Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hold mobilregningen i snor i udlandet

Der er mange penge at spare på mobilregningen, hvis rejsen går uden for Europa. Alt om DATA ser på de bedste metoder, når du skal ringe og sende data på eller uden for sommerferien.

Af Mads Ølholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mobilen er uanset mail, chat og Skype stadig en af de bedste metoder til at holde kontakten ved lige, når man rejser i udlandet.

Men hidsige roamingafgifter kan hurtigt gøre brugen til en dyr fornøjelse – grænsende til ruin.

Hvis rejsen går uden for Europas grænser, er det ikke ualmindeligt med minutpriser på 15 kroner samt afgifter på omkring 100 kroner for at hente blot en enkelt megabyte data, men der er masser af penge at spare ved at være lidt kreativ.

Læs også: Nu falder priserne på udlands-data

Selv rejser forfatteren til denne artikel ofte til Kina og USA. Så vi lader disse to lande og Thailand tjene som eksempler på sparemulighederne.
Artiklen er opdelt i to dele. Den første del beskriver, hvordan man ringer billigt fra og i udlandet, mens den anden del går i dybden med, hvordan familien derhjemme kan ringe billigt til en i udlandet.

For at komme i gang med at kunne ringe billigt, skal du bruge et lokalt simkort fra det land, som du rejser til. Du kan enten købe kortet på forhånd, få det leveret med posten i Danmark eller købe det, når du kommer frem.

Læs også: Få en 1 GB data i udlandet for 90 kroner

Der findes flere steder på nettet, men os bekendt endnu ingen danske shops, hvor du kan købe forudbetalte simkort. Et af de brugbare er det svenske Touristsim.com, der kan levere simkort fra flere lande sammen med vouchere til genopfyldning af ens konto. Fordelen ved denne metode er, at du allerede kender dit nye, lokale telefonnummer, inden du kommer frem.

Du kan købe lokalt

Du kan også vente med at købe et simkort, til du kommer frem. I USA kan du for eksempel anvende teleselskabet T-Mobile, og et lokalt simkort kan købes i den nærmeste T-Mobile-forretning. Man vælger selv sit telefonnummer, betaler knap 60 kroner for simkortet, som så kan genoptankes enten i en forretning, via nettet eller med vouchere, som kan købes i mange kiosker. Prisen er cirka 12 kroner for et ubegrænset antal samtaler i USA pr. dag – og dette inkluderer også ubegrænset dataforbrug.

Vil du ringe uden for USAs grænser, kan du i tilgift anskaffe et ip-telefonkort fra den nærmeste kiosk. En af de største og mest solide leverandører er IDT.
I Kina kan du officielt købe et forudbetalt simkort i forretninger hos enten China Mobile eller China Unicom, men sprogproblemer kan være et problem. Du kan dog også nemt få et kort på et af turistmarkederne til omkring 100 rmb, hvilket svarer til omkring 90 kroner. Genopfyldning kan foregå på nettet ved hjælp af et internationalt betalingskort.

På nettet kan du også købe ip-telefonkort til billige internationale samtaler. Disse kort indbefatter et identifikationsnummer samt en pinkode, som leveres pr. mail få minutter efter betaling.

13-cifret telefonnummer

Vi har blandt andet prøvet et kort fra China Unicom, som du kan se på billedet. Inden du kan anvende det nye kort, skal det aktiveres, hvilket med dette kort sker automatisk, når man foretager det første opkald, men inden da kan man altså ikke modtage opkald ved hjælp af kortet. Telefonnummeret er det 13-cifrede nummer, der står på kortets bagside.

I Thailand, som er vores tredje eksempel, er det helt klart nemmest at købe et kort i den lokale 7-Eleven, som der findes tusindvis af alene i Bangkok. Hos 7-Eleven kan du også købe vouchere til genopfyldning, de hedder top up – og du viser blot omslaget til dit oprindelige simkort for at være sikker på, at du får en voucher til den rigtige operatør.

På nogle vouchere er der ikke engelske instruktioner, men hvis du låner din telefon til en receptionist på dit hotel sammen med voucheren, vil de som regel gerne gøre dig dig den tjeneste at fylde dit kort op med ekstra taletid.

En af de største udfordringer er at blive ringet billigt op på sit nye telefonnummer, men det nemmeste er at oprette et virtuelt fastnetnummer i Danmark, som man så kan viderestille til sit nye, udenlandske mobilnummer.

Forfatteren til denne artikel har en række fastnetnumre hos Musimi.dk, som du ser det på et af billederne – både det traditionelle fastnetnummer og et nummer, som udelukkende benyttes til viderestilling, da Musimi.dk har meget billig udlandstelefoni.

Viderestiller man for eksempel til et nummer i USA eller Kina, betaler man omkring 20 øre i minuttet for viderestilling af samtaler, mens traditionelle mobilsamtaler til disse lande fra Danmark typisk koster 10-15 kroner i minuttet – altså en gevaldig besparelse.

Virtuel telefonnummer

Et virtuelt telefonummer hos Musimi.dk koster 15 kroner om måneden, men kan oprettes og nedlægges når som helst, hvis du ikke vil beholde det til andre formål mellem ferierne.

For at kunne viderestille til et nyt nummer, skal du først tilføje det nye nummer til din egen telefonbog. Så kan du gennemføre viderestillingen, som du kan også kan se det på et af billederne.

Roamingafgifterne stammer tilbage fra GSM-telefoniens indførelse i begyndelsen af 1990’erne. Dengang hed det sig, at udenlandske brugere skulle forvente at betale den lokale listepris samt et tillæg på cirka 15 procent, men mobilselskaberne fik hurtigt dette lavet om til en gigantisk pengemaskine, hvor mange, der har en firmabetalt telefon, uden at kny betaler kæmpe summer i roamingafgifter, uden at teleseskaberne yder noget til gengæld, der blot tilnærmelsesvist nærmer sig det, de tager sig betalt for.

Du kan med andre ord ikke bare gribe mobilen og ringe frit og frejdigt fra hvilken som helst destination, hvis du har din bankkonto kær. Der skal forskellige krumspring til for ikke at blive flået. Det er faktisk hele grunden til, at denne artikel overhovedet er relevant.

Et ganske udmærket alternativ på udlandsrejser er Skype, som kan anvendes på både computeren og din smartphone, men husk på, at Skype-samtaler tæller som dataforbrug. Skype er smart, men helt gratis er det altså ikke altid.

Det er også muligt at ringe fra Skype til almindelige telefoner i udlandet. Og prisen er fornuftig. 60 minutters tale om måneden til USA koster i alt knap en tier.

En genvej til billig udlandssnak er Musimi.dk. Det er et virtuelt telefonselskab, som tilbyder ip-telefoni via ren selvbetjening, hvorfor du ikke skal forvente den store support. Blandt tjenesterne er også viderestilling af opkald. Viderestilingen foregår via en webbrowser, hvorfor man ikke behøver have en ip-telefon for at anvende tjenesten.