Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Fire routere dyster på features og hastighed

Dual band-routere har været en fast bestandel af repertoiret, siden 802.11n- routerne dukkede op. Vi kigger på de stærkeste 802.11ac dual band-routere.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der sker en hel del på routerområdet for tiden. 802.11ac- standarden er blevet voksen, kan man sige. Triple band-routere er dukket  frem, og der er mere i vente på den front.
Dermed skal man dog ikke afskrive dual band-routerne, der velsagtens i skrivende stund vil vil det mest passende valg til langt de fleste private brugere. Er medlemmerne af husstanden meget aktive på internettet samtidig, kan en triple band-router med den ekstra indbyggede radio dog være en fordel.

Her er billedet dog igen ikke utvetydigt, eller rettere det bliver det ikke, når alle netværkets elementer falder på plads. 802.11ac-routere er kendt for at understøtte MIMO-teknologien  (multiple-input and multiple-output), der er en teknologi, hvor routeren via brug af flere antenner er i stand til at sende flere datasignaler til modtageren via samme radio.

Det har muliggjort, at hastighederne øges, samt at rækkevidden også er forbedret i forhold til tidligere teknologier. Hvad MIMO ikke kan, er at sende til flere modtagere på samme tid, og der skiftes hele tiden mellem de brugere, der måtte være koblet på det trådløse netværk til enhver tid.

AOD01_router01

Det gør MU-MIMO-teknologien (multi-user multiple-input and multiple-output), som to af de deltagende routere her i testen understøtter, noget ved, da disse routere kan udsende datasignaler til op til fire forskellige enheder på én gang.

Det burde i hvert fald i teorien betyde, at routerens kapacitet udnyttes bedre, hvis der er mange enheder koblet til routeren på samme tid, specielt hvis flere af disse er smartphones eller tablets.

Disse mobile enheder er ofte kun udstyret med 1x1 antenner, der kun kan klare en enkelt datastrøm ad gangen alligevel.

Dette fører i et normalt netværk til, at meget af den teoretriske hastighed, routeren råder over, går til spilde i det samlede billede. MU-MIMO fordeler i stedet båndbredden således, at udnyttelsen af båndbredden er bedre.

Det bør så også medføre, at den maksimale hastighed for den enkelte trådløse klient må forventes at være lavere i forhold til en MIMO-router. Selv om routeren, fordi den udnytter båndbredden bedre, sagtens kan stille en højere samlet båndbredde og dermed bedre hastighed til rådighed for brugerne.

Her og nu
Når vi kommer så meget ind på det her, er det fordi, vi bad producenterne stille med, hvad de anser for at være deres stærkeste dual band 802.11ac-router her og nu.

Her skal det nævnes, at selvom der blev gjort adskillige forsøg, har det ikke været muligt at opdrive en Wi-Fi-adapter, der understøtter MU-MIMO-teknologien. Det samme kan siges om bærbare samt smartphones, hvor der dog skulle være MU-MIMO-understøttede enheder lige på trapperne.

Vi har altså ikke kunnet vurdere MU-MIMO anderledes end de traditionelle routere, selvom teknologiens fordele er ubestridte. Dog understøtter MU-MIMO kun downstream-forbindelser, og ikke trafik der går til routeren.