Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Godt datadesign fører til innovation

Design af business intelligence-løsninger handler ikke kun om at skabe
et bedre overblik over den eksisterende forretning. Det handler ligeså
meget om at skabe nye vækstmuligheder for fremtidens forretning. I Dansk Design Center (DDC) gennemføres et akademiforløb med fokus på visualisering af Big Data.

Af Jakob D. Lund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

”Vores tilgang er, at hvis ikke designet af løsningen er rigtig, så kan vi heller ikke udvikle værktøjer, der hjælper os optimalt i hverdagen,” siger CEO i DDC, Nille Juul-Sørensen. ”Det er det ene. Det andet er, at godt design også kan hjælpe med at indsamle data på nye måder. Man kan altså lave forretning ved at nedbryde de klassiske siloer og få øje på nye mønstre.”

På DDCs datavisualiseringsakademi har man parret kodere med designere, så de to fagdiscipliner i fællesskab kan udvikle løsninger, der ikke kræver lange manualer, før man kan begynde at anvende dem.

Design er tænkt ind fra begyndelsen af, og det gør ifølge Nille Juul-Sørensen hele forskellen sammenlignet med mange af de ubehjælpelige løsninger, man ser på markedet i dag, som måske nok bygger på en udmærket idé, men som taber kampen om brugernes opmærksomhed på dårlig brugervenlighed.

Nille Juul-Sørensen peger på hele app-markedet som et godt eksempel på, hvor udviklingen peger hen med personificerede og stærkt målrettede teknologiløsninger. Når de er godt designet, vinder de bred udbredelse. Når tilfældet er det modsatte, bliver det sjældent eller aldrig et kommercielt hit.

Sæt ild til et innovationsbål

”Det gode design af business intelligence-løsninger sørger også for, at brugeren selv kan stille spørgsmål til løsningen, så vedkommende kan få vist data på nye og forskellige måder. Grafikken skal kunne laves om, så den passer til en eksakt forespørgsel,” forklarer Nille Juul-Sørensen.

”Vi går alle sammen rundt og tror en hel masse om, hvordan verden fungerer. Her skal vi bruge data til at flytte mentale kort i folks hoveder. Det skal være sådan, at et kvikt ungt menneske kan tænke: Hvad nu hvis vi kombinerer disse data med disse nye former for data? Hvad sker der så? Kreativitet består i at se nye mønstre. Det behov skal vores it-løsninger understøtte, så vores virksomheder kan nå nye erkendelser, der i sidste ende giver nye produkter,” siger Nille Juul-Sørensen og fortsætter:

”I Dansk Design Center er vi sat i verden for at skabe arbejdspladser og vækst. Vores tilgang til data er, at vi slet ikke har fattet, hvad data er endnu. I stedet for at fokusere på overvågning, og hvad vi ellers taler om, skulle vi hellere bruge data offensivt. Vi kan løse samfundsproblemer smartere ved hjælp af data, ligesom vi som borgere også kan blive mere selvhjulpne med en mere intelligent brug af data. Det er blandt andet, derfor jeg mener, at det offentlige Danmark burde frigive deres data, ligesom private brugere i øvrigt også burde gøre det. Ved hjælp af croud sourcing kunne vi løse masser af problemer,” siger Nille Juul-Sørensen og fortæller om et eksempel fra New York.

Her har man oprettet en brugerindberetningsordning, så hvis eksempelvis lyset på gaden er gået, og der også er et hul i vejen samme sted, så kan myndighederne tage ud og ordne begge dele på én gang. I stedet for at gøre det ad flere omgange, som de gør mange steder i dag, hvor det ender med at blive dyrere og mere administrativt tungt at håndtere den type af offentlige opgaver. Ifølge Nille Juul-Sørensen sparede det hvert år New York millioner af dollars at omlægge praksis i området.

”I Danmark har vi fantastiske data, fordi vi er sådant et homogent samfund. Hvis vi kan sætte dem i spil, vil det være ligesom at sætte ild til et bål.”