Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er Windows' skjulte skatte

Vi graver i Windows inderste og finder en bunke utrolige funktioner frem.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du er en erfaren Windows-bruger. Du kan kende for og bag på en pc og kan få den til at gøre, som du vil (i hvert fald det meste af tiden). Der er altså ikke nogen egenskaber ved operativsystemet, der kan overraske dig, vel?

Windows har måske flere skjulte funktioner, end du tror. Du ved måske allerede, at installation af netværksrelateret software føjer filterdrivere til pc’en – små stumper software, der kan påvirke din netværkstrafik. Det er fint nok, men hvad du måske ikke ved, er, at Windows 7 kunstigt begrænser systemet til et maksimum på otte filterdrivere. Hvis du allerede har otte og prøver at installere en pakke med endnu en, virker det ikke. Og du får med stor sikkerhed ikke nogen fornuftig forklaring på problemet.

Hvad gør man så? Der findes ingen grænseflade, der kan hjælpe med at ændre indstillingen. Men det viser sig, at en simpel redigering af registreringsdatabasen hjælper. Gå blot til HKLMSYSTEM
CurrentControlSetControlNetwork, og dobbeltklik på (eller opret) dword-værdien ’MaxNumFilters’. Sæt den til noget, der er højere end standardværdien på 8 (14 er det maksimale). Genstart maskinen, og så er det klaret – nu bør du kunne installere dit nye program korrekt.

Den slags funktioner kan virke dunkle, men de kan sagtens være vigtige. Nogle af dem får man kun brug for en sjælden gang. Det gælder for denne her. Andre kan være nyttige hver dag. Under alle omstændigheder kan de spare dig for en del tid og bøvl. Vi har fundet 30 af de bedste.

Tips til Stifinder

Filhåndtering i Windows har aldrig været så nem, som den burde være, men der er en del måder, hvorpå man kan sætte farten i vejret, når man først har lært dem at kende.

Mange af dem er enkle tastaturgenveje. Vil du for eksempel lede efter noget? Der er ingen grund til at række ud efter musen – tryk [F3], så springer markøren til søgeboksen. Hvis du arbejder med masser af filer og har brug for så megen skærmplads som muligt, kan du trykke [F11] for at skifte til fuldt skærmbillede. Tryk [F11] igen for at slå funktionen fra.

Tastaturet kan også være nyttigt, når du arbejder dybt ned på harddisken. Hvis du for eksempel trykker

  • , maksimerer du den aktuelle mappe, mens
  • maksimerer alle undermapper (det kan tage et stykke tid, hvis der er mange af dem); og
    • minimerer den aktuelle mappe.


Det er meget nemmere at flytte filer til en af dine hovedmapper (’Billeder’, ’Musik’, ’Hentede filer’, ’Skrivebord’ og så videre), når du har lært et simpelt trick. Vælg de relevante filer, hold [Shift] nede, mens du højreklikker på en af dem, og klik på ’Send til’. Alle de vigtigste brugerkontomapper bliver opregnet på den menu, der kommer frem. Vælg den, du har brug for, og det er det. – Du behøver hverken at trække eller slippe.

Menuer, der forsvinder

Windows 7’s Stifinder har en potentielt forvirrende skjult regel, som man skal forstå. Hvis du vælger mere end 15 filer eller mapper og højreklikker på en af dem, vil du opdage, at menufunktionerne ’Åbn’ og ’Rediger’ og måske også nogle tredjepartsfunktioner er forsvundet. Det viser sig, at Microsoft fjerner dem for at undgå, at man kommer til at foretage tidskrævende handlinger på en masse filer. Men hvis du hellere selv vil bestemme, findes der en nem løsning.

Kør regedit, gå til HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer, og find dword-værdien ’MultipleInvoke PromptMinimum’. Du kan oprette den, hvis den ikke er der. Indstil den til en værdi, der er højere end 15. Efter en genstart skjuler Windows Stifinder ikke længere menufunktioner.



Ubrugte funktioner

Indstillinger i registreringsdatabasen er omtrent så dunkle, som nogen Windows-funktion kan være, men andre kan man få adgang til via grænsefladen, hvis man ved, hvor man skal lede. Vi forestiller os for eksempel, at et Windows 7-program fryser fast. Normalt vil man vente og derefter lukke det ned med Jobliste, men der findes en bedre metode. Start resmon.exe, klik på knappen ’CPU’, højreklik på den fastfrosne proces (den er måske fremhævet med rødt), og vælg ’Analyse wait chain’. Hvis den venter på en anden proces, kan du se den her. Hvis du (om muligt) lukker det program, kan du måske få den fastfrosne applikation til at køre normalt igen.

Nogle har måske sendt dig en Word-docx-fil. Du skal bruge Word Viewer eller et Office-kompatibelt værktøj til at se den, ikke? Muligvis ikke – WordPad kan åbne mange docx-filer, og det er derfor et forsøg værd.

Hvis dit Windows 7-system er længe om at boote eller lukke ned, kan Logbog måske afdække problemet. Start eventvwr.msc, udvid træsektionen ’Applications and services logs’, og gå til MicrosoftWindowsDiagnostic PerformanceOperational. Blad gennem de handlinger, der står opregnet her, og søg efter noget, som ifølge Windows giver problemer.

Foretrækker du noget med lidt mere kød på? Vidste du, at Internet Explorer 9 omfatter et netværksværktøj, der kan konstatere, hvorfor en bestemt side er så længe om at blive indlæst? Du åbner udviklingsværktøjerne ved at trykke [F12]. Klik ’Network | Start capturing’, og skriv en url i adressebjælken. Mens siden bliver indlæst, kan du se en detaljeret oversigt, der viser indlæsningstider for alle sidens elementer: html, billeder, scripts, applets og andet.

Hvis hvert element tager lang tid, ved du, at der er tale om et generelt problem, såsom en overbelastet forbindelse eller webserver. Hvis du konstaterer, at et bestemt element tager meget længere end de andre – en Active Directory-server for eksempel eller noget andet materiale, der ikke er gemt lokalt – ved du nøjagtig, hvor problemet er. Hvis det er dit eget site, du ser på, kan du gøre noget ved det.

Der findes et særlig interessant sted, når det gælder om at lede efter skjulte Windows-funktioner: ’Kontrolpanel | Øget tilgængelighed | Funktioner til øget tilgængelighed’. Det henvender sig ikke kun til folk med nedsat syn eller andre handicap – her er der funktioner, som kan være nyttige for enhver.

Således kan Windows’ markør og fokusfirkanten sommetider være svære at se, navnlig når man arbejder udendørs med en bærbar maskine. Klik på ’Gør det lettere at se computeren’, så får du mulighed for at gøre dem begge tykkere og nemmere at se.

Hvis du har prøvet, at musen svigter, ved du, hvor anstrengende det kan være at bruge tabulatoren for at komme rundt i Windows. Også her er der en nemmere metode. Klik på ’Gør tastaturet lettere at bruge’, og klik ud for ’Aktivér musetaster’. Nu kan du bruge piletasterne på regnemaskinetastaturet til at flytte rundt med musemarkøren.

Alle får af og til brug for at arbejde i stilhed, og det er nemt nok at slukke for pc’ens lyd. Men det betyder, at man kan gå glip af vigtige lydmeddelelser fra et program. Hvis det er et problem, skal du klikke på ’Brug tekst eller visuelle alternativer for lyde’ og vælge ’Aktivér visuelle meddelelser for lyde’. Nu blinker titellinjen, vinduet eller hele desktoppen, når et program giver lyd fra sig.

En af de mest grundlæggende ændringer finder du ved at klikke på ’Gør musen lettere at bruge’. Vælg ’Aktivér et vindue ved at holde musemarkøren over det’, og klik ’OK’. Hvis du derefter vil have et vindue frem i forgrunden, behøver du ikke længere at klikke – det er nok blot at bevæge musemarkøren hen over det. Det kan føre til, at man kommer til at aktivere vinduer ved et uheld, men det lærer man hurtigt at undgå. Nogle mennesker synes, at det er en meget naturlig måde at arbejde på.

Glemte tips

Nogle af de skjulte funktioner, vi her har nævnt, gælder kun for Windows 7, men der er nogle, der er meget ældre. Nogle går tilbage til dos-tiden, men de er stadig meget nyttige. Det kan være bøvlet at arbejde på kommandolinjen, men der findes et gammelt dos-trick, der kan forenkle processen. Det eneste, du skal gøre, er at skrive doskey.exe og trykke [Enter]. Nu kan du redigere kommandolinjen. Hvis du har skrevet en lang tekst og opdager, at du har lavet en fejl i begyndelsen, gør det ikke noget – du kan bruge den venstre piletast som en ikke-destruktiv tilbage-tast og rette det, der er forkert.

Du kan også gentage kommandoer ved hjælp af op- og ned-piletasterne, og du kan se en menu over disse kommandoer ved at trykke [F7]. Skriv doskey /?, og få flere praktiske kommandoer.

I andre sammenhænge gør en simpel dos-sti det nemmere at åbne visse mapper. Har du brug for at se din kontobrugermappe? Hold [Windows]-tasten nede, og tryk [R] for at åbne Kør-boksen. Tryk derefter [.] og [Enter]. Så bliver der åbnet et Stifinder-vindue.

Disse genveje er fine, men der findes en endnu bedre skjult funktion, der skal prøves. Vi forestiller os, at du vil sende nogle filer til en ven. Vennen er ikke fortrolig med Windows og pc’er. Derfor vil du hjælpe ved at sende en zip-fil. Du vil måske lave en bat-fil, der automatiserer arbejdet med at placere filerne, hvor de hører hjemme. Du kan lede efter et værktøj, der kan oprette et fikst selv-udpakkende arkiv med de funktioner, du vil have. Men det kan være nemmere at køre et glemt Windows-værktøj ved navn IExpress.exe. Det klarer det hele for dig.

Programmet har form af en wizard, og det er derfor ekstremt nemt at bruge. Ikke desto mindre er IExpress forbavsende fleksibelt.

Det kan få din fil til at vise en speciel prompt, der spørger, om brugeren vil gå videre med installationen for eksempel. Du kan vise en tekstfil med flere oplysninger på dette stade (IExpress kalder den en licens, men filen kan sige alt, hvad du ønsker). Det færdige program kan køre en bat-fil, der gennemfører installationen, og en anden bat-fil, der kører, når det er overstået. Du kan endda skjule installationsvinduet, således at brugeren ikke ser detaljerne.

Slutresultatet kan være et overraskende avanceret installationsprogram, der hurtigt afleverer dine filer til den ønskede destination. Det er ikke dårligt for et program, der er så glemt, at det ikke er nævnt en eneste gang i Windows Hjælp. Det er imidlertid ikke alene – der er endnu flere Windows-hemmeligheder at afsløre, og vi vender på et senere tidspunkt tilbage med endnu flere.

Når du har brug for at skifte hurtigt mellem alle vinduerne i en applikation, skal du holde [Ctrl] nede, mens du klikker på programmets knap på proceslinjen.

Lad være med at spilde tid på at gå tilbage til Start-menuen for at køre endnu en kopi af en applikation. Det er meget hurtigere at holde [Shift] nede og klikke på den eksisterende knap på proceslinjen for at køre endnu en kopi af programmet.
Hvis du holder musemarkøren over en knap på proceslinjen, kan du se en lille udgave af applikationens åbne vinduer. Hvis du bevæger markøren hen over et af disse billeder og midterklikker, bliver vinduet lukket.

Det er nemt at få adgang til dine proceslinje-applikationer via tastaturet. Tryk [Windows]+[T] for at vælge proceslinjen. Brug dernæst venstre og højre piletast til at vælge en applikation, og tryk [Enter] for at vælge den. En anden mulighed er at vælge en bestemt knap på proceslinjen med tastaturet: Hold Windows-tasten nede, og tryk [1] for at bruge den første knap, [2] for at bruge den anden, [3] for at bruge den tredje og så videre – op til [0], der giver den tiende knap.

Windows Vista var skuffende af mange grunde, men mange brugere var især irriterede over de langsomme boothastigheder. Hvorfor var det så ringe? En skjult funktion kan rumme en forklaring: boxing.

Når Stifinder bliver startet i Vista, kører den dine startprogrammer som sædvanlig, hvorefter den ”boxer” dem i 60 sekunder og giver dem begrænset prioritet. Meningen var, at man skulle kunne starte andre applikationer og få dem til at reagere hurtigere, fordi de ikke skulle vente, mens startprogrammerne sloges om starthastighed og cpu-tid.

I virkeligheden forlænger teknologien starttiderne og kan gøre tingene værre. Der er ingen grænseflade til boxing og ingen indlysende måder, man kan konfigurere den på, men en enkel ændring af registreringsdatabasen kan være til hjælp. Kør regedit og gå til HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvancedDelayedApps.

I Vista kan du se en nøgle, der hedder ”DelaySec”, der er indstillet til 60 (3C i hexadecimaltal). Dobbeltklik på den, sæt den til 0, genstart, og se, om du kan iagttage nogen forskel. Hvis du kører Windows 7, kan du prøve at slå boxing til. Sæt ”DelaySec” til 60 (decimaltal), genstart, og se, om systemet er blevet kvikkere.

Kommandolinjen er ikke kun for nørder – den rummer værktøjer, som alle vil finde nyttige.

Vil du for eksempel defragmentere alle dine harddiske hurtigt og nemt? I Windows 7 skal du skrive kommandoen defrag c: d: /M (idet du erstatter ”c:” og ”d:” med dine foretrukne drev), så defragmenterer programmet dine drev samtidig, så det går hurtigere.

Hvis du ikke kan slette eller flytte en fil, fordi den er i brug, kan kommandoen OpenFiles vise dig, hvilken applikation der har den åben, og måske også lukke for forbindelsen (skriv OpenFiles /? for at få flere oplysninger eller gå hertil).

Sommetider kan det være nyttigt at notere alle filer i en mappe. Det kan Stifinder ikke klare, men det behøver ikke at stoppe dig. Klik blot ’Start’, skriv CMD /C DIR ”C:Program Files” | Clip og de fildetaljer, du ønsker at få kopieret over på udklipsholderen.

Hvis du ofte arbejder i en dybt indlejret mappe, kan det tage nogen tid at finde hen til den ved hjælp af Windows Stifinder. Du kan i stedet klikke ’Start’ og skrive SUBST z: ”c:deepfolderstructurehere” og trykke [Enter], så opretter Windows et virtuelt ”Z”-drev, der peger på det mappeniveau, du har angivet. Skriv et drevbogstav, der ikke eksisterer i dit system, og en mappe, der gør. Omgiv det hele med anførselstegn. Nu kan du dobbeltklikke på den nye ”Z”-drev og springe direkte til den ønskede placering.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Frigør noget ram

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]