Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hold dig online under fremmede himmelstrøg

Drømmer du om at se OL i udlandet, dele fotos med dem derhjemme eller have et lager af bøger med i tasken? Datatid TechLife viser her, hvordan du udnytter feriens netforbindelse til meget mere end surf.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du bliver ikke længere rykket tilbage til 1990, når du rejser på ferie. Du kan sagtens opleve sommerens store sportsbegivenheder live, surfe, læse e-bøger og dele fotos med dem derhjemme.
På det seneste er det endda blevet billigere, for afgiften på mobildata er faldet, og det kommer også danske feriegæster til gavn. Fra april blev datatrafikken billigere, når du er i et EU-land. Men det smarteste er dog stadigvæk primært at bruge forbindelsen til telefonopkald, sms’er og Facebook-opdateringer, for det kan stadig blive en dyr fornøjelse, når først din enhed begynder at suge megabyte til sig.

Vil du streame film, lægge fotos på et skylager eller se sommerens store sportsbegivenheder, er en klassisk internetforbindelse stadig bedst. Flere og flere campingpladser, ferieboliger og hoteller får internet. Det er ikke altid det hurtigste eller mest stabile, og måske er det ikke engang trådløst, men udgifterne holdes i hvert fald under kontrol.

Er det begrænset, hvor mange I kan være på ad gangen, eller vil du slippe for en kablet forbindelse, kan du dele forbindelsen med en trådløs router. Blandt andre D-link laver små routere på størrelse med en rejsestrømadapter. Ethernet-kablet sættes i D-link-routeren, som kobles på et strømudtag. Du har nu et Wi-Fi-hotspot. Ofte kan denne type routere også bruges til at oplade smartphones og andre enheder.

Hvis det er umuligt at opspore en trådløs router i ferielandet, køber du et taletidskort eller et såkaldt datakort, stikker det i en af jeres enheder og bruger den som hotspot. Kortene rummer fra 0,5 GB data op til ubegrænset forbrug, og priserne ligger mellem cirka 200 kroner og 600 kroner. Kortene har ofte en begrænset brugsperiode, for eksempel på syv dage op til en måned. Hos blandt andre avexperten.dk behøver du ikke engang vente på, at kortet bliver tilsendt. Levering og aktivering foregår via sms.

Lavere priser og bedre muligheder har gjort det nemmere at tage sit internet med på ferien. Nettet kan også bruges til backup, streaming og til sommerens sport. Lavere priser og bedre muligheder har gjort det nemmere at tage sit internet med på ferien. Nettet kan også bruges til backup, streaming og til sommerens sport.


Få danske kanaler i udlandet

Når forbindelsen til internettet er etableret, er der masser, den kan bruges til. På under fem år er streaming blevet populært, og næsten hver anden dansker er hoppet på. Har du abonnement på Netflix, kan du tilgå tjenesten overalt, hvor Netflix opererer – lige nu er det over 190 lande. På grund af ophavsret er de fleste tjenester underlagt nogle begrænsninger. For eksempel har du kun adgang til ferielandets udgave af Netflix, og Viaplay og HBO kan kun bruges i Norden. Du kan for øvrigt downloade indhold fra Viaplay og gemme til de tidspunkter, hvor der ikke er adgang til internet.

Vil du have adgang til at se det samme som derhjemme i sofaen, det kan være sommerens mange sportsbegivenheder såsom Formel 1 og OL, skal du investere i software, som opretter et virtuelt privat netværk, kaldet en VPN-forbindelse. Softwaren tildeler din enhed en dansk IP-adresse, og dermed omgås den såkaldte geo-blocking, som aflurer, hvor din enhed befinder sig. Er den uden for Danmark, forhindres du i at tilgå indholdet. Softwaren er ikke gratis, da du skal oprette dig som abonnent på en VPN-tjeneste. Der findes flere hjemmesider, som tilbyder abonnement. Regn med en månedspris på mellem 75 og 85 kroner. Prisen falder, hvis du tegner for flere måneder ad gangen.

Lidt anderledes forholder det sig med musik-tjenester. Her kan du ofte hente filerne ned i mapper til offline-brug. Så hent musiknumrene, mens der er internet, og hør dem bagefter – i bilen eller på flyet.

Nu skal du ikke længere bekymre dig helt så meget over dit dataforbrug i udlandet. Nu skal du ikke længere bekymre dig helt så meget over dit dataforbrug i udlandet.


Gem det hele i skyen

En anden form for abonnement, som kan være relevant i feriesammenhæng, er et lager i skyen. Fordelene er flere: Du får en backup, indholdet fylder ikke på din enhed – for eksempel en bærbar computer – og du kan dele med andre. Et lager i skyen kan også bruges til at gemme elektroniske kopier af billetter, reserveringer og forsikringer.

Lagret kan være fra 2 gratis GB op til 1 TB for godt 700 kroner om året hos Dropbox. Andre lagre følger med i købet af software. Blandt andet får du som standard 15 GB fri lagerplads med Microsoft OneDrive, men tegner du abonnement på Office 365, er der 1 GB gratis til rådighed. Du tilgår lagret på https://portal.office.com i en browser eller henter appen, for eksempel til en smartphone, i Windows Store, og opretter dig som bruger ved hjælp af din Microsoft-konto.

Med et lager i skyen kan alle familiens medlemmer overføre billeder fra forskellige enheder, så de ikke fylder op, og I kan invitere andre til at se med, mens I er på farten. Nogle tjenester er knyttet til Facebook, Flickr og Instagram, så indhold kan deles undervejs eller samles i en fælles mappe, når I er kommet hjem. I Dropbox er det nemt at dele dokumenter, billeder og video m.m. på Facebook (for eksempel på en Facebook-side for jeres familieferie). Du forbinder din Facebook- eller Twitter-konto ved at logge på Dropbox. Klik på dit navn i øverste højre hjørne, derefter på fanen ”Konto”. Rul ned til ”Forbundne tjenester” og vælg tjenesten, du vil forbinde med.

 

Med en mobil router som denne D-Link DWR-730 kan du komme på nettet overalt, hvor der er et tilstrækkelig hurtigt mobilnet. Med en mobil router som denne D-Link DWR-730 kan du komme på nettet overalt, hvor der er et tilstrækkelig hurtigt mobilnet.

Lån gratis e-bøger

Modsat flere af de nævnte muligheder er det gratis at gå på e-biblioteket. Og satser du på e-bøger i ferien, letter du din kuffert for mange kilo. Folkebibliotekerne har samlet deres udvalg af e-bøger i en tjeneste, de kalder eReolen. Du bruger dine låner-oplysninger til at oprette en profil, og herefter har du adgang til alle de e-bøger og lydbøger, som ligger på tjenesten. Det kræver naturligvis, at dit bibliotek er med i eReolen.

Tjenesten findes som en app, hvor du vælger og downloader indhold. Du kan maksimalt låne fire e-bøger og fire lydbøger om måneden, men der findes en sektion med ekstra lån, som du altid kan hente, også selvom du har overskredet kvoten. Tjenesten virker også i udlandet. Blandt andet er det muligt at hente indhold ned på en tablet eller smartphone og tilgå indholdet (også offline), når der er ventetid i lufthavnen, eller regnen står ned på feriestedet.

Alternativt kan du tegne abonnement på Mofibo (netop solgt til svenske Storytel), der fungerer som streamingtjenesterne til musik og film, eller på Riidr, der fungerer som en e-boghandel. Riidr har en funktion, som gør det nemt at købe og med ét klik overføre e-bogen til en Amazon Kindle. Kindle-læsere minder om tablets, men har en skrift og baggrund, som er mere behagelig for øjnene. En Kindle kan i dag fås for omkring 1000 kroner. Det er en fornuftig investering, hvis du rejser meget og gerne vil læse i en mørk flykabine eller på et hotelværelse uden den bedste belysning.

 

Priserne for datatrafik falder

30. april blev der sat loft over, hvor meget datatrafik må koste i EU. Ud over prisen fastsat i dit abonnement skal du betale for at bruge udenlandske sendemaster, også kaldet roaming.
For 10 år siden lå roamingprisen på cirka 4,50 kr./min. for et opkald. I dag betaler vi næsten fire kroner mindre. Anno 2016 er taksterne som følger: 0,46 kr./min. for udgående opkald, 0,10 kr./min. for indgående opkald, 0,18 kr./sms og endelig 0,46 kr./MB.
Teleselskaberne skal endvidere sende en advarsel i en sms, når forbruget nærmer sig 450 kroner. Advarslen bliver også sendt, selv om du ikke opholder dig i EU.