Hæng dine oplevelser op på nettet

Hæng dine oplevelser op på nettet

Nu kan du oprette en virtuel opslagstavle. Den ret geniale tjeneste Pinterest gør det muligt for dig at organisere dine netoplevelser online og dele dem med venner, familie og ikke mindst andre mennesker, som har samme interesser

Selvfølgelig er opslagstavlen også blevet virtuel – og det på en noget mere avanceret måde, end du er vant til det på hørflettavlen eller køleskabet derhjemme. Navnet er Pinterest, og det er noget af det mest fremstormende på nettet i øjeblikket.

Pinterest giver dig mulighed for at organisere alle de spændende ting, du møder på nettet, plus at dele dem med dine venner, din familie eller kolleger. Når du ser noget, du kan lide, ”pinner” du det på opslagstavlen.

Folk bruger Pinterest af mange forskellige grunde. Det kan være, de vil planlægge et bryllup eller samle inspiration til næste ferierejse. Eller de vil give ideer til andre medlemmer af tjenesten inden for en bestemt hobby eller et bestemt erhverv – og få kontakt til interessefællerne.

Først og fremmest gør tjenesten det nemt at samle tingene. De færreste af os ville tage sig tid til at sætte et bogmærke ved billeder, skrive dem ud på printeren og derefter sætte dem i en scrapbog eller lignende. Med Pinterest kan du gøre dette på sekunder. Du kan endda kigge på andre Pinterest-medlemmers tavler og nuppe de billeder, du ønsker.

Pinterest-1

Pinterest viser en masse ”boards” og de tilhørende ”pinne” – til inspiration for alle tjenestens medlemmer.

Sådan kommer du i gang

Det lidt sære ved Pinterest er, at du skal inviteres for at bruge tjenesten. Men det skal dog ikke holde dig tilbage. Du kan bede om en invitation fra Pinterest ved at klikke på anmodningsknappen. Så bliver din anmodning ”behandlet”, og så får du efter et stykke tid en invitation. Det lyder helt tosset, men det er det eneste alvorlige kritikpunkt.

Du kan også blive inviteret af nogen, som allerede er Pinterest-bruger. Se efter, om nogen af dine Facebook-venner er på Pinterest, og spørg, om de vil invitere dig – eller send et ”tweet” ud på Twitter, hvis du benytter den tjeneste.

For at gøre Pinterest til en del af dine browsermuligheder kan du installere ’Pin it’-knappen på din pc. I Internet Explorer kræver det, at favoritværktøjslinjen er synlig. Hvis du ikke kan se den, skal du højreklikke et eller andet sted i menuen og sørge for, at der sidder et flueben ud for ’Favoritter’. Gå derefter ind på www.pinterest.com/about, og højreklik på ’Pin it’-linket og herefter på ’Føj til favoritter’. Nu dukker ’Pin it’-knappen op på værktøjslinjen, så du kan ”pinne” billeder fra hvilket som helst site ved blot at klikke på dem.

I Pinterest findes også begrebet ”board”, som er en samlig af ”pinne”. Du kan oprette ”boards” om ethvert emne – fra haver, du kan lide, til tatoveringsmønstre. Du kan lægge lige så mange ”pinne” ind på et ”board”, som du ønsker, så du kan fortsætte med at samle og vise dine inspirationskilder.

Du kan også oprette lige så mange boards, som du har lyst til, så det betyder ikke noget, hvis dine interesser er så brede, at de spænder fra syning til koraldykning. Du vælger en kategori for hvert ”board”, du opretter. Du kan tilmed invitere andre til at bidrage til dit ”board”. Det er særlig smart, hvis du er i færd med at arrangere en fest, en fødselsdag eller en offentlig begivenhed.

Du kan som på Facebook tilføje venner i Pinterest, men her hedder de ’Following’, dvs. personer, der følger det, som du har lagt op, eller personer, som du følger. Hvis du vælger ’Following all’, bliver alle ”pins” på dine ”followings” vist i realtid på din Pinterest.

Hvis brugeren opretter nye ”boards”, vil du automatisk følge dem. Det skal du selvfølgelig primært gøre med dine bedste venner eller med folk, som du har meget til fælles med.

Pinterest-2

Ved at tilføje en Pinterest-knap opmuntrer du andre til at ”pinne” dine ting.

Koordineret med Facebook

Pinterest fungerer fint sammen med Facebook og Twitter. Når du opretter et ”board” eller laver en ”pin”, vil den dukke op på Facebooks tidslinje eller som Twitter-feed, så dine venner kan følge med i, hvad du har lagt op.

For at integrere Faceook og Twitter skal du logge ind på Pinterest, klikke på dit brugernavn øverst til højre og klikke på ’Edit profile’. Føj herefter Pinterest til din Facebook- eller Twitter-konto ved at klikke på glideknappen. ’ON’ lægger dine ”pinne” på Facebooks Tidslinje, mens ’OFF’ fjerner Pinterest fra de sociale tjenester. Husk at klikke på ’Save Profile’, når du er færdig.

Pinterest handler i det hele taget om at forbinde mennesker med hinanden, så de kan dele fælles interesser og fælles smag. Og alle de ”boards”, du opretter, kan ses af andre på Pinterest. Alt er offentligt. Hvis du vil undgå, at dine ”boards” dukker op i Googles søgeresultater, så kun Pinterest-medlemmer har adgang til dem, skal du klikke på dit brugernavn og vælge ’Edit profile’.

Her sætter du et flueben, som skjuler dine ”boards” fra søgeindeksering. Klik på ’Save profile’. Korrektionen vil ikke slå igennem øjeblikkeligt, for Pinterest kan ikke slette Googles cache-hukommelse, men Google opdateres løbende, så inden længe er din konto helt gemt.

”Pin” betyder ”nål”, og i Pinterest er en nål et billede, som er lagt på tjenesten. Du sætter nålene i den virtuelle opslagstavle ved at vælge ’Pin it’ eller uploade billeder fra din computer. Den mest korrekte måde at tilføje ”pins” på er ved at referere til den originale kilde og anføre kilden. Desuden skal du lave en oplysende tekst om billedet og hensigten med at ”pinne” det.

Man kan også lave en såkaldt ”repin”, dvs. en ”pin” hentet inden for Pinterest, altså en ”pin”, som du har set på en anden persons ”board”. Når du ”repinner”, vil både den person, som først ”pinnede” billedet og det oprindelige link blive anført som kilder.

Hvad-er-en-pin

 

I teorien kan du ”pinne” hvad som helst, men der er retningslinjer, som angiveligt skal sikre, at stemningen i tjenesten er positiv, og at alle ”pinne” er brugbare. Skåret ned i få punkter er det følgende:

// Hold en god tone over for andre i dine kommentarer og dialoger.

// Angiv kilden. Pins er mest brugbare, hvis de har links tilbage til den originale kilde.

// Undgå selvpromovering. Hvis der er noget, du er særlig stolt af, ”pin” det, men gå ikke helt bersærk. Pinterest er til for at organisere og dele de ting, du bryder dig om.

// Du kan rapportere anstødeligt indhold, så det ikke tager overhånd og får folk til at forlade tjenesten. Nøgenhed og hadefuldt indhold er ikke tilladt. Der findes et ’Report Content’-link.

Den virtuelle opslagstavle findes på www.pinterest.com, og her kan du uden at være tilmeldt se et utal af opslagstavler skabt af andre mennesker verden over.

Når du første gang kommer ind på Pinterest, opdager du, at du allerede har et profilbillede – hvis du har en Facebook- eller Twitter-konto. For billedet hentes automatisk ind. Det er dog nemt at ændre. Klik på dit brugernavn øverst på siden og derefter på ’Edit Profile’. Vælg ’Change Image’, og klik på ’Choose File’-knappen, hvorefter du kan vælge dit billede fra din harddisk. Når billedet er valgt, klikker du på ’Save Profile’.

Du kan tilføje mere information om dig selv i profilredigeringsvinduet, hvis du ønsker det – præcis som i andre sociale tjenester.

Automatisk-billede

 

Del denne