Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gennemført gratis hjemmestudie

Studio One er nemt at bruge for enhver, der vil lave musik, men rummer ikke desto mindre et væld af smarte funktioner. Programmet fås i en helt gratis version.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi skal ikke forfærdeligt mange år tilbage, før at du måtte smide nogenlunde det samme som en almindelig familiebil for at kunne optage din musik i professionel kvalitet. I dag kan du købe en computer til 5.000 kroner og et lydkort til 1.000 kroner, så har du i princippet, hvad der skal bruges af hardware for at kunne indspille digital musik i god kvalitet.

For at kunne opbygge dine numre og behandle sporene ligesom i et professionelt lydstudie skal du dog også bruge et stykke software – en såkaldt sequencer. De mest populære er Cubase, Logic, Ableton Live og Pro Tools, som alle er superavancerede, men ikke ligefrem billige.

For et par år siden kom Presonous på markedet med Studio One, som giver mange af de samme muligheder som konkurrenterne, men er utroligt intuitiv og nem at bruge. Systemet fås i flere udgaver, som retter sig mod forskellige brugsbehov og sælges til rimelige penge. Nu er der endda også kommet en helt gratis version, som hverken er tidsbegrænset eller hæmmet i funktionalitet.

Selvfølgelig er der ikke alle de features, som du finder i de store versioner, men tilstrækkeligt til et solidt hjemmestudie.

Der er ingen begrænsning på mængde af audio-, effekt- og midispor, du kan oprette, og der følger også en række effekter, som du kan bruge til at krydre dine optagelser med. Programmet kommer endda også med en indbygget sampler.

Det er for omfattende at gå i detaljer med alle funktioner, men det gode ved Studio One er da også, at du ikke behøver at vide alt om programmet, når du starter. Det er nemt at komme i gang, og så kan du sætte dig ind i mulighederne, efterhånden som du får brug for dem.

For dig, der vil i gang med at lave musik på hobbyplan og ikke er parat til at hoppe på en af de store og dyre sequencere, bør Sudio One Free således være blandt de første programmer, du prøver af. Et par andre alternativer, der er gratis eller meget billige, kunne være Audacity og Reaper.