Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fleksibel rejse-router

Vi har her på AOD haft et lille netværks-produkt inde til test, der ikke lader sig sætte i bås. Det er en lille transportabel router, men den vil så meget mere.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

AOD slog til, da vi blev tilbudt at kigge på et lille netværksprodukt fra Asus. Der skulle være tale om en lille mobil trådløs router, der skulle kunne anvendes i forbindelse med ikke mindre end seks forskellige anvendelsesscenarier. Det lød interessant, ikke mindst fordi WL-330N3G virkelig er en uanseelig størrelse rent fysisk.

Router i miniformat

Asus WL-330N3G er holdt i et neutralt hvidt plastmateriale med dimensionerne 90×38 mm, 9×12 mm, 8 mm. Vægten er ubetydelig. Routeren har 10/100Mbit/s ethernetstik samt 2,4GHz 802.11b/g/n trådløst netværk med en teoretisk hastighed på 150Mbit/s. Ud over lan-stikket er der en mikro-usb-port til tilslutning af strømadapter eller medfølgende usb-kabel.

Desuden er der på siden af enheden en usb 2.0-port til tilslutning af et 3G-modem. På undersiden er der en reset-knap, der ved tryk længere end fem sekunder genskaber fabriksindstillingerne. Oversiden rummer en wps-knap og led-indikatorer for 3G, lan, trådløst netværk og strøm.

Tusindkunstner

Alt efter behov kan den trådløse WL-330N3G konfigureres til at opføre sig som en almindelig router. Den kan tjene som repeater, hotspot, ethernet-adapter, acces-point samt i 3G-sharing-tilstand. Alt er centreret om muligheden for at tage WL-330N3G med sig og hurtigt tilgå ellers utilgængelige netværksforbindelser. Man skal ikke forvente samme rækkevidde som fra hjemmebaserede routere med flere antenner.

Hastigheden holder ikke samme hastighed som standard- 802.11n-routere. Det er også snarere fleksibiliteten, denne router tilbyder, der er interessant. Hastighedsangivelsen er derfor angivet ud fra subjektive erfaringer. Set over et oplevedes hastigheden i alle tilfælde som værende tilstrækkelig.

Kunsten at skifte ham

Med WL-330N3G medfølger en strømadapter, et fladt ethernet-kabel på 1,5 meter, et Y-kabel, 2× usb til micro-usb. Desuden strømadapter til cigarettænderen i bilen, cd med manual og værktøjsprogram. Endelig medfølger en lille praktisk stofpose til transport. Som standard er routeren i 3G-tilstand.

Her kan man via et usb-modem dele en 3G-forbindelse med andre WiFi-enheder. Først skal det medfølgende wlan-administrationsprogram dog installeres.

Når det er gjort, er Device Discovery parat, det er et lille program, hvormed WL-330N3G findes på netværket. Herfra startes konfigurationen af routeren også.

Opsætningsguiden vises ved første besøg i administrationsdelen, i seks felter illustreres, hvorledes routeren kan anvendes. Efterfølgende kan man hurtigt skifte mellem de forskellige tilstande i det generelle brugerinterface. Skift mellem de enkelte tilstande går smertefrit, forudsat man holder tungen lige i munden.

Netværksindstillingerne ændres jo mere eller mindre, afhængigt af hvilken tilstand der anvendes. En lille illustreret doktor dukker frem ledsaget af en tekst, der forklarer lidt om, hvad ændringen medfører.

Er man stadig i tvivl, er Device Discovery en god hjælp, da man kan søge efter routere på ny, hvis forbindelsen afbrydes. Ellers kan man ved tryk i over fem sekunder resette routeren til standardopsætning med ip-adressen 192.168.1.1. Brugerinterfacet er overskueligt, og hjælpefunktionen giver gode brugbare råd.

Router-tilstanden overrasker ved at være ret omfattende, der er wep-, wpa- samt wpa2-adgangskontrol. Funktioner som dmz, mulighed for webservere, understøttelse af dynamisk dns, port-forwarding samt blokering af bestemte url’er var måske ikke lige forventet på forhånd.