Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fuld fart på farverne

Philips har lige lanceret nye Moda-skærme. Alt om DATA har testet den nye 23,6"-skærm i serien, der er spækket med funktioner, og som på flere måder forsøger at skåne miljøet.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En af de ting, som Philips slår meget på tromme for med sine Moda-skærme, er designet. Som producenten selv skriver, »kombinerer man den nyeste teknologi med lækkert design«. Det er naturligvis altid et godt spørgsmål, hvor meget du rent faktisk kan ændre på designet af en skærm. Alt andet lige så skal der være en kant, og der skal naturligvis være selve skærmen.

Men et kig på Moda viser alligevel, at det er lykkedes for Philips at ændre en anelse på skærmens udformning. Eller rettere det sted, hvor betjeningsknapperne sidder og så selve foden til skærmen.

Philips har flyttet knapperne ned under selve skærmkanten, og så er der samtidig gjort plads til ”soft buttons”, altså ikke-fysiske knapper, der er usynlige, når de ikke skal bruges. Det er faktisk en ret smart løsning.

Fodens udformning gør, at skærmen kan vippe flot både bagover og fremover. Men hvis du ønsker at dreje skærmen mod venstre eller højre, så skal du dreje selve foden, for der er ikke indbygget drejeled i foden.

Miljøvenlig teknologi præger skærmen

Philips har dog andre esser i ærmet, og et af dem er, at skærmene er bygget så miljøvenligt som overhovedet muligt. Således er skærmen fremstillet af det såkaldte w-led, som er helt uden bly, og så er den så miljøvenlig, at den har opnået miljøcertifikatet Energy Star 5.0.

Energi er noget, der kan måles, så vi gik med det samme i gang med at kigge nærmere på, hvor meget strøm Moda egentlig bruger.

Uden at vi havde pillet på nogle indstillinger på skærmen, brugte skærmen 22,7 watt i drift, hvilket ikke er ret meget.

Men vi ville lige give skærmen de bedste muligheder, så vi hentede den nyeste driver til skærmen og installerede den nyeste version af softwaren til skærmen, SmartControl Premium. Herefter gik vi så i gang med at lege med de forskellige indstillinger på skærmen for at se, hvor godt et billede vi kunne opnå, og derefter kiggede vi så igen strømforbruget efter.

Inden vi optimerede skærmbilledet, så kørte vi dog lige Pass-Mark, vores monitortest, for at se, hvordan skærmen opførte sig. Og allerede her skal skærmbilledet have ros. Det står flot og meget skarpt. Farverne gengives godt, og vi oplevede ingen form for moire i skærmbillederne.

Derefter optimerede vi skærmbilledet, og der er godt nok rigtig mange forskellige indstillinger at rode med. Heldigvis er der også en wizard, der kan hjælper dig igennem processen, hvis du er i tvivl om, hvad du gerne vil indstille.

Men vi fik justeret på farver, billed-pitch og økonomiindstillingerne, og pludselig var vi nede og bruge 17,7 watt. Flot – selvom vi faktisk havde skruet op for nogle af indstillingerne.

I vores PassMark-test så vi en anelse forbedringer i billedkvaliteten. Moire-billederne stod endnu skarpere end før, og farverne havde fået mere glød. Vi kunne absolut ikke klage over billedkvaliteten.

Men der er faktisk flere indstillinger end bare dem, der er i softwaren. Ved at gå ind i menuen via knapperne på skærmen dukker mulighederne SmartKolor og SmartTxt op. SmartKolor øger RGB-gain og giver flottere farver og mere levende billeder, og SmartTxt skulle forbedre læseoplevelsene ved pdf-filer og e-bøger. Dem slog vi til, og det samme gjorde vi med SmartContrast, og nu faldt strømforbruget til 17,3 watt.

Men desværre var billedet ikke længere lige så godt. Farverne stod godt nok meget klare, men streger og mønstre var nu blevet udvaskede, og meget klare farver ved siden af hinanden havde en tendens til at flyde sammen.

Du kan komme langt med indstillingerne på denne skærm, men du skal altså huske at stoppe, mens legen er god. Ikke alle indstillinger giver nødvendigvis et bedre billede – slet ikke når de blandes sammen.