Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Høj printkvalitet – lavt energiforbrug

»Please consider the environment before printing this e-mail«. Sådan er det blevet almindeligt at læse nederst på mange emails, men egentlig burde det tilføjes: »Please also consider your printer before printing«.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For at afhjælpe dette problem var der brug for et ozonfilter, som i kombination med en kunstig luftstrøm, fører ozonen til filtret. Men Canon endte med at finde en ny løsning ved gennem udviklingen af et innovativt rulleopladningssystem, som oplader den lysfølsomme tromle ved at tilsætte en kombination af AC-spænding og DC-spænding på en opladningsrulle. I forhold til corona-metoden blev ozondannelsen reduceret til en tusindedelog strømforbruget faldt 80 procent.

ensynet til naturen og ønsket om at etablere en bæredygtig produktion er vigtige overvejelser for Canons ledelse og bestyrelse, hvor et medlem er særligt ansvarligt for Canons aktiviteter både i Japan og Europa.

Selskabet har adopteret en strategi, der er kendt som Produce-Use-Recycle, over alt i produktionen. Det betyder for eksempel mindre og lettere emballage - og produkter, der bruger mindre strøm. Samtidig arbejder Canon langsigtet på at gøre sin produktion mere bæredygtig på en måde, der kan måles. Det sker efter de retningslinjer, der lægges frem i det globale miljøledelsessystem ISO 14001.

Størrelse på printeren

Når man skal transportere 10.000 printere fra fabrikken i østen, er det vigtigt der kan være så mange i en container som muligt. PIXMA MP610 (fra 2007) fyldte 17 containere for 10.000 printere, hvor MP630 fra 2008 fylder 13.

En stor del af at gøre printerne mindre, er de mange ressourcer, der ligger i udvikling af blæk og blækpatroner. Disse skal være så effektive som muligt, og fylde så lidt som muligt, så printeren kan blive mindre.

Det samme gør sig gældende for transport af blækpatroner. Serien Canon bruger i dag hedder CLI-521, og her er 2.880 patroner på en palle. Den tidligere serie CLI-8 er der 1.440 på en palle.

Canons omfattende program

Canon har længe fokuseret på miljøet, både når det kommer til produktion og daglig brug. Således har Canon siden 1990, og som de første i branchen, haft et returneringsprogram for tonere. Flest mulige dele bliver genbrugt og resten destrueres forsvarligt. Tonerpatronerne sendes retur i den vedlagte pose, og dermed bliver alle delene behandlet forsvarligt for miljøet på Canons fabrik.

Det er ikke nødvendigt at have det samme program på blækpatroner, da de er lavet af et materiale, der er forsvarligt at smide det ud med husholdningsaffald.

Mange af Canons slutbruger-printere (Pixma, til almindeligt husholdningsforbrug) har separate blækkamre. Det er både godt for økonomien og miljøet, da man kan udskifte et enkelt blækkammer i stedet for alle farver på en gang.

På samme måde bruger Pixma MP640 94 procent mindre strøm, når den printer, end en tilsvarende model MP760 gør, der blev lanceret i 2004.

Canon genbruger så mange dele af kopimaskiner som muligt. Nogle af delene bliver brugt til at fremstille bagsiden eller fronten af den nye regnemaskine serie. Samtidig bliver emballage og trykte vejledninger er lavet af genbrugspapir. Hvis du vil læse mere om Canons regnemaskiner kan du se yderligere her: http://www.canon.dk/For_Home/Product_Finder/Calculators/Recycled/index.asp

Afgørende printer initiativer

I kontorkopimaskiner og laserprintere bliver toneren fikseret til papiret via varme og tryk fra fikseringsrullen. I hidtidige, konventionelle fikseringsrulle-systemer bliver rullen holdt konstant varm via en varmekilde, placeret i rullens center, også når rullen står standby.

Men ved at erstatte varmekilden med et keramisk varmeelement og fikserings-film-manchet med høj varmeledningsevne og lav varmekapacitet har Canon forbedret effektiviteten.

Varmelegemet aktiveres kun, når fikseringsrullen roterer og overfører varme fra filmen for at kunne fiksere billede eller tekst til papir. Som sådan overflødiggør teknologien stort set opvarmningstid og gør det muligt – afhængigt af produktet – at sænke fikseringsenhedens energiforbrug. Takket være denne teknologi scorer Canon ofte væsentligt bedre TEC værdier (»Typical Energy Consumption«. En enhed, som EnergyStar opererer med) end andre produkter i sammenlignelige klasser.

Det gør Canon

Mange af Canons modeller har indbygget automatisk dobbeltsidet udskrivning eller endda dobbeltsidet udskrift og kopiering. Det reducerer papirforbruget – og dermed energiforbruget - og det skaber også professionelt udseende dokumenter og mindre affald.

I 1982 blev Canon det første selskab med en all-in-one farvepatron til kopimaskiner efterfulgt af all-in-one farvepatroner til laserprintere.

All-in-one farvepatroner sikrer, at printeren praktisk taget er så god som ny, hver gang farvepatronen skiftes, fordi alle essentielle dele skiftes på en gang. Ikke alene var Canon pioner inden for udviklingen af farvepatroner, men selskabet var også blandt de allerførste til at forstå og anerkende selskabets ansvar.

I overensstemmelse med sit ansvar som producent tog Canon i 1990 initiativ til, på frivillig basis, at indsamle brugte farvepatroner (undtaget dog blækpatroner, der kan bortskaffes sammen med almindeligt husholdningsaffald). Det initiativ skete, før der blev indført forskellige tiltag til regulering af indsamling af farvepatroner. Igennem 17 år har Canon kørt et fuldt program for indsamling af farvepatroner, og i dag arbejder Canon på, hvad selskabet selv kalder »grønt salg« i Japan.

Ozonfri elektrisk opladningsteknologi

Elektrofotografiske produkter som kopimaskiner og laserprintere gør brug af en elektrisk opladet lysfølsom tromle til generering af billeder. Den konventionelle corona opladningsmetode, der aflades i sådanne maskiner, opererer normalt i spændingsfeltet 5 til 10 kV, hvilket skaber ozon, der lugter dårligt og kan have skadelige effekter på huden.

Der tales meget om printeres strømforbrug og med rette, for der er meget stor forskel. Et godt sted at blive overbevist om dét er Energy-Star (www.energystar.gov), der laver en rigtig god måling. De oplyser en faktor, der hedder TEC (Typical Electricity Consumption), der kan bruges til at regne den årlige omkostning til energiforbruget samt CO2-udslippet. Her er der betyde-
lige besparelser på strømforbruget ved at vælge printere med halvt så stort energiforbrug.

* Årlig energiomkostning = TEC-værdi × 52 uger × kWh-enhedspris (1,86 kroner)
* CO2-udslippet = TEC-værdi × 52 uger × Kg CO2/kWh (Faktoren er fra det Internationale Energi Agentur (år 2000) og henviser til værdien i Tyskland - 0,496 kg CO2/kWh.
* Multifunktionsprintere: http://www.eu-energystar.org/da/database.htm?mfd
* Singlefunktionsprintere: http://www.eu-energystar.org/da/database.htm?printer

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Til dato:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Papir er energi

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]