Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gigabyte F2A88XM-DS2

Fuld ATX? Det lyder fornuftigt. En rigtig tower-pc. Mini-ITX? Jep, det
er sagen til en lille pc. Men microATX? Det er i bedste fald et
nicheformat.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ethvert kabinet, der kan klare et komplet ATX-kort, kan naturligvis også sluge et microATX, men det er hverken fugl eller fisk, når det gælder størrelse. På den anden side findes der nogle få små kabinetter, som er optimeret til denne standard.

Desuden kan man argumentere for, at microATX er det bedste af alle kompromiser. I teorien giver det mulighed for et meget mindre kabinet end fuld ATX, kombineret med tilstrækkelig bundkortplads for at undgå begrænsende funktioner. Det må afgjort være Gigabyte F2A88XM-DS2s eksistensberettigelse.

Eller rettere: Det ville det være, hvis dette kort ikke var så billigt. Til blot 424 kroner er det urealistisk at forvente, at F2A88XM-DS2 kan levere noget, der ligner komplette ATX-funktioner. Det første, man bemærker, er den fedtede SATA-konfiguration. Der er kun fire SATA-porte på 6 Gbps. Der er hverken eSATA eller mSATA på bagpanelet.

Video-ud-mulighederne er begrænset til dvi og VGA. Dvi-porten er heldigvis dual link, men fraværet af HDMI gør kortet mindre attraktivt som udgangspunkt for en billig maskine til hjemmebiografen eller til spil i dagligstuen. Den analoge audioudgang leverer ikke fuld surround, hvis man går op i den slags, og der er heller ikke digital s/pdif.

Begrænsninger

Hvis vi skal være ærlige, er næsten ingen af disse indvendinger kritiske. Til en lille pc er fire SATA-porte sandsynligvis nok. De fleste har kun brug for analog stereo-audioudgang, og dvi-porten kan faktisk klare de fleste 1080p-HDMI-skærme med en adapter. Til 424 kroner skal man holde sine forventninger i ave.

Den ekstra plads på kortet giver dog et singlelane-pci-e-slot og en gammeldags pci-port. Begge dele kan være nyttige og helt irrelevante. Det afhænger af ens behov.

Til syvende og sidst er det nok ydelsen, der afgør Gigabyte F2A88XM-DS2s chancer som bud på et billigt kort. Det kan næppe overraske, at dette kort ikke er oplagt til overclocking. Funktionerne er til stede i BIOS, men vi ramte muren ved 4,1 GHz, hvilket er noget under de 4,5 GHz, vi opnåede med den samme APU hos Asus A88X-Pro.
Bortset fra det er der mest godt nyt. F2A88XM-DS2 kan køre den integrerede gpu ved over 1000 MHz med hukommelsen på 2400 MHz, hvilket hjælper gevaldigt på båndbredden.

Ydelsen fra SATA-implementeringen er også god, om end ikke opsigtsvækkende. Der er ikke meget at vælge imellem, når det gælder en dyr gpu til spil ved standard clockhastigheder. Man kan hævde, at AMDs Kaveri-chip ikke egner sig til avanceret spil: Dens cpu-kerner formår ikke at holde et stærkt 3D-kort beskæftiget. Men vi skal som nævnt holde forventningerne i ave. Kaveri plus en super-gpu giver ingen mening på noget bundkort.

Men med det rette kabinet og en gpu i mellemklassen kan dette kort give en billig og effektiv spilmaskine. Så har vi ikke sagt for meget.