Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Gør dine fotos til kunstværker

Med Autodesk Pixlr kan du omdanne ganske almindelige fotos – som du har taget med din smartphone – til de rene kunstværker. Se her, hvordan du gør.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Takket være mobiltelefonen har vi alle i dag et kamera i baglommen eller tasken – og det har ført til, at du nu har et væld af apps og programmer til fotoredigering. Det er nemt at forbedre eller forandre billeder – uden at skulle kaste sig ud på dybt vand i et avanceret program som Photoshop.

Efter vores opfattelse er Autodesk Pixlr en af de bedste apps lige nu, og du kan hente den gratis i Windows Store (skriv Pixlr i søgefeltet).

Den er nem at bruge, og der er en lang række værktøjer, som kan gøre dine billeder bedre eller til rene kunstværker.

Opret en gratis Essentials-konto for at få flere muligheder. Og hvis du bliver bidt af fotoredigering kan du vælge at købe pro-udgaven af appen og få endnu flere nyttige funktioner. Prisen er 1,99 dollar pr. måned eller 14,99 dollar om året.

Egner sig til:

Windows 10
Windows 8.1
Windows 8
Windows 7

Denne trin-for-trin-anvisning er udført i Windows 10:

fotokunst1

 

Ordknuser

Bokeh

En slags fotografi, som kombinerer snæver dybde-skarphed og et større område, der er ude af fokus og lys/refleksions- effekter.

Dobbelt-eksponering

Når et foto er taget oven på et andet – ofte for at skabe en særlig effekt. Du kan ”snyde” dig til denne effekt ved i Pixlr at vælge refine > double exp.

Tilt-skift

Dette er en fokuseringseffekt, som kan få store ting til at se små ud (som om de er legetøj). Du kan lave noget lignende med fast > focal.

1. De hurtige genveje

Du kan hurtigt forbedre alle dine billeder ved hjælp af funktionerne under menupunktet ”fast”. Her kan du beskære, rette op og autofikse billeder. Menupunktet ”red eye” fjerner røde øjne, og med ”heal” kan du fjerne uønskede elementer. Med ”focal” kan du gøre et udvalgt område uskarpt, og med ”splash” … lad os studere det.

genveje

 

2. Farve eller ej

Splash” er et af de bedste værktøjer. Her kan du
selektivt fjerne og tilføje farver i billedet. Hvis du trykker på knappen til venstre, fjernes alle farver. Du kan så indsætte de farver igen, som du ønsker, ved at klikke på knappen ”Add” i midten og stryge hen over den del af billedet, hvor de skal være.

farveellerej

 

3. Tættere på

For at være sikker på, at dine ændringer kun sker præcist der, hvor du ønsker det, kan du bruge knappen ”zoom” nederst til venstre. Med ”brush size” og ”feather” kan du ændre størrelsen og hårdheden i penslen. Farver kan fjernes med penslen ”Remove”. Eller brug pilene 

nederst, hvis du har fortrudt noget.

tættere på

 

4. Gem resultatet

Når du er tilfreds med dine korrektioner, klikker du på tjektegnet for at gemme midlertidigt. Det overskriver ikke din original, men det gemmer dine ændringer inden for Pixlr. Du kan gemme billedet permanent ved at klikke på topbjælkens tre streger, vælge ”appkommandoer” og ”save as”. Giv den redigerede fil et nyt navn.

gem resaterult

 

5. Skab en effekt

Vores ballonbillede ser godt ud, men vi er ikke færdige. Nu skal vi have fat i effektmenuen. Her er der snesevis af filtre, som kan ændre billedet. Filtrene er grupperet i kategorier som ”atomic”, ”soft”, ”subtle” og ”vintage”. Du kan skabe ligeså mange effekter, som du vil, så det er bare med at eksperimentere på livet løs.

effekt

6. Gennemsigtigt lag

Pixlr har en anden god funktion, ”overlay”, der er et gennemsigtigt lag, du kan lægge oven på et billede. Her får du effekter som ”bokeh” og ”leaks” (lysstrejf). Du skal eksperimentere for at finde den rigtige løsning. Nogle effekter er fantastiske, andre ikke. Husk at klikke på tjek-tegnet, når du er tilfreds og vil gå videre.

gennemsigtig lag

 

7. Tegn en ramme

Med ”border” kan du lægge rammer omkring billedet – mere eller mindre diskrete. Der er gammeldags filmmønstre, stærkt dekorerede rammer, naturrammer osv. Du skal blot have en Essentials-konto for at udnytte dem. Igen skal du klikke på tjektegnet, når du er tilfreds – og vælge ”save as”, hvis du synes billedet, er færdigredigeret.

tegn en ramme

 

8. Vælg stil

Værktøjet ”stylize” giver nye muligheder for at gøre billedet spændende. Her kan du præge billedet ligesom i den professionelle Photoshop – for eksempel en stregtegning, plakatkunst, akvarel og meget andet. Så mange af de andre Essentials-effekter kan ikke redigeres (bortset fra opaciteten), så du må tage dem, som de er.

vælg stil

 

9. Vælg et klistermærke

Et skægt værktøj er ”stickers”, hvor du kan indsætte figurer – klistermærker – på billedet ved at trække og slippe dem. Du kan flytte dem rundt, indtil de sidder rigtigt. Og du kan ændre størrelsen på dem ved at trække i de prikkede ”håndtag”. Klik igen på tjektegnet, når du er tilfreds, eller vælg ”save as”, hvis billedet er færdigt.

klistermærker

 

10. Skriv noget

Hvorfor ikke skrive noget hen over billedet? Vælg ”type”, og skriv løs i tekstfeltet ”say anything”. Du kan ændre skrifttype, teksttype (fed, kursiv) og justering
(venstre, højre, centreret). Klik på den hvide boks for at ændre tekstens farve. Ligesom med ”stickers” kan du ændre størrelse og rotere. 

Skriv noget noget

Datatid TechLifes bedste tip

Ikke alle effekter og værktøjer i Pixlr er frit tilgængelige fra be-gyndelsen. Men de kan anvendes, hvis du opretter en gratis Essentials-konto.