Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Realiser dine vinyldrømme

Er du klar til at springe op på vinylbølgen? Drømmer du om, at din sjæl blive masseret af varme, analoge lydvibrationer? Er du kort sagt klar til en pladespiller? Så få fast grund under fødderne med denne købs- og brugsintroduktion til grammofonen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden 2008 er salget af vinyl-plader tidoblet. Der er en klar trend tilbage mod det hæderkronede grammofon-medie, selvom salget af vinylplader kun udgør 2,6 procent af det samlede musiksalg i 2015.

Grammofonen og vinylpladen er ”slow food”. Du skal have den store plade ud af coveret, den skal lægges på pladetallerkenen, og pickuppen skal bevæges ned i pladens rille. Dertil kommer, at den analoge lyd af mange musikelskere opleves som varmere og mindre anstrengende efter lang tids lytning.

Her hjælper vi dig med svarene på de vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv, før du investerer i din første grammofon, og når du tager den i brug.

Hvor meget skal pladespilleren koste?

Du kan få pladespillere for 100.000 kroner eller mere. Men du skal starte på et helt andet niveau. Vælger du det rette fabrikat, kan du i dag få rigtig gode pladespillere for cirka 2000 kroner inklusive tonearm og pickup. Og går du op i 4000-5000 kroner begynder lyden at kunne tilfredsstille entusiaster.

Skal jeg købe pickup og tonearm separat?

Hvis du er en sand vinylentusiast, vil du foretrække en pladespiller, hvor du kan opgradere tonearmen og pickuppen i takt med, at du får råd til det, og din begejstring for det analoge medie vokser. Tonearmen og pickuppens kvalitet er afgørende for lydgengivelsen, og hvis du kan lide at nørde med gradvise forbedringer, skal du købe en pladespiller, hvor tonearmen kan udskiftes. Pickupper fås i to hovedtyper, MM (Moving Magnet) og MC (Moving Coil), hvor sidstnævnte i den dyre ende af markedet regnes som den overlegne type, men der findes mange fine MM-pickupper. Grado, Shure og danske Ortofon er blandt de mest anerkendte pickup-producenter.

Direkte drev eller bælte – hvad er bedst?

Pladespillerens tallerken drejes enten direkte rundt af en elmotor under værket, eller den trækkes rundt af et bælte uden på pladetallerkenen. Motoren er så placeret ved siden af pladetallerkenen. Bæltedrev er en god løsning for lydkvaliteten, fordi risikoen for resonanser fra motoren, som kan påvirke lydkvaliteten, nedsættes.

Pro-Ject pladespiller. Pro-Ject Essential II er en basis-pladespiller, som er bæltedrevet – motoren er placeret ved siden af pladetallerkenen og ikke under centerlejet.

Hvordan ser man, at en pladespiller har kvalitet?

Et tungt og solidt værk er det nemme kvalitetstegn. Og værkets kvalitet er det allervigtigste ved en pladespiller. Så løft pladespilleren for at mærke vægten. Base og pladetallerken skal være i et lyddødt materiale som træ eller plast. I nogle pladespillere er lejet med pladetallerken og tonearm adskilt fra basen med et fjederophæng. Det kan være et kvalitetstegn, for resonanser fra omgivelserne (højttalerne!) har negativ effekt på lydkvaliteten. Men der findes også fine pladespillere med fast konstruktion. Der kan desuden være resonansdæmpende gummifødder.

Skal man justere noget på pladespilleren?

Tonearmens balance kan justeres på kvalitetspladespillere. Der sker med små vægte. Og med en drejeknap bagest på tonearmen kan du justere pickupvægten. Desuden kan du altid vælge mellem hastighederne 33 1/3 og 45 omdr./min. (”store” og ”små” plader). På de fleste pladespillere kan hastigheden finjusteres, så den er helt præcis. I dag kan man bruge apps til dette – for eksempel PlatterSpeed (Android og iPhone), og du kan tilpasse yderligere med pladespillerproducenters værktøj til justering af tonearme, pickupvinkel-værktøj og pickupvægte.

Technics SL1210. Den effektfulde Technics SL-1210 er en af de mest populære pladespillere med direkte drev gennem tiderne.

Hvor skal pladespilleren stå?

Den gode lyds værste fjende er resonanser. Derfor kan du med fordel stille grammofonen på en særlig pladespillerhylde. De fleste pladespillerproducenter leverer denne type ophæng. De leverer også vibrationsdæmpende afkoblingsfødder, plademåtter (til at lægge oven på pladetallerkenen) og pladestrammere (placeres på centertappen).

Hvordan slutter jeg pladespilleren til mit anlæg?

Du skal tilslutte pladespilleren til dit stereo- eller surroundanlægs forstærker eller receiver. Benyt phono-indgangen. Mange moderne forstærkere har imidlertid ikke denne indgang. I så fald må man købe en separat, såkaldt RIAA-forstærker som sættes ind imellem pladespilleren og forstærkeren forbundet med phono-kabler – ellers vil du ikke kunne høre lyden fra pladespilleren. Det er en nødvendig ekstraudgift.

Pladespillerhylde fra Rega. Særlige resonansdæmpende hylder medvirker til at forbedre lydkvaliteten fra pladespillere. Denne hylde er fra Rega.

Kan den tilsluttes min computer?

Ikke umiddelbart. Men enkelte pladespillere er i dag udstyret med en USB-port, så du kan overføre musikken til en USB-disk i mp3-format eller direkte til computeren. Kvaliteten er ikke altid tårnhøj, så måske er det bare bedre at hente musikken på iTunes eller Spotify i stedet, hvis du ikke kan undvære en digital version.

Pladespillere til gode musikoplevelser

Pro-Ject Essential II
Gengiver med en lethed alle oktaver og leverer dyb, velopløst bas. Stemmer står varmt og glansfuldt. Benytter som Argon den fine pickup Ortofon OM5e.
Pris: 2200 kr.

pro-ject-essential-ii Pro-Ject Essential II.

Argon TT-2
Stemmer står næsten ligeså nydeligt og med samme fine størrelse som på den lidt dyrere Pro-Ject. Musikkens detaljer er dog knap så nuancerede.
Pris: 2000 kr.

argon Argon TT-2.

Denon DP-200USB
Japanske Denon – med det gode hi-fi-
ry – har puttet USB-port i en af sine pladespillere, så du nemt kan digitalisere vinyllyden.
Pris: 2500 kr.

denon Denon DP-200USB.

Rega Planar RP-3
Vil du satse flere sparepenge på din første pladespiller, kan du overveje denne legendariske, velklingende pladespiller, som er genintroduceret.
Pris: 6500 kr.

rega Rega Planar RP-3.