere risikoen for, at dette sker på din pc, skal du åbne ”Indstillinger” og vælge menupunktet ”Netværk og Internet”.

Klik på Wi-Fi, derefter det ønskede netværk, og sæt flueben ud for ”Opret forbindelse automatisk”.

På routere med eksterne antenner er det altid et forsøg værd at flytte lidt på antennerne for at se, om ydelsen forbedres. På routere med eksterne antenner er det altid et forsøg værd at flytte lidt på antennerne for at se, om ydelsen forbedres.

Du kan også forbedre hastigheden og stabiliteten i dit trådløse netværk ved at flytte din router et andet sted hen, end der hvor den står lige i øjeblikket.

Planen er at få den placeret så centralt som muligt; ikke kun i boligen, hvor det selvfølgelig er et plus, hvis den ikke står i den ene ende, men er placeret nogenlunde centralt. Især da, hvis boligen er stor eller lang. Men også placeringen i det valgte rum er af betydning.

En hylde i hovedhøjde er i orden, når det nu er upraktisk at stille routeren midt i et lokale.

Men et hjørne i en krog bag en sofa er til gengæld ikke nogen optimal løsning. Afprøv forskellige positioner, og lav en undersøgelse af dit trådløse net (se boksen forneden) for at se, hvad der fungerer.

Hvis routeren har eksterne antenner, kan du prøve at flytte rundt på dem først for at se, om det har en gavnlig effekt.

Vælg en kanal
Hvis dine muligheder begrænses af dit telefon- eller kabelstik, kan du overveje at købe en separat trådløs router og forbinde den til dit routermodem med et ethernet-kabel eller gennem elnettet (se næste side). Du skal indstille den nye router til ”bridge mode”, så den ikke deler flittigt ud af ip-adresser. Så vil den fungere som rent adgangspunkt og overlade alt andet arbejde til routermodemet – og du får flere muligheder for at finde en optimal placering.

I de fleste tilfælde skal du lade routeren selv vælge kanaler – den vil være god til at holde de forskellige enheder adskilt. Hvis signalstøjforholdet er dårligt, og det ikke hjælper at flytte routeren, kan du overveje at finde en kanal manuelt. Gå ikke bare videre til den næste, for frekvenserne til nabokana-len overlapper. Selvom du vælge en enkelt kanal, bruger din router frekvenser fra mindst fem kanaler samtidig – syv, hvis den bruger brede kanaler – og så du skal springe mindst så mange kanaler for at opleve forskel.

Hvis det kan lade sig gøre, vil du opnå en højere og mere stabil forbindelse med et kabel. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre med en smartphone eller tablet, men hvis din pc har en ethernet-port og er tæt nok på routeren, kan du forbinde de to enheder med et Cat-5-kabel.

Det samme gælder, hvis du har en Blu-ray-afspiller eller en spillekonsol med ethernet-port – tilpas tæt på routeren. En extender, som får signalet gennem elnettet, kan også bruges, hvis den har ethernet-port. For jo færre enheder, der er koblet på nettet, des større er båndbredden for hver enhed, selv-om det da er mest praktisk, hvis alle er på det trådløse net.

Sluk og tænd
Du kan også få hastigheden op med den mest banale metode af alle: Sluk routeren, og tænd igen. Forbavsende mange problemer kan afhjælpes med dette lille ”fix”. Før du genstarter routeren, anbefaler vi, at du hiver elstikket ud af kontakten, venter 10 sekunder, sætter det i på ny og så starte routeren. Efter nogle minutter er routeren igennem opstartsprocessen og herefter virke normalt (oftest når en lysdiode lyser eller et klodesymbol ikke blinker længere, men blot lyser).

Hvis den stadig ikke fungerer optimalt, kan problemet ligge hos din internetudbyder. Gå ind på udbyderens hjemmeside (eventuelt fra din mobil), og find supportsiden. De fleste udbydere er gode til at oplyse om problemer, også lokalt. Det er sjældent, at internetforbindelsen er tabet i mere end et par timer, selv hvis der er gravet et kobber- eller lyslederkabel over.

Analyser dit Wi-Fi-netværk

Du kan analysere dit netværk ved hjælp af Acrylic Wi-Fi Scanner, som er gratis ved ikke-kommercielt brug og fungerer med Windows Vista, 7, 8, 8.1 og 10. Gå ind på hjemmesiden og hent programmet. Du skal ikke udfylde nogen formularer, og programmet blev uden problemer installeret på vores testudstyr.

Acrylic Wi-Fi Scanner kan hentes på <a href=www.acrylicwifi.com/en. Her ser du signalstøjforholdet angivet i decibel. Store negative værdier er tegn på et lavtydende netværk." width="1024" height="576" /> Acrylic Wi-Fi Scanner kan hentes på www.acrylicwifi.com/en. Her ser du signalstøjforholdet angivet i decibel. Store negative værdier er tegn på et lavtydende netværk.

Når programmet er oppe at køre, vil du se nogle grafer.

Programmet viser alle Wi-Fi-netværk, som din enhed kan ”se” såvel som deres mac-adresse, signalstyrken i netværket, netværkets kanal og en masse andre nyttige forhold.

For at få et stabilt signal skal du have en signalstyrke, som ligger på mellem -60 og -10 dBm (vist som RSSI i programmet, hvilket står for Received Signal Strength Indication).

Jo tættere signalet er på nul, des bedre. Store tal er lig med svagt signal, og især over -60 vil signalet kunne svækkes af interferens.

Det kan betale sig at lade programmet stå åbent i nogle timer og tjekke graferne jævnligt.

Signalstyrken kan se fin ud i en enkelt måling, men får problemer, hvis der kommer ”stråling” fra enheder i nærheden, for eksempel når de tændes eller slukkes.

Det kan påvirke ydelsen og aflæses på graferne. Hvis du opdager problemer, så brug artiklens gode råd til at løse dem.

Lad netværket roame

Mobiltelefoner kan roame efter et net, men det kan hjemmenetværket faktisk også. Et roamingnetværk består af to  eller flere trådløse routere forbundet med enten et Cat-5-kabel eller via elnettet (se boksen forneden). På den måde får du et stærkt signal i begge ender af en stor bolig. Det kan sættes op som ét netværk ved at give begge routere samme SSID eller som to netværk, hvor din pc selv vælger det stærkeste signal.

DT01_netvark10

Netværk over elnettet

Powerline kalder man systemer, hvor boligens eller kontorets strømledninger bruges til at overføre data. Det er en fiks måde at udvide netværket på.

Der er flere måder at konfigurere dette net på. Den enkleste er at forbinde en særlig powerline-adapter til routeren (med et kabel) og stikke adapteren i den nærmeste stikkontakt. Undgå en stikdåse. Den anden adapter i powerline-kittet stikkes i en stikkontakt tæt på din pc; tilslut din pc til adapteren med et ethernet-kabel. Du kan også købe powerline-adaptere med indbygget Wi-Fi-hotspot. Så kan du udvide dit trådløse netværk alle steder, hvor der er en stikkontakt.

Den tredje metode er at tilslutte den anden adapter til en anden trådløs router og bruge denne router til at udvide de eksisterende netværk eller skabe et sekundært Wi-Fi-netværk.

Adaptere med 500 Mbps hastighed er almindelige i dag, og de nyeste adaptere kan levere en teoretisk hastighed på op til 1200 Mbps – de skal bruge HomePlug AV2-standarden. Denne standard kan – hvor den findes – bruge jordledningen til at øge hastigheden.

Hvis du streamer video, eller hvis mange mennesker og enheder bruger netværket, skal du gå efter højeste hastighed. Hvis kun en enkelt person bruger nettet og kun til mail og netsurf, så er 200 Mbps fint. Som med al datatransmission er de teoretiske maksimumhastigheder markant højere end den hastighed du løbende vil opleve i dagligt brug.

Hvis du kunne benytte powerline-systemet til trådløs forbindelse, skal du sikre dig, at en af adapterne i det samlede kit har Wi-Fi. Og hvis du har en NAS eller andre netværksenheder i samme rum som powerline-adapteren, bør du vælge en adapter med ekstra ethernet-porte.

Nogle adaptere tillader også, at strøm løber igennem dem, så du også kan bruge dem som stikkontakt. Det er fikst, for man kan aldrig få for mange stikkontakter.

Netværksadapterne  tilsluttes ganske enkelt en stikkontakt. Netværksadapterne
tilsluttes ganske enkelt en stikkontakt.