Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fire business-headsets til USB-porten

Gamere er ikke de eneste, som skal have begge hænder fri ved computeren. Supportmedarbejdere, journalister og mange andre brugere kan have glæde af et headset, der er optimeret til deres situation.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som bekendt er et headset en kombination af en hovedtelefon og en mikrofon, der i mange tilfælde kan erstatte en almindelig telefon – fastnet eller mobil. De enkleste og billigste typer sluttes til en computer via dens analoge hovedtelefon- og mikrofonbøsning. Det kan være godt nok, men der er langt flere muligheder i at bruge en USB-port, fordi headsettet så bliver en mere integreret del af pc’en, ligesom lydkvaliteten – i hvert fald teoretisk – kan blive meget bedre.

Signalement af et godt headset

Som alt andet, der skal bæres på kroppen, skal et headset først og fremmest være komfortabelt at have på. Hvordan det så nærmere skal forstås, bliver en højst individuel ting.

Kranier kommer i mange forskellige størrelser og faconer, så hvad der er godt for én testperson, kan være et stort irritationsmoment for en anden. Det er heller ikke ligegyldigt, om du bruger briller, for en on-ear hovedtelefon, som trykker på det ydre øre, kan blive en virkelig smerte, hvis den maser øret ind mod brillestellet.

Hvordan er miljøet på arbejdspladsen? I et enkeltmandskontor vil der normalt ikke være støj af betydning, så dér betyder det mindre, om headsettet har gode støjundertrykkende egenskaber. Omvendt kan det i et kontorlandskab – for ikke at tale om et call-center – være godt med en stereomodel med en kapsel til hvert øre plus en mikrofon med støjdæmpning.

Lydkvaliteten skal naturligvis være god gennem både hovedtelefonen og mikrofonen. I et headset vil det primært sige, at taleforståeligheden skal være høj, men det udelukker ikke gode hi-fi-egenskaber – nærmere tværtimod. Et headset med en ren, neutral og uforvrænget musikgengivelse – uden for meget subwoofer-bas – vil normalt også være godt til tale. Lydgengivelsen kan være særlig vigtig for brugere, som ikke telefonerer non-stop, men også vil have musik og nyheder på arbejdet.

Endelig bør betjeningen være så intuitiv som muligt. På dette punkt lader der til at være bred enighed blandt producenterne af USB-headsets. De sætter en fjernbetjening på kablet, og fire knapper er nok – besvar/foretag opkald, lydstyrke op og ned samt til/frakobling af mikrofonen.

Digitale flaskehalse

En USB-port regnes for den mest direkte kanal ud af og ind i en computer, men den er naturligvis digital. Det vil sige, at fjernbetjeningen til et USB-headset indeholder en d/a- (digital-til-analog) konverter plus en lille forstærker til hovedtelefonen, en a/d- (analog-til-digital) konverter til mikrofonen og en masse digital signalbehandling.

Al denne elektronik bestemmer den op-nåelige lydkvalitet, og når et komplet headset fra et anerkendt mærke kan købes for under 500 kroner, er det vist indlysende, at komponenterne ikke kommer fra toppen af sortimentet hos chip-producenter som Analog Devices, Burr-Brown, Wolfson osv.

Det er også værd at notere sig, at ingen af de testede headsets kan spille særlig højt, men det kan være en bevidst begrænsning. I hvert fald er det spild af papir og tryksværte, når firmaerne advarer brugerne om risiko for høreskader ved lang tids brug og høj lydstyrke.

Læs testene her:

Jabra UC VOICE 750 MS Mono
Logitech USB Headset Mono H650e
Plantronics Blackwire C720
Sennheiser SC 30 USB ML