Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grafikkort med plads til forbedring

MSI’s lille R5670 Cyclone er et potent lille grafikkort, der ikke kræver ret meget plads i kabinettet ej heller en separat strømforsyning. Men der er nu stadig plads til forbedringer.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En af de helt store producenter af computere og hardware, MSI, har sendt et spændende lille grafikkort på markedet. R5670 Cyclone er et single-slot kort, det har en diskret lille køler monteret, og det kræver ikke en ekstra strømforsyning. Samtidig er det slet ikke et kort uden grafiske kræfter.

Kortet er, som navnet antyder, baseret på ATIs gpu, HD 5670, har 1GB GDDR5 hukommelse, en 128bit hukommelsesbus og er udstyret med DisplayPort, hdmi og dvi.

Mulighed for overbygning

Cyclones specifikationer giver nogle umiddelbart høje forventninger til testen, og de forventninger bliver faktisk løftet en hel del, da kortet kan overclockes. Det skulle brugeren kunne klare nemt via den medfølgende software, og da vi har forsøgt det på andre grafikkort, havde vi ret høje forventninger til kortet.

Efter installationen af kortet installerede vi driverne fra den medfølgende cd. Med installationen kom også et program, der skulle sørge for, at bios og drivere var opdateret, og lige så spændende var det program, der skulle sætter brugeren i stand til at overclocke sit grafikkort.

For at give kortet de bedste muligheder i vores test, kørte vi Live Update 4 - det program, der skulle sørge for, at alt til grafikkortet var opdateret. Her løb vi dog ind i problemer.

Programmet begyndte opdateringen ganske som forventet, men da det kom til 72 procent, stoppede det. Det hentede ikke mere, og intet vi gjorde kunne få programmet til at hente de sidste 28 procent ned til os. Vi forsøgte et par gange uden held.

Derfor besluttede vi os til at teste kortet med den version af bios, der var, og i stedet ville vi gå i gang med at teste grafikkortet.

Vi startede med at sende vores testcomputer igennem 3DMarkVantage, og her øgede kortet testmaskinens score med 42 procent, så den samlede score blev på 5707 3DMarks.

Selve scoren er mindre interessant i denne sammenhæng, for der er en del andre flaskehalse, når vi snakker om grafikkort og deres ydelse. Men det viste tydeligt, at vi fik en markant forbedring i den grafiske ydelse bare ved at skifte grafikkortet ud.

Dernæst forsøgte vi at overclocke kortet med den medfølgende applikation; Afterburner. Men det viste sig, at den ikke fungerede ordentligt. Vi måtte nu i gang med en større jagt på at finde Afterburner på MSI’s egen hjemmeside. Det tog tid, men da vi endelig havde fundet og installeret den, virkede det fortrinligt.

Der bliver installeret to programmer, dels Afterburner, dels Kombustor. Sidstnævnte er et program, der både kan stressteste og benchmarke grafikkortet.

Overclocking trin-for-trin

Kombuster scorede 9873 point, inden vi begyndte på at over-clocke kortet, og temperaturen på gpu’en holdt sig på omkring 50 grader, og det brugte vi så som vores udgangspunkt for overclocking.

Vi startede med at skrue helt op for clockhastigheden og cpu-spændingen, men hver gang vi klikkede på »apply«, sprang tallene tilbage til de gamle værdier. Efter et par forgæves forsøg gik det op for os, at Afterburner ikke lod os overclocke helt vildt og uhæmmet. Vi måtte tage et skridt ad gangen.

Derfor øgede vi nu cpu-hastigheden og -spændingen lidt ad gangen, og hver gang kørte vi Kombustor for at se, hvad effekten havde været. Vi fiflede også med hastigheden på grafikhukommelsen, og hver gang vi havde lavet en ændring, kørte vi Kombustor.

I begyndelsen gik scoren i Kombustor op, men pludselig gik den ned igen. Vi endte med en score på 11.065, og her holdt gpu’en en konstant temperatur på 66 grader.

Nu var vi så spændte på, hvor meget vi havde fået øget hastigheden på grafikkortet, når vi målte med vores 3DMarkVantage. Her var den endelige score på 6.168 3DMarks, hvilket var en forøgelse fra de tidligere 5.707 på 8 procent. Kombustor selv mente, at forbedringen var på 12 procent, men det er stadig en relativ lille forbedring og næppe en, du ville få øje på i dit favoritspil.

Det pudsige er, at MSI selv skriver, at du kan opnå en forbedring på op til 85 procent, hvilket vi altså ikke kom i nærheden af. Men måske med en maskine der generelt har bedre hardware, altså bundkort, ram og harddisk, end vores, ville forbedringen være bedre. Men 85 procent virker helt uopnåeligt.