Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er de 5 værste fejl, du kan begå på Facebook

Om vi vil det eller ej, så fylder de sociale medier efterhånden en
del i vores liv. Og selvom de fleste efterhånden føler, at de har
fuldstændig styr på, hvordan man begår sig på de forskellige platforme,
så er mange af vores handlinger alligevel ikke særligt gennemtænkte.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ifølge en ny undersøgelse fra Sikkerhedsfirmaet Kaspersky, stammede mere end hvert tredje forsøg på phishing i 2013 fra sociale medier – og mere end hvert femte forsøg kom fra Facebook. Kaspersky Lab har derfor lavet en liste over de fem typiske fejl, folk begår på Facebook, som kan ende med at få konsekvenser for deres sikkerhed på nettet ...

Læs også: Stol ikke på dine Facebook-venner

Hvad er der galt med det:
Vi lever i en ‘like-kultur’, hvor vi går meget op i, hvor mange hilsner vi får på Facebook på vores fødselsdag eller hvor mange likes, vi får, når vi lægger et billede op af vores nyfødte. Mange af os tænker ikke over, hvor sensitiv den type information kan være. De cyberkriminelle klapper til gengæld i deres hænder, når de kan få fat i den slags ting. Hackere samler nemlig til bunke for at planlægge angreb mod din arbejdsgiver, din netbank eller lignende.

Læs også: Danskere er dumme på nettet

Hvad skal du gøre:
Lad være med at dele din fulde fødselsdato ― nøjes med at dele datoen og ikke fødselsår, hvis du gerne vil have hilsner på din fødselsdag. Undgå derudover at videregive information omkring dine slægtninge, dit kæledyrs navn og anden personlig information, der kan misbruges i de såkaldte ’social engineering’-angreb (hackerangreb, hvor informationer om dig spiller en rolle).

Hvad er der galt med det:
Opdater dine Facebook-kontoindstillinger så dine posts kun bliver delt med dine venner og dine venners venner. Du kan let ændre den indstilling, hvis der er et specifikt post, du alligevel bare er nødt til at dele med Facebooks mere end en milliard brugere.

Hvad skal du gøre:
Alle kan se dem ― dine venner, din mor, din chef, din ekskæreste, din fremtidige arbejdsgiver, reklamebureauer, og dem, der planlægger online svindel. Folk kan bruge dine ord mod dig og hænge dig ud. Når du først har postet det, så er det ’out in the open’ og kan ikke tages tilbage. Der findes flere tilfælde, hvor folk har mistet deres job eller fået ødelagt deres karriere eller forhold til personer, de holder af, grundet noget de har postet på Facebook.

Hvad er der galt med det:
Du har sikkert mange private albums og beskeder på Facebook, som du ikke er interesseret i, at andre får at se. Og du bruger sikkert også din Facebook-adgangskode til din mail, din LinkedIn eller lignende. Det vil sige: bliver din Facebook konto hacket, så har hackerne i princippet også adgang til de andre platforme. Facebook kan endvidere give hackere et spor til dine passwords – hvis du altså benytter kæledyrsnavne, børnenavne, børnefødselsår, bryllupsdatoer eller lignende. Disse ting, og mere, er typisk frit tilgængeligt hos mange af os via Facebook.

Hvad skal du gøre:
Vælg et stærkt og sikkert kodeord til din Facebook-konto. Du kan eventuelt sikre din konto yderligere ved at aktivere to-trins-godkendelse. Men først og fremmest, skal du sørge for, at du kun bruger dit Facebook-login til Facebook og ikke andet.

Hvad er der galt med det:
Det giver folk indsigt i, hvor du befinder dig, hvor du bor, og hvor du arbejder. Noget så uskyldigt som at checke ind på en restaurant når du er ude og spise, kan give indbrudstyve en indikation om, at du ikke er hjemme.

Hvad skal du gøre:
Deaktiver geo-tagging (Facebook finder automatisk din placering via kameraets GPS) i de billeder, du lægger på Facebook. Lad være med at bruge Facebook til at checke ind eller lav en lille kontrolleret liste med venner, som du vil give lov til at se dine indtjekninger.

Hvad er der galt med det:
I det sekund du trykker ’accepter anmodning’ har du givet den person adgang til al den information, du har postet i ’kun venner’. Ved at gøre det sætter du både dit og dine venners privatliv og sikkerhed på spil. Mange bruger nemlig ’venners venner’-indstillingen og pludselig når deres opdateringer m.m. meget bredt ud. Din nye ven kan nu sende beskeder (der måske indeholder spam eller phishing) og blive venner med endnu flere i din vennekreds – for jeres venskab er med til at højne hans troværdighed.

Hvad skal du gøre:
Bliv kun venner med folk, du kender personligt. Hvis du vil være sikker på, hvem der er dine venner, og hvem, der er dine fjender, kan du bruge Kaspersky Labs helt nye ’Friend or Foe’-app*, der er udviklet specielt til dette formål. En analyse af dine Facebook-aktiviteter via appen vil fremhæve al mistænkelig opførsel blandt dine venner og bekendte.

*Appen er ikke tilgængelig på dansk endnu og findes indtil videre kun i en beta-version.

Opdater dine indstillinger og nyd sommeren
Ifølge Kapersky Lab kan man sagtens interagere med mange venner på Facebook uden at være i farezonen. Det vigtigste er, at man tænker over hvilke informationer, man deler, og om disse informationer kan benyttes i andre sammenhænge – til uretmæssig adgang for kriminelle. Skynd dig at opdatere dine indstillinger! Og vær tryg henover sommeren.

Læs også: Den værste adgangskode er den bedste