Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fyldig musik i små højttalere

Edifier vandt vores stortest af lydanlæg for et par uger siden. Denne gang tester vi et af deres små anlæg for at se, om det lever op til Edifiers ry.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke så mange år siden, at undertegnede stiftede bekendtskab med Edifiers højttalersystemer første gang. Den gang var begejstringen for deres produkter stor, og fra dengang til i dag har Edifier ikke for alvor præsteret at sende et produkt på gaden, der rent lydmæssigt skuffer.

Så sent som i Alt om DATA nr. 11/2010 vandt Edifier vores stortest af højttalersystemer, så forventningerne til deres lille M3300SF højttalersystem var høje.

Let installation, som forventet

Som forventet, kræver det ikke den lille ledvogtereksamen at sætte et højttalersystem op og slutte det til din computer. I bund og grund handler det om at slutte et par ledninger fra højttalere til subwoofer og op til computeren. Det er ikke anderledes med dette system.

De to højttalere skal forbindes med subwooferen, der igen skal kobles til elnettet. Derefter skal der sluttes en lille kontrolboks til subwooferen, hvorfra du kan skrue op og ned for lyden, samt mute systemet, og denne kontrolboks sluttes igen til din audio-udgang på computeren. Simpelt skal det være, og simpelt er det.

Hvor satellithøjttalerne i M3300SF er små og diskrete, så er det absolut ikke tilfældet, når det kommer til subwooferenheden. Den er stor og massiv, og som det gælder for de fleste subwoofere, er den langt fra køn at se på. Heldigvis skal den gemmes væk, men alligevel kunne vi godt ønske os et lidt pænere design.

En anden ting, som vi godt kunne ønske os, var muligheden for at ændre på bas og treble direkte på den kontrolenhed, der følger med. Som det er i dag, så kan du kun skrue op og ned for lyden her samt mute systemet.

Hvis du har brug for at skrue op eller ned for bassen, skal du ned og rode på bagsiden af subwooferen. Det er ikke specielt elegant, og det bedste, du kan håbe på, er, at du ikke skal ændre for meget på basniveauet, når du først har fundet et, der passer dig.

Nu vi er ved basniveauet, så undrede det os meget, at vi faktisk måtte skrue helt op på maksimum, før vi fandt det basniveau, der var acceptabelt. Skruede vi bare en anelse ned, kom musikken med det samme til at miste dybde og fylde.

Krystal klar lyd

En af de ting, vi virkelig kan lide at teste her på redaktionen, er højttalersystemer. Hvornår kan vi ellers sidde foran en computer og lytte til musik i timevis, ikke løfte en finger til tastaturet, og stadig fortælle chefen, at vi arbejder?

Vi fandt derfor vores favoritmusik frem, en god blanding af pop, rock, klassisk og jazz og lyttede lystigt løs.

Vi må hellere her sige, at de satellithøjttalere, der er med til systemet ikke alene er små, de virker også meget skrøbelige og giver ikke umiddelbart indtryk af kvalitet. Men så meget mere grund til en stor positiv overraskelse. For lyden, der kom ud af disse små højttalere sammen med bassen fra subwooferen, var god - den var rigtig god.

Vores klassiske musik fik en krystalklar lyd, vi kunne næsten høre de enkelte violiner, og dét kun ved en ganske lav volumen.

Da vi gik over til at lytte til andre musiktyper, viste højttalerne, at de også sagtens kunne levere varen her. Faktisk endte det med, at vi nok sad lidt længere end beregnet foran vores computer og lyttede til musik.

Som det sidste lod vi højttalerne være leverandør af lyd, når vi spillede et par forskellige computerspil. Igen formåede Edifier at vise, hvad de kunne. God lyd, klar diskant, fin mellemtone og en god bas.

Det var dog stadig irriterende, at vi måtte skrue helt op for bassen, før den virkelig gav noget. Skruede vi bare en anelse ned, mistede musikken/lyden med det samme dybde.