Her er dit mobile kontor

Her er dit mobile kontor

Arbejdstid og arbejdsplads er ikke længere begrænset til et bestemt tidsrum på et bestemt sted. Moderne arbejdsformer kræver fleksibilitet og det rette udstyr – både i form af god hardware og effektiv software i ”skyen” som webmail og Dropbox

Fremtiden tilhører de mobile og fleksible, som ikke er bundet til et skrivebord. 2011 blev året, hvor vi skiftede arbejdsform for alvor. Ifølge analyseinstituttet Gartner faldt salget af stationære computere i Vesteuropa med over 15 procent i forhold til 2010.

2011 blev også året, hvor cloud computing fik sit store gennembrud. Fænomenet vandt sammen med tilhørende streamingtjenster som Dropbox, iCloud og SkyDrive prisen Den Gyldne Ding i tech-nørdernes yndlingsprogram So Ein Ding på DR1. Kort sagt: Vil du med på vognen, så er det nu, du skal skifte til et digitalt liv i ”skyen”. Her får du guiden, som gør dit arbejdsliv mobilt.

Er tiden kommet til at udskifte den tunge klods under skrivebordet med en bærbar, bør du nøje vurdere, hvilken skærmstørrrelse og processorkraft dit arbejde kræver. Er 13” nok, så se nærmere på Toshibas nyeste 1,6 cm tykke laptop på 1,12 kilo. Z830 kan leveres med en Intel i5-processor, USB 3.0, HDMI-port, SSD-harddisk og op til 6 GB DDR3 ram. Den slanke maskine produceres i to udgaver – Satellite og Portegé. Sidstnævnte er business-udgaven med valgfri 3G mobil-forbindelse og programmet EasyGuard. Prisen er fra 9.000 kroner.

Toshiba

 

Alternativer

// Lenovo ThinkPad Edge E420s
Den lille skrivemaskine har 14”, dual core i5-processor, op til 8 GB ddr3-ram, 1.333 MHz, dvd-brænder, HDMI-port, 128 GB SSD harddisk.
Fra 8.400 kroner.

// ACER Aspire 8950G
En rigtig arbejdshest med en skærm på 18,4”, en quad core i7-processor, 16 GB ddr3-ram, 1.066 MHz, dvd-brænder/Blu-ray, HDMI-port, 1,5 TB harddisk.
Fra 8.700 kroner.

Diktafoner er ved at blive udkonkurreret af smartphones og MP3-afspillere med mikrofon, men du får ikke altid samme lydkvalitet. Ønsker du at arbejde med en rigtig diktafon, så se nærmere på Panasonics linje af flashbaserede stemmeoptagere. RR-XS140 vejer 55 g og har 4 GB hukommelse. Mikrofonen har støjreduktion på optagelser i formaterne WMA, MP3 og LPCM. Sidstnævnte giver lyd i cd-kvalitet. Pris fra 916 kroner.

Den-digitale-sekretaer

 

Alternativer

// Griffin Technology iTalk
App’en hentes gratis via iTunes, hvor du også deler og synkroniserer dine optagelser. Den er kompatibel med iPhone, iPod touch og iPad. Den reklamefri Premium-udgave koster 12 kroner på http://itunes.apple.com/dk.

// Android Voice Recorder
Diktafon-app’en på Android Market er gratis. Med den indbyggede special-funktion henter og modtager du optagelser via Gmail. https://market.android.com.

SkyDrive er en del af Windows Live-universet. Her får du gratis 25 GB virtuel lagerplads i ”skyen”, som kan bruges til at gemme eller dele filer med andre. Har du en Hotmail og bruger Messenger, kan du maile og chatte samt synkronisere beskeder og adresser via SkyDrive. Programmet er også udgivet som app til en Windows-smartphone (https://login.live.com og www.windowsphone.com) og en iPhone. Sidstnævnte hentes via iTunes.

Lagerplads

 

Alternativer

// LaCie Wuala
Onlinetjenesten giver 2 GB gratis. Skal du bruge mere, er næste trin 10 GB, som koster 19 euro eller cirka 144 kroner om året. Bag tjenesten står harddisk-producenten LaCie, som giver programmet med, når man køber en ekstern LaCie-harddisk. www.wuala.com.

// Dropbox
Du får samme lagerplads som med Wuala, men skal du bruge mere, er du tvunget til at hoppe fra de gratis 2 GB til 50 GB, og det koster 10 dollars eller cirka 57 kroner om måneden. På et år bliver det til 685 kroner. www.dropbox.com.

Virtuelt samarbejde
Skal du dele og redigere løbende i de samme dokumenter, er det en fordel at bruge et program som Microsoft Office Web Apps. Programmerne er en gratis udvidelse til SkyDrive, som du har adgang til via Windows Live. Du skal derfor have en Live-konto for at komme i gang. Det er indsatsen værd, for du får Word, Excel og PowerPoint.

Virtuelt-samarbejde

 

Alternativ

// Google Cloud Connect
Googles applikationer såsom Docs og Calendar er allerede kendt. Med Cloud Connect får du et plugin, så du også kan dele dine dokumenter oprettet i Microsoft Office 2003 eller nyere.

Kalendere, mail og kontakter – tre ting, som du har brug for, uanset hvor du er. Microsoft har fuld integration af alle tre ting i Office 365. Kontorpakken skal installeres lokalt, men fungerer i praksis via ”skyen”. Office 365 har indbygget video- og chatfunktion og kan tages med på en Windows Phone i form af Office Mobile. Hver bruger får 25 GB at tumle med, og alle mails, kalendere m.m. synkroniseres via Exchange.
Prisen er 480 kroner om året pr. bruger.

Mobil-kontorpakke

 

Alternativer

// Google Apps
Ligesom Office 365 giver Google Apps dig mulighed for at synkronisere mails, kontakter og kalendere. Programmet giver 25 GB lagerplads, men er rent cloud-baseret, dvs. du skal ikke installere noget lokalt. Google Apps synkroniserer både dine og kontorets fælles arbejdskalendere og kan tages med på en Android-mobil. Prisen er 303 kroner pr. bruger om året.

// LotusLive
Programmet, som er udviklet af IBM, fås i flere udgaver. Den mest skrabede hedder LotusLive iNotes og har indbygget e-mail og kalenderfunktion. Den koster fra 156 kroner årligt pr. bruger. Læs mere på www.lotuslive.com.

Mobilt bredbånd er ved at blive en normal metode, når du skal have dit internet med dig. Den nye trådløse adapter fra Buffalo vejer 23 g og passer lige til lommen. Den har en overførselshastighed på 450 Mbps og krypterer dine overførsler, så andre ikke kan ”lytte” med. AirStation understøtter Windows XP og nyere.
Pris fra 295 kroner.

Internet-paa-farten

 

Alternativ

// Sandberg Micro WiFi USB Dongle
Det kan næppe blive mindre end Sandbergs lille WiFi-dongle. Når først adapteren er sat i USB-stikket, er det nemmeste at lade den blive siddende. På grund af sin størrelse vil den ikke gøre skade på for eksempel din computertaske. Adapteren giver en overførselshastighed på 150 Mbps. Pris fra 173 kroner.

Programmet hentes gratis via Office Web Apps til privat brug eller købes sammen med Microsoft Office 2010. OneNote fungerer som en slags virtuel notesbog, der holder styr på fotos, optegnelser og dokumenter oprettet i for eksempel Word og Excel. Notesbogen kan ganske smart synkroniseres med arbejdsgrupper på nettet.
Pris fra 2.749 kroner.

Den-digitale-notesbog

 

Alternativ

// Evernote
Deletjenesten er gratis, men kræver oprettelse af en konto. På rejser kan du med din smartphone tage et billede af flybilletten eller rejseforsikringen. Herefter tildeler du billedet et par søgeord, så du kan finde det igen på de enheder, som har Evernote installeret. Læs mere på www.evernote.com.

Vi arbejder i dag på flere computere, hvilket nemt skaber rod i mapper og filer. En måde at synkronisere dit arbejde på er ved at bruge den gratis Windows Live Mesh. Hvis du har Vista eller Windows 7 på computeren, kan synkroniseringsprogrammet også gøre programindstillinger ens. Med Live Mesh synkroniserer du op til 20 forskellige mapper på to eller flere computere, som bruger Windows eller Mac OS. Synkroniseringen foregår via nettet og kan også omfatte dine lagre på SkyDrive.

Synkrone-filer-via-nettet

 

Alternativ

// LogMeIn
Programmet fås i to udgaver. En enkel og gratis udgave for dem, som ønsker fjernadgang til en pc eller en Mac, og så en professionel udgave, som koster fra 398 kroner om året. I den professionelle udgave kan op til 25 computere dele og synkronisere filer, billeder osv. på hinandens harddiske. LogMeIn understøtter også iPad, iPhone og Android-enheder.
Læs mere på www.logmein.com.

Engang var USB 2.0 og 500 GB nok. I dag deler og medbringer vi store filer i form af film, fotos og store multimediepræsentationer. Sådanne filer kræver plads og en hurtigere overførselshastighed. Er dine behov vokset, vil en harddisk som Toshibas StorE på 750 GB med USB 3.0 være en god følgesvend. Desuden er en ekstern harddisk et godt supplement til dine lagre i skyen og kan i det daglige fungere som en ekstra backup af dine primære drev i den stationære. Pris fra 790 kroner.

Toshiba-Store

 

Alternativ

// Corsair Flash Voyager
Er dit HD-behov mindre, så rummer Corsairs lille og solide sag 32 GB og anvender USB 3.0. Det transportable lager er indpakket i vandafvisende og stødabsorberende gummi. Pris fra 350 kroner.

De nye generationer af alt i en-printere udskriver også på distancen. Epsons serie af Stylus-og Workforce-printere modtager opgaverne via mail og via en tablet eller smartphone. Ganske handy, når du ikke er i nærheden af din printer. Stylus anvender Epsons egne Connect-tjenester, som er kompatibel med Apple og Android, når du har downloadet den relevante app. Din Stylus-printer kan også udskrive fra skyen, dvs. via Apple AirPrint og Googles Cloud Print. Læs mere om apps og kompabilitet på www.epson.dk. Pris fra 492 kroner.

Epson

 

Alternativer

// HP OfficeJet 100 Mobile Printer
Hvis funktionerne ikke er det vigtigste, er HP’s miniprinter alternativet til kontorarbejdet på farten. OfficeJet 100 er lille nok til tasken og arbejder trådløst via Bluetooth. Pris fra 2.043 kroner.

// Epson WorkForce WF-7525
Den større udgave af Epson Stylus har samme trådløse funktioner, men er mest beregnet til det professionelle kontor. Den kan tage 250 stykker papir i bakken og udskrive 34 farvesider i minuttet, hvilket er dobbelt så hurtigt som ”lillebror”, Stylus SX435. Pris fra 2.570 kroner.

Del denne