Genvejen til trådløs musik i hele hjemmet

Genvejen til trådløs musik i hele hjemmet

Få din favoritmusik sendt trådløst rundt i hele din bolig – fra din computer eller smarttelefon. Trylleordet er AirPlay, som er Apples teknologi til at sende strømme af musik via hjemmets trådløse netværk

AirPlay lyder næsten som navnet på en radiostation, og sammenligningen er ikke helt hen i vejret. For med musikprogrammet iTunes installeret på din Mac– eller Windows-computer kan du streame – løbende sende – musik til højttalere eller musikanlæg, der har AirPlay indbygget.

Det er Apple, der har udviklet AirPlay, der er en funktion i iTunes (kan downloades gratis), og som sædvanlig, når nu afdøde Steve Jobs og hans disciple engagerer sig i noget teknologi, fungerer det gnidningsløst og brugervenligt. Med klik på en skærmknap sendes musikken i din Mac eller pc ud gennem stuens store højttalere – og ud gennem højttalere andre steder i boligen. Du kan faktisk vandre gennem huset og høre den samme musik alle steder, hvis der ellers er højttalere nok, som kan modtage AirPlay-signalet.

Via netværk eller Bluetooth

Apples AirPlay fungerer via det trådløse netværk i hjemmet. Musikken fra dine computere strømmer usynligt gennem luften og med den trådløse router som mellemstation videre ud til højttalerne. Der er mulighed for kablede forbindelser, men hele ideen i AirPlay er – som navnet antyder – at det skal fungere på den letteste måde, trådløst.

Der kan streames trådløst til andre enheder end højttalere, for eksempel et musikanlæg, en forstærker eller receiver med tilsluttede højttalere. Det eneste, der kræves, er, at det musikprodukt, der modtager AirPlay fra din computer, har Apple AirPlay indbygget. Det skal produktet have fra starten – du kan ikke tilslutte det bagefter. AirPlay understøtter også Bluetooth, hvilket gør, at du kan streame musik til et Bluetooth-headset.

Når det tekniske er på plads, kan du sende alle musiknumre i dit iTunes-bibliotek direkte til anlægget. Du kan også streame musikken direkte fra din iPod touch eller iPhone, iPad (og via Bluetooth også fra en Android-mobil).

Hoereboeffer

Creative WP-300-hovedtelefoner – på AirPlay via Bluetooth.

Ikke en nyhed – bare bedre

I øvrigt bør det i den forbindelse nævnes, at Apple nu har lanceret Apple TV i Danmark. Det er en lille boks, som via AirPlay gør det muligt at overføre film og fotos fra din computer til en tv-fladskærm – eller vise indhold fra mediebutikken iTunes.

Som så mange andre produkter fra Apple er AirPlay ikke en nyhed i sig selv, eftersom trådløs deling har eksisteret længe, før AirPlay blev lanceret i september sidste år. Apple har blot gjort det, de er bedst til: De har taget en eksisterende teknologi og gjort den yderst brugervenlig. Og netop derfor bør man tage AirPlay seriøst – for der kan meget vel være tale om en blivende standard inden for trådløs underholdning.

Airplay er dog ikke fejlfrit. Der kan opstå forsinkelser i signalet, som gør, at musikken hakker. Det kommer helt an på ens netværk eller den Bluetooth-enhed, som skal udsende signalet. Hvis hjemmets router står inde i stuen, og man skal streame musik gennem døre eller en betonvæg ud til en højttalerenhed i køkkenet, kan der opstå fejl i lyden.

Puppe

Bowers & Wilkins Zeppelin Air-højttalere har AirPlay.

Vi har afprøvet AirPlay ved at spille musik fra en bærbar Windows-pc, en iPad 2 og en iPhone 4. Vi skulle blot installere iTunes på enhederne. Vi streamede musik til en Marantz SR 7005-receiver og et Bluetooth-headset, wp-300 fra Creative, der understøtter programmet.

Vi besøgte efterfølgende en butik i Hi-Fi Klubben-kæden for at teste AirPlay med det trådløse højttalersystem B&W Zeppelin Air og en Denon AVR-4311-receiver, der begge understøtter streamingfunktionen. Hi-Fi Klubben havde allerede konfigureret sin router med AirPlay, hvilket gjorde, at vi kunne gå ind fra gaden, logge på deres netværk og begynde at streame musik til højttalerne og receiveren på under et minut.

Hvad angår lydkvaliteten ved streaming via AirPlay, kunne vi i begge tilfælde ikke mærke en forskel i forhold til traditionelle løsninger. Det er vores vurdering, at overførslen af musikken fra vores gadgets gik tabsfrit igennem til anlæg og højttalere.

Marantz_1

Liebhaver-receiveren Marantz SR7005 har AirPlay.

Hvor mange kan modtage AirPlay?

Den alvorligste ulempe ved AirPlay er det begrænsede antal lydprodukter, der endnu har indbygget AirPlay-modtagelse. Næppe mere end 100 i skrivende stund, snarere færre. De fleste er aktive højttalere og musikreceivere.

Men en stor del af de dominerende leverandører inden for lyd har stillet flere AirPlay-produkter i udsigt. Om det sker i praksis, må tiden vise. Nogle iagttagere af markedet er skeptiske, mens andre peger på, at AirPlay er så gennemført vellykket, at det som andre Apple-produkter vil finde et ret stort publikum og kan konkurrere med andre standarder.

AirPlay

Kig efter AirPlay-mærket, hvis du ønsker en hi-fi-enhed, der kan modtage trådløse signaler.

Her er fordelene ved AirPlay

• Du kan streame musik trådløst fra iPhone, pc eller Mac via iTunes – til lydenheder med Apple AirPlay indbygget.

• Du kan sende musik fra andre kilder som internetradio eller YouTube.

• Du kan streame trådløst til flere AirPlay-kompatible anlæg på samme tid (men kun den samme musik).

Del denne