Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grafisk magi

Photo & Graphic Designer 5 fra Magix er en omfattende
grafisk pakke. Men hvad den har i omfang, mangler den i brugervenlighed og ikke
mindst hastighed.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I princippet er det ikke nødvendigt med andre grafiske værktøjer, hvis du installerer Photo & Graphic Designer 5 på din computer. Programmet giver dig mulighed for at redigere i billeder, tegne dine egne billeder eller illustrationer samt fremstille tryksager, hjemmesider og animerede gif-billeder.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke mindst når prisen tages i betragtning. Et så omfattende værktøj til kun 550 kroner virker ikke rigtigt. Men ikke desto mindre, så er det, hvad du får, når du køber programmet her.

Omfattende, men ikke let

Er programmet så, så omfattende som pakken lover? Det må vi svare ja til, men det er også det eneste sted, det for alvor imponerer. Allerede lige efter installationen begyndte de første problemer at melde sig.

Når du starter programmet, dukker der en menu op, hvorfra du vælger, hvilken opgave du vil i gang med. Det kunne være at redigere et billede, fremstille en tryksag eller måske lave en webside. Vores store problem her blev, at den lille startup-applikation frøs, hvis vi var for længe om at vælge. Det problem fik vi aldrig løst, så vi måtte være lynhurtige for at få startet den rigtige del af programmet under testen.

Der er fire faner til at starte med. Den første indeholder værktøjer til foto-redigering, den næste til design, den tredje til web-design, og den sidste hedder Online World. Hver i sær indeholder de faner et antal hurtige opgaver. For eksempel indeholder fanen Photo menuer der hedder »Fast photo optimization«, »Detailed photo editing« og »Organise, print or burn photos«.

Men vi skulle virkelig rubbe neglene for at nå at vælge et menupunkt, ellers døde programmet nemlig igen for os. Heldigvis virkede hovedprogrammet stabilt nok, når vi først havde valgt en opgave.

I princippet er det to forskellige programmer, der starter op, enten Xtreme Photo Designer 7 eller Graphic Designer 5. Det er lidt forskelligt, hvilke skabeloner der bliver åbnet, men ellers er det de samme to programmer, der bliver fyret op under. Hvilket også er smart nok.

Nu kom udfordringerne så

Vi afprøvede begge programdele ved at redigere billeder via to forskellige indgange fra hovedmenuen. Vi afprøvede tegnedelen, og ikke mindst afprøvede vi, hvor godt programmet var til at lave hjemmesider med.

Billedredigeringen i Xtreme Photo Designer 7 var et kapitel for sig selv. Programmet havde klart hentet inspiration fra Photoshop Elements, dog uden at komme i nærheden af samme.

De mest grundlæggende funktioner var der, såsom at optimere farver, fjerne røde øjne, klippe og kopiere fra billedet og naturligvis lægge nogle effekter på. Men programmet var ikke umiddelbart intuitivt at bruge, og det arbejdede meget langsomt. Men resultatet var nu udmærket.

At arbejde i Graphic Designer 5 var samme oplevelse som i Photo Designer 7. Programmet kunne stort set alt det, det skulle. Men det var ikke umiddelbart logisk eller lettilgængeligt. Således er der for eksempel et ikon, der ligner et kamera, som hedder Photo Tool. Det gik aldrig rigtig op for os, hvad lige dét værktøj skulle bruges til.

Et ikon, der ligner et vinglas, giver »transparency«, og en cirkel der ligner en skydeskive giver farveværktøj.

De medfølgende skabeloner er udmærkede, men jeg tvivler nu på, at de for alvor vil blive brugt.

Endelig kiggede vi efter, hvordan programmet kunne bruges til at lave hjemmesider, og her faldt det for alvor sammen. Igen var det Graphic Designer vi skulle arbejde i. Hvilket vil sige, at vi skulle lave en hjemmeside med samme værktøjer. Der var ingen muligheder for at lave sider, der hang sammen med links, og der var heller intet værktøj, der hjalp med upload af siderne.

Den generelle følelse af programmet var, at der var masser af gode intentioner, men de blev ikke fulgt helt til dørs. Programmet koster godt nok kun 550 kroner, men jeg ville hellere smide 200 kroner mere efter et program, og købe den Adobe Bundle der anmeldes andet sted her i bladet.