Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Flere gadgets giver nye krav til sikkerheden

De gode gamle Windows-computere er stadig de it-kriminelles favorit, men F-Secure Labs forudser, at den stadig bredere vifte af mobile apparater vil skabe udvidede sikkerhedsudfordringer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I årevis har analytikere forudsagt, at internetbrugere vil ende op med én enkelt digital enhed, der erstatter alle andre. Men selvom antallet af nye enheder hele tiden øges, tager forbrugerne den nyeste teknologi til sig uden nødvendigvis at skifte de gamle gadgets ud.

It-brugere med både en bærbar computer, en smartphone og en tablet er derfor et velkendt syn. Flere digitale enheder på flere forskellige platforme og operativsystemer gør imidlertid sikkerhedsforanstaltningerne komplekse, og F-Secure Labs forudser derfor yderligere sikkerhedsudfordringer.

Windows XP er stadig de it-kriminelles favorit

I oktober bekendtgjorde StatCounter, at Windows 7 er det mest populære pc-styresystem i verden. Markedsandelen er nu større end Windows XP, men der forventes dog ikke nogen dramatisk nedgang hos Windows XP.

For som Michael Dahl, landechef for F-Secure, påpeger: »Brugerne har tendens til at tilføje nye devices med nye styresystemer, uden nødvendigvis at opgive deres gamle XP-drevne maskiner, hvilket desværre er gode nyheder for online-hackere, da XP OS stadig er deres foretrukne mål.«

Windows Phone melder sig ind i kampen

I begyndelsen af 2011 annoncerede Nokia det omfattende partnerskab med Microsoft og Windows Phone 7-OS’et. Det vil komme til at påvirke mobilmarkedet i stor grad, da Nokia samtidig udfaser Symbian, som hidtil har været verdens mest populære mobile styresystem.

Nokia har for nylig lanceret nye mobiltelefoner, Lumia 800 og Lumia 710, som bruger Windows Phone 7.5, også kaldet Mango. Mens andre producenter integrerer sociale netværk som Twitter og Facebook i deres digitale enheder, har Microsoft også fokus på social gaming. Microsoft forsøger nemlig at indtage en førende position på et overfyldt mobilmarked, blandt andet ved at tilbyde gratis Xbox’er til unge brugere. Xbox Live Network synkroniseres nemlig med Windows Phone 7.

»Det er nemt at udvikle apps til alle versioner af Windows. Med Microsofts .NET-struktur er det nemlig let at transportere apps mellem Windows 7, Xbox Live og Windows Phone 7. Måske vil malware-udviklere med tiden udnytte denne portabilitet,« forklarer Michael Dahl.

Android-tablets vil i 2012 konkurrere med iPads

De længe efterspurgte Android-tablets kommer i større omfang i 2012. Android 3 er blevet et slags beta-styresystem/prototype-hardware til Android-tablets.

Android 4, også kaldet Ice Cream Sandwich, genforener Androids særlige tabletpræg med essensen af mobile enheder, og udviklere skal derfor ikke længere udvikle til særlige hardwarekrav – man kan nøjes med at udvikle generelt til Android-enheder. I fremtiden vil der derfor være mulighed for at udvikle mere innovative applikationer udelukkende til Android-enheder, som så kan konkurrere med iPad 2’s egenskaber, endda til en lavere pris.

Den sikreste måde at gå i banken på: Brug din tablet

F-Secure Labs har mange års ekspertise i at håndtere mobile trusler. Mange avancerede trusler, som for eksempel ”Spitmo”, angriber europæiske bankers autentificeringssystemer. Det er imidlertid overraskende, at brugen af netbank på mobilen ikke oplever særligt mange trusler – måske er en 17 centimeters skærm ikke stor nok til at trække et betydeligt antal netbankbrugere til mobilen. I hvert fald er der ikke registreret nogen trojaner rettet imod netbank på mobilen.

Derimod giver skærmene på tablets bedre mulighed for at gå på netbank, og på nuværende tidspunkt er tablets (via krypteret WiFi) nok den sikreste platform at bruge sin netbank på.

Windows har længe været det svageste led i vurderingen af netbankers sikkerhedsforanstaltninger. Men brugerne kan nu bruge deres tablets. Det er et spørgsmål om tid, før de it-kriminelle følger trop.

Michael Dahl, landechef hos F-Secure, fortæller om forventningerne til 2012: »Næste år vil byde på mange interessante udfordringer, hvad angår trusler, men nogle ting vil forblive det samme. Vi forventer ikke et fald i trusler rettet imod Windows, blot fordi andre platforme er på vej. Markedet forandrer sig ikke som sådan – det vil antageligvis bare vokse. Og jeg er ikke i tvivl om, at innovative it-kriminelle vil finde en måde at udnytte denne vækst på.«

For en komplet liste over F-Secure Labs forudsigelser for 2012 besøg The Labs hjemmeside på http://www.f-secure.com/en/web/labs_global.