Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er den bedste processor

Seks af de bedste processoren har været i gennem testmaskinen, og vi er klar med en vinder ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi kan roligt sige, at Core i5-4690K i dag er en strålende gaming-cpu. Hvordan det ser ud i fremtiden, er mere usikkert. I henved ti år har pc-gamingbranchen lovet os multi-threadede spil. Men det løfte er endnu ikke blevet helt indfriet.

Hvis disse seks cpu-modeller repræsenterer den aktuelle tilstand på markedet for pc-processorer, hvad har vi så lært? Til at begynde med er det lidt skuffende at se, at priserne er steget lidt på nogle af Intels chips.

Det er uundgåeligt, at priserne på komponenter fluktuerer med tiden. Men tanken om, at man skal betale mere for noget, der er en relativt aldrende cpu, er svær at acceptere. Men det er en afspejling af, at vi ikke længere kan gå ud fra, at computerchips hele tiden bliver hurtigere og billigere. Det bærer Intels problemer med at markedsføre 14 nm-desktopchips og AMD’s FX-processorer, der hænger fast ved en 32 nm-teknologi, vidnesbyrd om.

Integreret eller diskret?

Det næste problem knytter sig til integreret grafik. Det er ikke noget, vi har gjort meget ud af i vores anmeldelser af Intels cpu’er. Det skyldes, at Intels haltende drivere og utilstrækkelige ydelse indebærer, at integreret grafik forbliver irrelevant i forbindelse med nogen form for seriøs gaming. Det gælder også for AMD’s bedste integrerede grafik, der bruger AMD’s GCN-grafikteknologi. Den er ikke egnet til spil.

Diskret grafik er derfor vejen frem, og derfor er vi på længere sigt lidt utrygge ved alle disse cpu’er på nær Intel Core i7-5820K. Hvordan kan det være? Det er vi på grund af mulige fremtidige konflikter mellem grafik og ssd’er i forbindelse med pci-e-båndbredde. Det kan være, at det ikke bliver noget problem. Men det er en skam, at vi skal vente på, at Skylake kommer senere på året, for at vi kan få en mainstream-Intel-processor med mere end 16 pci-e-lanes ført ind i cpu-soklen.

Når det er sagt, er denne tests største overraskelse AMD’s FX-8350. Man kommer ikke uden om de single-threadede svagheder ved dens cpu-kernekonstruktion. Det bliver der ikke ændret på, før AMD’s nye Zen-cpu kommer næste år. I mellemtiden er FX-8350 måske lidt bagefter Intel i spil, men ydelsen er bestemt acceptabel, navnlig hvis man overclocker. Føj hertil stærk multi-threadet ydelse, og FX-8350 ligner en stærk løsning. Hvis det bare ikke var, fordi AMD’s chipsæt og platforme virker så bedagede.

Når det gælder AMD A10-7850K, er vi mindre imponerede. Som nævnt er den integrerede grafik ikke til megen nytte, og 7850K’s pseudo-quad core-cpu er hverken god til gaming eller et multi-threading-monster.

I vores Intel-kvartet er Pentium K Anniversary vældig sjov, men kun hvis man holder af overclocking. Ved standardfrekvensen er dens gaming-ydelse ringe. Den næste, der står for tur, er Core i7-4790K. Den er på mange måde den bedste allround-chip i testen. Men den er også dyr, og for gamingfolket er fordelene ved dens Hyperthreading-teknologi ikke indlysende.

Money talks

Hvis vi var ude efter en chip med virkelig solid multi-threading-ydelse, ville vi sandsynligvis foretrække at betale endnu mere og løse opgaven med den sekskernede Core i7-5820K. Den er et seriøst stykke hardware, navnlig når man indregner fordelene ved den avancerede X99-platform. Her er der tale om en opgradering, der ligner en langsigtet investering.

Konklusionen bliver, at Intel Core i5-4690K stadig er cpu’en til gaming-entusiaster. Den er ikke den allerhurtigste gaming-cpu, man kan få, hvis man ser på benchmarktallene. Men vi tvivler på, at nogen anden cpu ville levere mærkbart bedre gaming-performance på de subjektive områder, der for alvor betyder noget. Og hvis man ikke kan mærke det, hvorfor så betale for det?