Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Gør din pc til en uindtagelig borg

Med de tre sikkerhedspakker, vi tester her, styrker du din pc’s forsvarslinjer så meget, som det overhovedet er muligt – og får samtidig ekstrafunktioner som forældrekontrol og mobilsikkerhed. Testen er tæt – for alle tre løsninger er gennemførte og velfungerende.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Truslerne lurer overalt på nettet og i mailboksen. It-kriminelle verden over vil gerne have din computer til at blive en brik i deres ulovlige aktiviteter, men det kan du nemt gøre mere end besværligt for dem. Ved at installere en komplet sikkerhedspakke får du opbygget en forsvarslinje, der ikke sådan uden videre kan nedbrydes.

Her tester vi tre af markedets mest populære sikkerhedsløsninger. De er ikke kun en gardering mod virus, trojanske heste, malware og lignende uønskede ”gæster”, men rummer også en række ekstrafunktioner. Ingen af dem kan garantere en beskyttelse på 100 procent. For blandt de it-kriminelle sidder der mange virkelig dygtige og kreative hoveder, som hele tiden iværksætter nye, skadelige angreb. Der kan gå fra minutter til dage, før der er skabt et værn mod en helt ny skadelig programstump. Derfor skal man tænke sig om på nettet.

Bredere end gratisprogrammer

Men kan det overhovedet svare sig at bruge penge på en komplet sikkerhedspakke i Windows-verdenen, hvor Microsoft tilbyder Windows Defender, som alle og enhver kan hente helt gratis, og som egentlig fungerer ganske udmærket?

Det kan man ikke svare entydigt på. Hvis man ikke synes, at de filer, man har liggende på sin computer, er specielt uundværlige, er der ingen grund til at gøre noget særligt ud af dens forsvarsværker. Købe-sikkerhedspakkerne kan det samme som Windows Defender, men du får noget ekstra oveni. Udviklerne bag pakkerne har udelukkende fokus på sikkerhed og ikke al mulig anden software. Derfor må man tro, at det er rigtigt, når de selv hævder, at deres forsvarsværker opdateres hurtigere.

Helt sikkert er det imidlertid, at du får flere avancerede funktioner og flere muligheder for at raffinere din søgning efter uønsket software, end Microsofts gratisløsning tilbyder.

Blandt ekstrafunktionerne er forældrekontrol, mulighed for at spore sin pc, hvis den stjæles, og mulighed for at benytte sikkerhedspakken på flere platforme uden at betale ekstra, herunder på tablets og smartphones.

Det får du ekstra med betalingsløsningerne


• Styr detaljeret, hvad der skal scannes.
• Dækker også mobile enheder og Mac.
• Lynhurtig opdatering mod nye trusler.
• Forældrekontrol.
• Sporing af stjålet pc.

Skal ikke kunne mærkes

Moderne sikkerhedsprogrammer er stort set lige gode til at spore nye trusler, og de er lige bredspektrede i deres analyse af din computer. Forskellen ligger først og fremmest på det betjeningsmæssige plan og på, hvordan de opleves i dagligt brug. Derfor fokuserer vi udelukkende på dette i denne test.

Uanset hvor avanceret et antivirusprogram er, skal man helst ikke kunne mærke det i det daglige. Der er ikke noget mere irriterende, end et program, der konstant dukker op med meddelelser i statuslinjen eller hver eneste gang, du bare tænker på at trykke på et link på en hjemmeside. De bedste sikkerhedsprogrammer holder sig i baggrunden og udfører deres arbejde i stilhed. Du bliver kun spurgt, når der virkelig er behov for det – for eksempel når programmet ved, at du udsættes for ransomware, når du klikker på et bestemt link.

Testpakkerne fungerer

De tre programmer, vi tester på de næste sider, minder en del om hinanden – og om andre gode løsninger på markedet. De har variationer i opsætning og måden, du styrer dem på. Ingen af dem præsterer afgørende bedre end testkonkurrenterne, og generelt er niveauet højt, hvilket man også må forvente, når kunderne skal overbevises om ikke at nøjes med Microsofts gratis løsning. Der er ikke plads til svipsere længere.

Også betjeningsmæssigt er sikkerhedsløsningerne blevet bedre med årene – eller rettere: mere enkelt opbygget set fra brugerens perspektiv. Indgangen til funktionerne er enkle og letforståelige symboler, men du kan stadig dykke ned i de enkelte funktionsområder og opnå mere raffinerede søgninger og garderinger.

Ud over testdeltagerne findes der andre gode løsninger på markedet herunder Norton, McAfee og Heimdal. Måske møder du dem og andre aktører på din computer, hvis den er ny. For det er helt almindeligt, at der er præinstalleret en sikkerhedsløsning på bærbare og stationære pc’er.

Der er dog sjældent tale om en ”fuld pakke”, og den fungerer kun gratis i en kortere periode, hvorefter du skal betale et årsabonnement.

Uanset hvad kan du selv gøre noget for at højne sikkerheden i din computer. Skift adgangskoden ud med jævne mellemrum, hold alle dine programmer og styresystemet opdateret, og tag altid backup af dine vigtigste filer.

Ransomware er tidens plage

It-forbryderne er for tiden særlig begejstrede for ransomware. Det er en særlig form for ondsindet kode, som spærrer adgangen til din computer, så du ikke har adgang til dine filer, og hvor du kun kan få fornyet adgang ved at betale en løsesum (”ransom”). Flere offentlige institutioner og private virksomheder er blevet ramt, men også private pc-brugere kan blive udsat for dette meget ubehagelige anslag, Alene fra sidste kvartal forrige år til første kvartal sidste år var der en stigning i denne type angreb på 165 procent – anslår McAfee Lab. Der var på verdensplan næsten en million angreb. Her gør et sikkerhedsprogram gavn. For måske kan programmet ikke hindre netop den skadelige software du får, fordi du har trykket på et link i en mail. Men det vil ofte på forhånd kunne gøre dig opmærksom på, at her er noget, der måske ikke er helt, som det skal være. Så du får en ekstra chance til at undersøge sagen, inden du klikker.

Cryptolocker. Sådan kan Ransomware se ud – som en officiel meddelelse fra en stat. Klik aldrig på links i mails, som du har den mindste mistanke til.