Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Gør dine gode videofilm endnu bedre

Vi optager video med smartphones, webkameraer, videokameraer og actionkameraer, og det giver et væld af forskellige filformater og i værste fald et videobibliotek, du ikke får ryddet op i. Med lidt teknisk viden kan du få bedre film og mere styr på filerne.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Præsentation af en opgave i skolen, bryllup i familien, en sjov gademusikant eller benhård trekking op ad Mount Kilimanjaro – vi optager videoer med forskelligt indhold som aldrig før, og der er i dag stort set ingen begrænsning for, hvordan vi kan gøre det og hvor henne. Vores kameraer, hvad enten de sidder i computeren som et webkamera eller skal spændes på en cykelhjelm, bliver mindre og bedre, og det er nemt at tage sin smartphone op af lommen og skyde løs. Samtidig udvikles apps og større programmer, som hjælper med optagelse og redigering af blandt andet videopræsentationer, større projekter og ferieoptagelser, som skal deles på Facebook.

De mange ”kameraer” i vores hverdag betyder også, at der findes et utal af filformater, som ikke altid fungerer med det program, din video skal redigeres i. Naturligvis kan du droppe redigeringen, men hånden på hjertet: De fleste af os finder det enerverende at vente flere minutter, før der sker noget i videoen. For slet ikke at tale om mikrofonstøj, rystede billeder eller larm fra en lastbil, som kører forbi. Redigering hjælper også med til, at du får ryddet op i bunken af videoer, som har det med at hobe sig op på dine enheder.

Heldigvis kan du med lidt teknisk indsigt – som vi giver dig her – få styr på dine videoer og endda gøre dem bedre.
Før du sætter dig til det digitale klippebord, skal du først og fremmest vide, hvilket format videoen er optaget i. Det vises i form af endelsen på dine video-filer. Endelserne kan for eksempel være .mov eller .m4v. Du skal også beslutte dig for, hvordan din video skal bruges. Begge dele har betydning for, hvilket redigeringsprogram du kan bruge, og hvordan og hvor henne du vil vise din video.  

Der findes et utal af smartphone-modeller, men de fleste understøtter og optager i samme videoformater. Mest udbredt er mpeg4. Har du optaget i et andet format, kan du med forskellige programmer konvertere det, så din video kan afspilles på andre enheder. Der findes et utal af smartphone-modeller, men de fleste understøtter og optager i samme videoformater. Mest udbredt er mpeg4. Har du optaget i et andet format, kan du med forskellige programmer konvertere det, så din video kan afspilles på andre enheder.



De almindelige formater
Tablets, smartphones og kameraer gemmer efterhånden optagelser i de samme videoformater. Mest udbredt er mpeg-4 (oftest med filendelsen .mp4 og .m4v). Formatet kan afspilles på alt fra en pc til tv-boksen Apple TV.

Har du mulighed for det, skal du vælge mpeg-4, som gør optagelse, redigering og afspilning nemt. En hage er, at .mp4-filformatet ikke understøtter lyd i høj kvalitet, så er det en koncertoptagelse, du sidder med, skal du måske vælge et andet format at optage og gemme i.

Andre filformater er .mkv, som også understøtter såkaldt tabsfrie videoformater, kapitelinddeling og 3D-video, men afspilning af .mkv-filer kan give problemer på enheder, som tilhører Apples univers. Skal du ikke redigere videoen, findes der en del programmer, for eksempel et program fra MacX (http://www.macxdvd.com), som konverterer filen til .mp4, eller gør det muligt at se den på en iPad eller iPhone. Ellers findes der den meget udbredte multimedieafspiller VLC (http://www.videolan.org/vlc), som afvikler stort set alle formater og på alle platforme, fra Linux til Android. Både MacX og VLC er gratis.

I gang med at redigere
Langt de fleste videoprogrammer hjælper med redigering, konvertering og klipning, herunder også efterbehandling af lyd og billede. Op til Windows 8.1 fulgte programmet Movie Maker automatisk med. Har du Windows 10, skal du forbi Microsoft og hente systempakken Windows Essentials 2012, som også indeholder blandt andet Mail, Messenger og Writer. Du kan dog til- og fravælge programmerne efter behov. Movie Maker redigerer optagelser overført fra eksterne enheder eller videoer optaget via din computers webkamera, og du kan indsætte undertekster og dele via sociale platforme som Facebook og YouTube.

Movie Maker er ikke det eneste gratis program med et overskueligt og pædagogisk interface. Andre tilbyder ekstra værktøjer såsom forvanskning af perspektivet, indsættelse af ”flyvende” tekster og underlægningsmusik. Du kan også vælge et betalingsprogram som Pinnacle Studio (www.pinnaclesys.com), der gør det muligt at redigere direkte på din enhed, for eksempel en tablet eller smartphone, så du ikke skal via en computer først.

Opret dit bibliotek
Vil du brænde din video på en dvd-skive, findes der også programmer til det. Ud over konvertering til en brugbar videostandard (i Danmark er det PAL), ”pakker” og præsenterer programmerne dine videoer, så de ikke fylder for meget, men stadig ser professionelle ud. Måske har du optaget i et format, som få dvd-afspillere understøtter, men med et program som for eksempel Leawo Blu-ray Creator (http://da.leawo.com/pro/blu-ray-creator.html) konverteres filerne (både dvd og Blu-ray understøttes), og du kan give din video en intro og en interaktiv kapiteloversigt. Ligesom en rigtig dvd-film.

Optagelse og redigering er blot to skridt på vejen. Et godt og brugbart videobibliotek kræver også disciplin og tålmodighed. Uanset, om dit bibliotek består af dvd-videoer, ligger på en mobil enhed, på en NAS eller en computer/konsol, bør du undervejs rydde op i de datamængder, du ikke bruger.
Optagelser i HD-formatet kommer nemt til at fylde adskillige gigabyte, så ud over at beskære dine videoer, så de er nemmere at dele og håndtere, bør du rydde ud i de overskydende mængder råfilm.

Husk også at navngive filerne, så du kan finde dem igen, og læg dem i mapper med logiske navne, som er nemme at gå til, hvad enten du deler derhjemme på det trådløse netværk, eller sender dem til eksterne modtagere. En mappetitel som ”bryllup” eller ”foredrag” siger ikke meget, mens ”Peter og Lones bryllup_marts2016” og ”Wordpress_kursus_del1” forklarer, hvad videoen handler om.

Glem heller ikke videofilerne nede i mappen. De bør for eksempel hedde noget i retning af: ”bryllup2016_gommens_tale” og ”WP_kursus_tema”. Vær også opmærksom på, hvilke tegn og bogstaver dit redigerings- eller konverteringsprogram understøtter. Surt at redigerer en video, lægge kapiteloversigt og musik på, hvorefter det hele ryger på gulvet, fordi bogstavet ”å” ikke accepteres af programmet, som skal afvikle din video.
Med sigende og konkrete navne på dine filer, er det nemmest at genfinde den rette video, og dem, du deler med, kan med stor sandsynlighed vide, hvad den handler om.  

 

Når de fede optagelser er i hus, gælder det om at optimere filmen med den rette software til filkonvertering og redigering. Når de fede optagelser er i hus, gælder det om at optimere filmen med den rette software til filkonvertering og redigering.


Del dine videoer
Videoer skal ses af andre. Deler du derhjemme (med dig selv og familien), kan det ske via programmet iTunes, som både findes til pc og Mac. Har du for eksempel en enhed som Apple TV sluttet til dit tv, kan du fra en tændt computer med iTunes åben hente og se videoen med jeres skiferie på fladskærmen.

Det kan også ske gennem video-appen i et smart-tv, en spillekonsol eller en tablet. Langt de fleste enheder har indbyggede apps, hvad enten du sidder med en Android-tablet eller en PlayStation4. Ellers kan du downloade en fra enhedens app-afdeling.

Der findes et utal af programmer og apps. Nogle af dem med mere avancerede delingsmuligheder af links og mapper via nettet som for eksempel Picasa (der nu afløses af Google Photo) eller giver mulighed for upload af videoer til din hjemmeside eller til YouTube (kræver en gratis konto). Men gå efter programmer og delingsmuligheder, som understøtter de enheder, du har, og de formater (både lyd og billeder), du har gemt i.

Før optagelsen begynder
Du behøver ikke være Spielberg eller Fellini for at lave seværdige videoer. Du skal blot følge nogle få grundregler.
Optag som udgangspunkt kun kortere sekvenser. De fleste af os optager alt for meget i forhold til, hvad der skal – og kan – bruges. Optag i omgivelser uden ekko, støj eller dårlig rumklang. Du vil blive overrasket over, hvor meget selv et tryk på en kameraknap kan lave larm på din video.

Sæt gerne dit kamera på stativ eller på en plan flade, hvis det handler om rolige præsentationer, for eksempel af et foredrag. Lad være med at flytte kameraet; ofte skal motivet være det eneste, som flytter sig, og undgå alt for voldsom zoom. Tilskuerne bliver søsyge, hvis du zoomer ind og ud for tit.

En god, ekstern mikrofon, som skærmer for sus og støj, er også værd at investere i, når tale og lyd er vigtigt, eller du skal optage udendørs.

Før du trykker på knappen, skal du være klar over, hvad din video skal fortælle. Optag ikke for meget, eller brug et redigeringsprogram på stedet. Før du trykker på knappen, skal du være klar over, hvad din video skal fortælle. Optag ikke for meget, eller brug et redigeringsprogram på stedet.

Video- og filformat – ikke det samme
Et videoformat og et filformat er ikke det samme, hvilket gør forvirringen større. Et videoformat er den komprimeringsmetode (algoritme), som er brugt til at gemme videoen. Filformatet, derimod, er en digital ”beholder”, som du kan fylde op med alskens lyd- eller videoformater.

Gode programmer til dine videoer

Konverteringsprogrammer
Free Video Converter
Gratis program til konvertering af filer til blandt andet .mp4, .mkv og .mp3. Fungerer med både Apples enheder, Android-enheder, pc’er og spilkonsoller.
www.freemake.com/da/free_video_converter

DT05_video04

Any Video Converter
Gratis program til både Mac og pc, som konverterer videoer til et utal af formater. Blandt andet det højopløste 4K. Fungerer også med Windows 10.
www.any-video-converter.com

DT05_video05

MacX Video Converter Free
Bruger du Mac eller henter videoer ind fra iOS-enheder, er dette program en gratis mulighed for at redigere resultatet. Det konverterer højopløste formater som .mkv og mere lavopløste formater som .DivX og .avi.
www.macxdvd.com/mac-video-converter-free

DT05_video06

Redigeringsprogrammer
Adobe Premiere Elements
Programmet kan købes til enten Mac eller pc for cirka 550 kroner (tilbudspris). Det håndterer også optagelser fra smartphones og actionkameraer. Du kan tilføje effekter, redigere lyd, tilføje metadata (som optagelsessted) og håndtere videoer i 4K.  
www.adobe.com/dk/products/premiere-elements.html

DT05_video07

Pinnacle Studio
Appen redigerer optagelser direkte på iPhone og iPad. Den koster 25 kroner og skal hentes i App Store. Du kan tilføje effekter som 3D-animationer og redigere alt fra lyd til fotos og dele via Dropbox, Google Drive og One Drive.
www.pinnaclesys.com

DT05_video08

Lightworks Free
Gratis program med et meget professionelt interface, hvor du kan redigere lyd og billede. Det fungerer både med Mac og pc.
www.lwks.com

DT05_video09
Movie Maker
Programmet følger med Windows eller installeres med Windows Essentials. Movie Maker har ikke så mange muligheder som andre programmer, men det dækker de mest basale behov, og det er brugervenligt.
http://windows.microsoft.com/da-dk/windows/movie-maker

DT05_video10

Brændeprogram
Leawo Blu-ray Creator
Konverter og brænd videoer på dvd eller Blu-ray – med menuer, undertekster, lydspor og 3D-video. Programmet indeholder en række skabeloner og temaer, så du nemt laver eksempelvis instruktionsvideoer. Du kan prøve programmet før køb.
http://da.leawo.com/pro/dvd-creator.html

DT05_video11