Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Flot (næsten) alt i en-computer

Lenovo er mest kendt for sine bærbare computere, men producenten har også alt i en-computere, og Alt om DATA har test-et dets ThinkCentre Edge 91z, der nok er flot, men dog mangler en væsentlig detalje.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En alt i en-computer, eller all-in-one (aio) computer, som de normalt bliver kaldt, er et forsøg på at lave en computer, der kan tage kampen op mod de flotte iMacs fra Apple. Men til forskel fra Apple har de fleste pc’er af typen aio været udstyret med berøringsfølsom skærm.

Det har gjort det muligt for pc-producenter at fremstille computere, der mindede om iMacs, men som stadig adskilte sig markant fra dem. Da vi fik ThinkCentre Edge 91z til test, var det første, vi forsøgte, da også at betjene den ved at klikke på skærmen.

Det eneste, vi fik ud af det, var ømme fingre, for skærmen på ThinkCentre Edge 91z er ikke berøringsfølsom.

I virkeligheden er det også o.k., for bare fordi du har en stor flot 21,5"-skærm, så behøver det ikke betyde, at du nødvendigvis kan betjene den direkte fra skærmen.

Mangler touch-skærmen

Men lige præcis med ThinkCentre Edge 91z er det en funktion, der savnes, for med den kommer der et stykke software, Simple-Tap, der forvandler skærmen fra den normale Windows-skærm til en skærm med store symboler – symboler, der er født til at blive klikket på med fingrene.

SimpleTab består umiddelbart af muligheder for at skrue op og ned for lydstyrken, slå højttalerne helt fra, starte et par af de forskellige programmer, der er på computeren, og link til en forretning, hvor du kan købe ny software til din computer.

Du kan også selv oprette flere af disse ikoner, fliser kalder Lenovo dem, og på den måde få flere af disse skærme tilpasset dit behov. Men i Edge 91z skal du bruge musen for at betjene denne software, og det giver ikke mening.

Plads til ros

Men der skal også falde ros til computeren. For skærmen er utroligt behagelig at arbejde på. Vis film på den, og du får en meget høj kvalitet. Men skærmens højglans betyder så også, at der er en del reflekser i skærmen, så vær opmærksom på, hvordan du placerer den.

Tastaturet er godt, behageligt og godt at arbejde på, og så er det oven i købet konstrueret, så det kan modstå, at der spildes væske over det. Musen er dog af langt mindre kvalitet. Den er meget følsom og lidt for lille, men absolut ikke nogen dårlig mus.

En ting undrer os dog, nemlig at de reklamerer med, at der er Vesa-montering, så du kan sætte skærmen på et standardophæng. Problemet er dog bare lige, at strømstikket til skærmen går direkte bagud, hvilket gør det umuligt at montere den, så den kommer helt tæt på væggen.

Som noget af det sidste valgte vi at sende Edge 91z igennem et par af vores benchmarks for at se, hvordan hardwaren fungerede.

Vores første test var 3DMark Vantage, hvor vi testede computerens evner til spil. Men computeren kunne ikke køre den normale Performance-test, i stedet måtte den igennem den noget mildere Entry-test. Her scorede den 5.791 3DMarks, hvilket ikke var overvældende godt, men heller ikke en dårlig score.

Dernæst sendt vi den igennem 3DMark 06, og her fik vi en score på 2.701 3DMarks, hvilket bekræftede den første test: at dette ikke er en spillecomputer.

Vi gik så videre til CineBench 64bit, hvor vi fik en score på 5,73 fps i OpenGL og 4,31 pts i cpu-testen. Det viste os klart, at grafik ikke er den store styrke i denne maskine, men cpu-kræfter har den en del af.

Derfor kastede vi os lige over SiSoftware Sandra-testen, hvor den fik en score på 3.01 kPT i den kombinerede test, hvilket igen viser en gennemsnitlig computer. Så vi gik over til sidste test, nemlig HD Tune Pro, hvor vi kunne konstatere, at harddisken er rigtig god og lynhurtig. En gennemsnitlig overførselshastighed på 99,2MB/s er ret flot, så det er ikke her, computeren mangler kræfter.