Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grafikkortet der fejlede

Asus’ nyeste grafikkort baseret på ATI’s 5850 chip skulle have været et spændende bekendtskab, men det viste sig hurtigt at være en stor skuffelse.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er ikke begyndere her på redaktionen. Vores tekniske redaktør og undertegnede har til sammen mere end 40 års it-erfaring, så det sker ikke så ofte, at vi kaster håndklædet i ringen.

Men det var faktisk det endelige resultat af mødet med Asus EAH5850 DirectCU TOP. Et grafikkort der, fra Asus selv, får meget rosende ord, hvor superlativerne bliver kastet i grams på indpakningen, og som næsten får træerne til at vokse ind i himmelen.

Således står der på emballagen »Only the most hardcore TOP 15% of graphics cards make it through Asus selection, the strictest in the industry. They’re chosen for extreme duty and have the gear to match – EAH5850 DirectCP TOP/2D1S/GD5 are sorted under 800MHz and offer 110% of reference design speeds for enthusiast gamers looking to dominate«.

Wauw – store ord, og da kortet endda er et overclocked kort med mulighed for yderligere overclocking, var vi spændte på at teste kortet.

Yderligere kan du læse på pakken at: »Voltage Tweak allows you to boost gpu voltages via Smart Doctor to achieve up to 50% performance gain in simple clicks«.

Kan vi så komme igang

Vi var solgt – kortet lød til at være et meget spændende kort, og vi så frem til at teste det. Så vi gik i gang med udpakningen og var snart klar til at kaste os over testen.

Kortet er et såkaldt dobbelt-slot kort, så vi gjorde plads i vores kabinet til at sætte kortet i. Vi så også, at det var muligt at tilslutte ekstra strøm til kortet. Mærkværdigvis var der, udover det velkendte 6-pins stik også et strømstik til 8-pin. Den var ny, vi kendte godt de lidt sjældne 8-pin stik, men det er ikke nogen, vi normalt ser på et grafikkort.

Derfor slog vi op i manualen for at se, hvad kortet krævede. Manualen er ikke specielt omfattende og indeholdt faktisk kun to små sider. Her stod der: »If your graphics card has an auxiliary power connector, connect the appropriate power plug from the system power supply to the graphics card’s auxiliary power connector«.

Altså – hvis vores system havde muligheden for det, så skulle vi slutte strøm til et af de to strømstik på kortet.

Som sagt så gjort, vi sluttede vores 6-pin stik til kortet og tændte for computeren. Vi blev med det samme mødt med et højlydt biiiiip, hvorefter computeren slukkede igen.

Vi afprøvede forskellige stik for se, om vi havde gjort noget forkert, men hver gang blev vi mødt med samme resultat. Vi prøvede at skifte strømforsyningen ud med en kraftigere, men igen var det eneste resultat; vi fik et højlydt biiiip, og en computer der slukkede igen.

Nå, men manualen sagde jo »hvis«, så vi forsøgte nu at tænde for computeren uden at have sat ekstra strøm til grafikkortet, men igen var det eneste resultat et biiiip, og en computer der slukkede.

Nu var gode dyr rådne, men vi besluttede os til at gå en tur på nettet for at se, om det var muligt at finde en grundigere manual.

Men efter at have gennemtrevlet Asus’ egen hjemmeside, måtte vi konstatere, at der ingen hjælp var at finde der.

Vi fortsatte søgningen et stykke tid på nettet men måtte til sidst konstatere, at der intet stod om strømforsyning til netop vores kort.

Altså var vi kommet dertil, hvor vi måtte se vores nederlag i øjnene, kaste håndklædet i ringen og konstatere, at vi i denne omgang ikke kunne teste dette kort.

Rigtig surt

Det er sjældent, det sker, og normalt er det ikke noget specielt vanskeligt i at få et grafikkort til at fungere. Asus er da heller ikke kendt for at lave dårlige grafikkort, men i dette tilfælde har de fremstillet et kort, hvor det er muligt at tilslutte to forskellige størrelser af strømforsyningsstik, har en mangelfuld manual og absolut ingen hjælp at hente på deres hjemmeside.

Om grafikkortet rent faktisk yder godt eller dårligt, skal vi ikke kunne sige, specifikationerne tyder på, at det kan yde helt pænt. Men igen, hvis vi kan løbe ind i disse problemer, så vil andre også gøre det.

Kortet får ingen karakter eller bedømmelse i denne test, men vi vil dog ytre vores mishag over den dårlige dokumentation.