Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fremtidens danske råstof er it

Supercomputere, højhastighedsnet og massiv datalagring udgør den e-infrastruktur, som er med til at bringe dansk forskning frem i forreste række. Men der er brug for flere investeringer på området, viser DeIC Årsrapport 2014.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) er en virtuel organisation under Uddannelses- og Forskningsministeriet. DeIC har nået meget i 2014, herunder åbningen af det første af tre planlagte nationale supercomputercentre. Væksten i brugen af højhastighedsnetværket, forskningsnettet, fortsatte, og en national strategi for lagring af data fra forskningsprojekter blev vedtaget. Det fremgår af DeIC Årsrapport 2014, som netop er udsendt.

”DeIC skal understøtte, at dansk forskning kan konkurrere internationalt. Det har vi haft succes med i 2014, hvor vi i samarbejde med forskningsinstitutionerne har taget et langt og godt skridt, blandt andet med basis i den oprindelige engangsbevilling fra forskningsinfrastrukturpuljen på 50 millioner kroner. Men i forhold til sammenlignelige lande skal Danmark investere betydeligt mere i fremtiden for at kunne tilbyde de danske forskere den nødvendige e-infrastruktur, så de kan klare sig i den internationale konkurrence. Det er vigtigt, at der sikres betydelige nationale midler til den fortsatte opgradering af e-infrastrukturen – ikke mindst på supercomputer-området,” siger bestyrelsesformand Børge Obel, DeIC.

Computerome

Den første supercomputer i DeIC-regi hedder Computerome og befinder sig hos DTU Risø. Den er målrettet de krav, forskere inden for life sciences stiller. I DeIC Årsrapport 2014 fortæller professor Bent Petersen fra DTU, hvordan supercomputeren har skåret uger af den tid, han tidligere skulle bruge på beregninger i forbindelse med kortlægning af arvemateriale: Før tog det tre-fire uger at sekventere et enkelt genom, nu kan han klare 27 genomer på 10 dage.

I marts 2015 blev den næste nationale supercomputer åbnet på Syddansk Universitet. Det er en generel facilitet, der tilgodeser et bredt udsnit af dansk forsknings beregningsbehov og gør det muligt for nye forskningsområder at udnytte mulighederne. Den tredje nationale supercomputer i rækken er et såkaldt kulturarvs-cluster, der vil gøre det muligt at arbejde med de store mængder af data, der er tilgængelige på Statsbiblioteket.

Forskningsnettet er et højhastighedsnetværk, der forbinder universiteter og andre forsknings- og uddannelsesinstitutioner med hinanden og med resten af verden. Den internationale datatrafik steg fra omkring 3,5 Gbit/s i begyndelsen af året til 6 Gbit/s mod slutningen. DeIC har taget de første skridt til at opgradere forskningsnettet. Det vil ske i form af en ny optisk infrastruktur, der ventes indført i 2016.

Find DeIC Årsrapport 2014 i digital form på www.deic.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere