Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find rundt i Facebook

Facebook-opdateringer kommer så ofte, at det kan være svært at holde rede på dem. Vi viser dig rundt i den nye tidslinje og alt det andet.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kan du forestille dig tiden før sociale netværk – før de seneste nyheder kom på Twitter, inden de store nyhedsformidlere havde dem, og før vi havde mulighed for at lægge begivenheder på Facebook?

Det bliver endda svært for os at huske de dage, da vi fulgte vores foretrukne bloggere via nyhedslæsere og rss-feeds, fordi det i høj grad er noget, Google+ gør for os nu.

Og hvad angår LinkedIn, er det stedet, hvor man hører den seneste karrierehistorie, får de første tips om job og har kontakt med gamle og nuværende kolleger. Imidlertid har de sociale netværk en ting til fælles med menneskets hjerne: En stor del af potentialet bliver ikke brugt. Det er der flere grunde til.

Twitter, Facebook og det nye Google+ tilføjer hele tiden funktioner. Kun få af dem bliver offentliggjort, og det er de teknisk kyndige brugere, der finder dem via firmablogger og forlydender i miljøet.

Hertil kommer en kategori af funktioner, der kan karakteriseres som genveje – metoder til at tilføje nyttige værktøjer og funktioner, der ellers ville mangle på bestemte sites.

Vi har brugt de fire store sociale net, Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+, siden de kom frem, og vi har udviklet gode vaner og praktiske fif undervejs. I denne artikel giver vi dem videre til dig.

Nogle er justeringer, og nogle er tips, men mange af dem er simpelthen eksempler på best practice. Vi taler om, hvordan du kan få de sociale netværktøjer til at arbejde for dig, så du ikke skal være en slave af statusopdateringer eller ligge under for tweeten.

Facebook er blevet beskyldt for at krænke privatlivets fred lige fra begyndelsen. Det har ført til adskillige former for forbedringer. Hver ny funktion synes at udløse en ny række problemer, som derefter bliver løst. Så kommer der en ny funktion, og så er vi lige vidt.

Den største hovedreparation af Facebooks brugerflade siden 2004 blev præsenteret i december 2011. Tidslinje-funktionen løser et problem, der plager sociale medier: adgang til gamle data. Sociale medier er hurtige, når det gælder om at offentliggøre materiale, men det er svært at søge i dem. Det har altid været vanskeligt at finde gamle tweets og statusopdateringer.

Det laver Facebooks tidslinje om på med et magasinagtigt layout af ens nutid og fortid, organiseret efter måned og år. Man kan navigere direkte og se opdateringer, kommentarer, fotos og links, som man har lagt på Facebook. Det er ret fikst, og hvis du endnu ikke er blevet bedt om at ændre din profil, kan du melde dig til ved at blade til bunden af www.facebook.com/about/timeline.

Problemet er, at med Facebooks standard-indstillinger for privatlivets fred er du ikke den eneste, der kan grave ned i fortiden. Hvis dine poster oprindelig var offentlige, kan alle andre også gøre det. Facebooks anbefalede løsning er at give dig syv dage fra det tidspunkt, hvor du tilmelder dig, til at gennemgå din tidslinje og redigere den. Hvis du har været på sitet i hen ved et halvt årti, taler vi om mange opdateringer.

Den nemmeste løsning består i at justere dine indstillinger, så kun venner kan se gamle poster. Gå til ’Indstillinger’ (pilen ved siden af ’Startside’ på hovedsiden), og vælg ’Privatindstillinger’. I afsnittet ’Begræns målgruppen for tidligere opslag’ klikker du ’Administrer synlighed for tidligere opslag’. Du kan begrænse poster, således at kun dine Facebook-venner kan se dem. Posteringer med andre filtre bliver ikke ændret.

Du kan yderligere begrænse adgangen til poster, som andre har føjet til din væg. Det er desværre den eneste privatindstilling, man kan justere i øjeblikket. Vores anbefaling er at lave en liste over ens nærmeste venner – de brugere, man er tryg ved at sende alt til. Klik på ’Konto/rediger venner’. Vælg ’Opret ny liste’. Når du har lave en liste over betroede brugere, går du tilbage til ’Privatindstillinger’ og vælger ’Sådan opretter du forbindelse’. Under ’Rediger indstillinger’ kan du bestemme, hvem der må se hvad.

Selvom man strammer op på Facebooks indstillinger, ryger der mange private data rundt via WiFi, når man bruger tjenesten. Facebook har for nylig lanceret muligheden for at bruge sitet via https. Den aktiverer man ved at gå til ’Indstillinger’-pilen og finde funktionen ’Sikkerhed’ i ’Kontoindstillinger’. Rediger ’Sikker browsing’ og vælg ’https’. Det er med til at forhindre sniffing-angreb og misbrug af data, der kunne føre til, at din konto bliver belastet – især over offentlige netværk.

Den nye Facebook-tidslinje er fin, men den kan også være dråben, der får bægret til at flyde over for folk, der er opsatte på at værne om privatlivets fred. Hvordan fjerner man sig fra Facebook – navnlig nu da tjenesten er blevet så integreret i din brug af nettet? Der er godt nyt: Det kan du nemt gøre ved at gå til ’Indstillinger’-menuen, vælge ’Kontoindstillinger’ og vælge ’Download en kopi af dine Facebook-data’.

Arkivet omfatter vægposter, beskeder og chat, fotos, videoer og kontakt-oplysninger for dine venner. Når du har kopieret dine data, er det nemt at deaktivere din profil. Klik på ’Indstillinger’-pilen, gå til ’Kontoindstillinger’, vælg ’Sikkerhed’. Klik ’Deaktiver din konto’. Den bliver nu fjernet fra Facebook, idet din profil bliver skjult, og du bliver fjernet fra vennernes lis-ter, men dine data bliver ikke fjernet. Hvis du vælger at reaktivere, skal du blot logge på igen.

Hvis bruddet skal være endeligt, tvinger Facebook dig til nogle krumspring. For det første er der ikke nogen direkte adgang til at slette din konto. Du skal gå gennem Facebooks hjælpecenter på www.facebok.com/help. Stil spørgsmålet »Hvordan sletter jeg min konto permanent?« Her kan du læse, hvordan du sletter din konto permanent.

Brug Facebooks skjulte funktioner til at finde venner og browse sikkert

Er du en Facebook-ninja, der hungrer efter hurtigere adgang til dit sociale mediefix? I så fald vil det glæde dig, at du kan navigere på sitet med dit tastatur. Gå til din profil i Google Chrome, og prøv kombinationer af tasten [Alt] og taltasterne 6-9. Hvis du trykker [Alt]+[6], kommer du til dine kontoindstillinger. [Alt]+[7] giver dig mulighed for at justere dine privatindstillinger. Hvis du har brug for hjælp i en fart, gælder det [Alt]+[?], og [Alt]+[M] henter dine Facebook-beskeder. Hvis du bruger Firefox, kan du bruge [Shift] i tastaturkombinationerne.

Formålet med Facebook er naturligvis at få forbindelse til folk. Sitets søgeredskaber er stærkere, end du måske er klar over – blandt andet fordi Facebook foreslår resultater. Der kan være andre og bedre resultater, der gemmer sig på listen, men som man ikke kan se. Hvis du for eksempel leder efter en ven, kan du prøve at søge efter kendte e-mail-adresser i stedet for navnet.

Facebook har kun delvis understøttelse af boolske søgeoperatorer. Tjenesten understøtter for eksempel symbolet |, men ikke OR. Resultaterne er dog de samme. Søg efter to ting, og Facebook leverer data på dem begge. Man kan filtrere søgeresultater ved at vælge kategorier fra navigationen til venstre, så snart man har fået et sæt resultater.

Er du færdig med at tilføje venner på en offentligt tilgængelig computer? Vi håber, at du huskede at logge af. Men hvis du ikke gjorde det, kan Facebook ordne det. Log ind, når du kommer hjem, og gå til ’Indstillinger’, ’Kontoindstillinger > Sikkerhed’. Klik ’Rediger’ ud for ’Aktive sessioner’. Nu får du en liste over Facebook-sessioner, som du har logget dig på, men som du ikke har logget af. Dem kan du nu lukke.

Hvis du vil tilføje et ekstra sikkerhedslag, kan du begrænse Facebook, så man kun kan logge ind fra udvalgte maskiner. I ’Sikkerhed’ klikker du ’Rediger’ ud for ’Login-notifikationer’. Du kan få en e-mail, hvis andre logger på din konto.

Næste gang du prøver at logge ind fra en anden maskine, får du en e-mail, og du bliver bedt om at give maskinen et navn. På den måde kan du spore, hvem der logger ind på din konto, og hvornår det sker.

Endelig kommer her et tip fra en ekspert i sociale medier ved navn Danah Boyd. Hun har iagttaget, at nogle Facebook-brugere deaktiverer deres konto, hver gang de logger af. Eftersom Facebook blot suspenderer kontoen i stedet for at slette den, kan man reaktivere den, når man logger ind igen. Hvad er formålet? Man får mulighed for at beskytte sine data – og forhindre andre i at lægge
poster på ens væg, sende beskeder eller interagere. Det er efter vores mening lovlig drastisk, men det er et godt værn mod håbefulde stalkere og datatyve.

Den nye Facebook-tidslinje giver dig mulighed for at skrive din historie om. Vi ser på tre måder at håndtere fortiden på

1. Skjul indhold
Når du første gang går på den nye tidslinje, får du syv dage til at pusle med den, før det nye layout går i luften. Du kan indstille globale regler for privatlivets fred, og du kan slette eller skjule poster, du tidligere har lavet. Klik på blyantikonet i øverste højre hjørne på en tvivlsom post, og vælg mellem mulighederne.

2. Fremhæv gamle poster
Hvis du er særlig stolt af en bestemt opdatering – dit barns fødsel eller dit holds sejr for eksempel – kan du også fremhæve opdateringer. Rul til øverste højre hjørne. Her ser du et stjerneikon ved siden af ’Rediger’-knappen. Klik på det for at fremhæve posten i din tidslinje. Nu bliver opdateringen reformateret, så den bliver større og mere iøjnefaldende på siden.

3. Tilføj nye opdateringer
Du kan endda redigere din fortid, så den tager sig bedre ud. Blad ned til et hvilket som helst sted på tidslinjen, eller brug navigationslisten til højre til at gå til et bestemt år. Klik på tidslinjen. Nu kommer der en menu, hvor du kan tilføje nye fotos, steder, begivenheder og sågar statusopdateringer – selvom tanken om at opdatere sin status med tilbagevirkende kraft virker lidt som snyderi ...


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Andre guider i dette tema:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]