Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Forvirrende mobiltelefon

Nokia’s mobiltelefoner er blandt de mest populære, der
findes, men nogle gange fejler den finske veteran, og det er klart tilfældet
med Nokia E75.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flot er den, meget eksklusiv og med et elegant design. Den er holdt i et meget enkelt design med sølvkanter, sort flade og taster og med en meget stor skærm. E75 er samtidig en såkaldt ”slider-telefon”, hvor hele toppen kan skydes væk, så der kommer et tastatur til syne.

For at starte i den positive ende, så er E75 en meget solid telefon. Slider-funktionen har absolut intet plastik-præg over sig, som vi ellers har oplevet på andre slider-telefoner. På samme møde udstråler telefonen robusthed over hele linjen, hvilket absolut er en rigtig god ting for en telefon.

Skuffelserne starter

Lad det være gjort klart med det samme – denne tester er normalt en stor fan af Nokia-telefoner. Interfacet er let at finde ud af, og normalt så virker telefonerne fra du pakker dem ud.

Nuvel – E75 virkede da også med det samme, altså efter sim-kort og batteri var isat. Så langt så godt. Men udover designet, så var det stort set også det eneste, der for alvor var positivt ved denne telefon.

For at starte et sted, så er lydkvaliteten ret dårlig. Det virker som om, at selve slider-mekanismen har direkte tilkobling til højttaleren. For når man bruger telefonen, så knaser/støjer telefonen voldsomt. Ved at manipulere lidt med låget, kan man øge/mindske den støj lidt. Det virke uigennemtænkt og underligt.

Hvis du ikke holder telefonen i hånden, men lader ligge på et bord eller på et andet fast underlag, forsvinder støjen helt. Det er kun, når man har kontakt med låget, og derved bevæger det en anelse.

Det næste, der faldt os ind, var, at tasterne var overraskende svære at bruge. Umiddelbart er størrelsen god nok til, at alle burde kunne bruge dem uden problemer, men de er ikke specielt lette at trykke ned, hvilket betyder, at du ofte rammer forkert.

Derudover er der fire menutaster - eller rettere så er der to menutaster med hver to funktioner. Så alt efter om du klikker til venstre eller højre på tasten, får du en anden funktion. Det er heller ikke specielt smart, faktisk er det ret irriterende, og igen noget der betyder, at man meget ofte rammer den forkerte tast.

Nu vi var i gang med at kigge nærmere på tasterne, så tjekkede vi også lige det store tastatur, som kom til syne, når vi brugte slider-funktionen.

Igen var disse taster svære at bruge, men det viste sig dog, at med lidt øvelse, var det muligt at opnå en rimelig skrivehastighed. Dog langt fra det vi kunne på den gamle Nokia Communicator.

Som i så mange nye Nokia-telefoner, så er der indbygget gps i enheden. Det kræver lige, at man accepterer licensaftalerne, så kan man gratis prøve navigationsfunktionen i 30 dage. Herefter skal der betales for kort samt vejvisningsfunktion.

Vi prøvede den på et par ture fra Nordsjælland mod København og retur, og hver eneste gang formåede den at få os ud på nogle meget underlige ruter. Vi har prøvet mange forskellige gps’er i tidens løb, men aldrig været ude på så mærkelig ruter, som da vi fulgte E75’s anvisninger.

Der er en række værktøjer med til telefonen og masser af programmer indbygget, men intet som du i virkeligheden ikke kan undvære. Telefonen er nok flot, og har en del gode intentioner, men den rykker aldrig for alvor igennem.

Apple har med deres iPhone sat en ny standard for, hvad folk kan forvente af en telefon, og selvom Nokia laver gode telefoner, så tror jeg næppe, de skal forvente, at denne telefon bliver en iPhone-killer.