Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grafikkort der dobler op

Debatten om sli kontra CrossFire fortsætter, og vi parrer de bedste kort i mellemklassen fra Nvidia og AMD.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forandringerne i multi-gpu-verdenen i løbet af det seneste halvandet år har været dramatiske. De har længe ladet ventet på sig, men teknologien er omsider blevet voksen. Nu er der en god grund til at lægge endnu et kort i maskineriet, og det drejer sig ikke kun om at prale med bedre ydelse.

Da teknologien først var til rådighed i vores spillemaskiner derhjemme, var situationen imidlertid en helt anden. Med en kombination af usikker driversupport, tvivlsom hardware-implementering og en luset ydelse var det svært at anbefale folk at punge ud til et ekstra kort.

De beskedne fordele, man opnåede ved at installere den anden gpu, gjorde det til en meget kostbar og ineffektiv luksus. Med bedre drivere og langt bedre grafisk silicium fra begge giganter i grafikkortverdenen er den forbedring i ydelse, man får med et ekstra kort, steget markant. Vi er omsider tæt på at ramme den fordobling (sommetider lykkes det faktisk), som ekstra silicium og større udgifter burde give.

Der findes nu et overbevisende argument for i det mindste at overveje en senere fordobling, når man køber sit første grafikkort. Man kan også springe ud i det og købe dem begge to med det samme.

Det er noget af en bedrift, at de billigere kort kan rivalisere med topkortene og sommetider slå dem. Navnlig når man tager i betragtning, at det ofte er billigere at satse på to kort i den lavere ende.

Spørgsmålet er imidlertid, hvilken kurv man skal lægge sine æg i. Når det gælder enkelte grafikkort, spiller bundkortet ingen rolle, men når man taler om at parre dem, er vi på vej ind i en eksklusiv klub. Man kan sætte et enkelt kort i ethvert bundkort, men er der to, skal man træffe et valg.

Skal man helgardere sig og købe et standardbundkort, der er parat til CrossFire eller give noget mere og satse på et sli-kort? Det er det, vi her vil finde ud af.

Vi har parret de to bedste produkter i mellemklassen fra Nvidia og AMD – GeForce GTX 560 Ti og Radeon HD 6950 – for at se, hvordan producenterne håndterer multi-gpu-teknologien og deres individuelle chips.

Bliver det en jordskredssejr for Nvidia-holdet eller en texansk triumf for AMD? Lad os finde ud af det ...

Diskussionen om sli kontra CrossFire har raset i omkring seks år nu. Men et hurtigt kig på Seams hardwareoversigt viser, at Nvidia har vundet. Ud over den beskedne procentsats, at multi-gpu-spillere på Valves netværk kører hele 95 procent sli.

Det er interessant, fordi sli-bundkort er relativt sjældne i sammenligning med deres allestedsnærværende CrossFire-fætre.

Nvidia er holdt op med selv at lave chipsæt. Det betyder, at det blot drejer sig om at lave licenser til bundkortproducenterne. Men det betyder også, at sli ligger højt i pris. Som regel er det kun de dyre bundkort, der kan tilbyde sli-muligheder.

En ting ad gangen

Hvis man vil have en sli-konfiguration, skal man virkelig tænke sig om, når man går i gang med at planlægge sin spilmaskine. Det er meget nemmere med CrossFire, men den ligger også så langt tilbage, at den bør være det. Hvis du har et relativt moderne atx-kort i din maskine, er du sandsynligvis allerede forberedt på en AMD-baseret løsning.

Men siden de kom frem, har begge teknologier navnlig været en luksus, og man har især set dem i topmaskiner fra systemintegratorer.

Det begyndte dog at ændre sig, da AMD ændrede sin gpu-strategi. Med den uheldige HD 3000-serie besluttede man, at man ikke længere kunne konkurrere på højt niveau med rivalerne fra Nvidia og satsede i stedet på billigere gpu’er i storproduktion. AMD’s løsning til det dyre marked var at parre to af de billigere gpu’er på et enkelt kort.

Det var ikke umiddelbart en strålende strategi. Det tarvelige og kortvarige GeForce 7950 GX2 viste, hvor meget rod to gpu’er kunne lave, og HD 3870 x2 var ikke stort anderledes. De følgende generationer af AMD’s multi-gpu-enkeltkort, HD 4870 x2 og HD 5970, tvang foretagendet til at forbedre CrossFire-driverne, og det var en succes.

Denne multi-gpu-konkurrence tvang også Nvidia til at afhjælpe ulemperne ved virksomhedens egen driver, og det har ført til, at vi nu ser fordoblet ydelse med to parrede kort fra begge producenter.

Vi kan også se frem til en slagmark for den eksisterende kortgeneration, idet Nvidias GeForce GTX 590 og AMD’s Radeon HD 6990 meget snart går i ringen. Det bliver noget af en kamp.

Men i denne skøre kategori af grafikkort taler vi om priser på over 5.000 kroner. Køb et par mellemklassekort for 3.000-4.000 kroner, og du får næsten den samme ydelse.

GeForce GTX 560 Ti er Nvidias nyeste kort i mellemklassen, og det er en naturlig udvikling af det imponerende GTX 460. Dette ældre par leverer i par den samme form for ydelse som et GTX 580.

Med denne nye gpu i par kommer man imidlertid forbi GTX 580’s ydelse i alle vores test på nær den systemknusende Metro 2033 Crysis Warhead.

I øjeblikket er vores foretrukne kort Ra deon HD 6950, og det rydder bordet i Cross- Fire, sammenlignet med det enkeltstående GeForce-flagskib.

100 procent forøgelse

De komplicerede test Heaven 2.0 og Metro 2033 er de mest afslørende. De giver tal, som vi aldrig før har set ved en opløsning på 2.560×1.600. I nogle af legacy-testene, navnlig den Nvidia-venlige DiRT 2, dominerer de to GTX 560 Ti dog. Men generelt vinder det lidt dyrere AMD-par.

HD-6950-kombinationen giver bedre ydelse, herunder en 100-procents forøgelse i Heaven 2.0, og det er også den, flere mennesker kan få adgang til. Sli-bundkort er stadig ret sjældne og dyre, hvorimod de fleste ATX-bundkort allerede har CrossFire-kompatibilitet som standard.

Med det seneste kort og et mere solidt driversæt kunne AMD meget vel undergrave de 95 procent, som Nvidia ifølge Steam holder.

CrossFire fører altså. Hvem skulle for et år siden have troet, at man ville høre det?

GTX 460 er et utroligt kort til pengene, og det definerer det, vi betragter som det laveste niveau inden for seriøst spil. Der findes adskillige versioner af kortet, og idealet er at få den største model, som har 336 shader-enheder, der kører ved 675MHz med 1GB gddr5, som kører 3.600MHz.

768MB-modellen er også værd at opspore. Den kan man finde til omkring 1.000 kroner. Vi vil anbefale, at du undgår 288-core-modellen. Den kompromitterer kortets rå kraft for blot at spare nogle få kroner.

Moderne grafikkort står og falder med deres pris. Blot 200 kroner kan udgøre forskellen på succes og fiasko. Det lykkedes ikke for AMD at bejle til os med 6800-serien, men har taget os med storm med 6950.

Glimrende ydelse til en konkurrencedygtig pris gør dette til tidens hotteste kort. Dets 1.408 shaders ved 800MHz plus 2GB gddr5 gør det til en vinder.

Hertil kommer, at en enkel bios-opdatering kan forvandle det til et komplet 6970.

Situationen er ved at ændre sig på toppen af grafikbjerget. Både Nvidia og AMD står over for at lancere dual-gpu-kort i den kommende tid. Indtil da er der et kort, som definerer ydelsens tinde for dem, der afviser af gå på kompromis.

GTX 580 henvender sig ikke til enhver. Hvis du ikke har en skærm på 27" eller mere, er det ikke nemt at retfærdiggøre, men det er i øjeblikket det, drømme er skabt af.

Det har 512 cuda-kerner, der kører ved 772MB med 1,5GB hukommelse helt for sig selv, og det hele krones af en køler, der er så tyst, at man tror, at det er løgn.

Radeon HD 6950 i CrossFire er afgjort det, der vækker opsigt i vores testsuite. Kun i den Nvidia-venlige DiRT har det konkurrerende GTX 560 noget at skulle have sagt.

Det interessante ved disse seneste test er imidlertid, hvor relevant GTX 460 sli-kombinationen stadig er. Til omkring 2.800 kroner kan dette par konkurrere på de fleste områder med kort, der er 1.000 kroner dyrere. Hvis man vil have en glimrende sli-kombination, giver GTX 460-parret vældig meget for pengene. Sandt at sige kan man sikkert komme omtrent lige så tæt på med de billigere 768MB-versioner.

Radeon CrossFire HD 6950-kombinationen hersker dog stadig i denne test. Den slår ubesværet det hurtigste enkelte kort her, GTX 580, på alle områder og er kun en smule dyrere.

Det varsler også godt for de kommende multi-gpu-kort på et enkelt pcb fra de to rivaler. Radeon HD 6990 er sandsynligvis et par ned-clockede HD 6970’er, og GTX 590 siges at bestå af to GTX 580’er. Det vil sandsynligvis betyde, at Radeon-kortet bliver billigere, mens GeForce yder bedst.