Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find og gendan slettede filer

Bliv guidet frem til dine tabte filer.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pandoras æske skal man som bekendt ikke åbne, men Pandora Recovery 2.1.1 er også noget helt andet. Det er et gratis fil-gendannelsesprogram til Windows XP/Vista/7.

Vil installere tilføjelsesprogrammer

Før vi kommer til programmets forcer og fortrin, skal der lige gøres opmærksom på, at programmet i installationsfasen af tre omgange prøver at installere Toolbars og lignende. Der er ikke noget odiøst i det, men det kan være irriterende, hvis man er uopmærksom under installationen. Fjern alle markeringer i markeringsbokse ud for tilføjelsesprogrammer, og man får kun den ”rene” vare.

Kompleks programtype, men nødvendig

Et filgendannelsesprogram er ikke det rene magi. Der kan være mange tilfælde, hvor filerne er overskrevet for meget, til at indholdet kan reddes, eller at det kan reddes fuldstændigt.

Ikke desto mindre kan et program som Pandora Recovery være noget af det bedste at have under de mest uheldige omstændigheder. Beklageligvis er det slags programmer sjældent ret umiddelbare og lette at gå til for lægmænd.

Pandora Recovery kan gendanne filer der er slettet fra papirkurven, filer der er slettet med 'SHIFT+DEL' tasterne og også filer slettet fra dos prompten.

Du guides gennem forløbet

Pandora Recovery hjælper dog et langt stykke hen ad vejen med en meget god Wizard, der guider dig gennem de forskellige faser af gendannelsen. For filgendannelse findes i flere afskygninger. Programmet er flinkt til at afgive forklaringer undervejs, og der er en meget omfattende hjælpefunktion, hvor man kan lære de enkelte elementer nærmere at kende.

Gendannelsestyper

Der findes grundlæggende tre metoder til at lede efter slettede filer. Man kan manuelt vælge metoden eller vælge metoden i den indbyggede wizard. Uagtet hvad ændrer brugergrænsefladen sig efter det pågående valg.

Man kan vælge ’Browse’ , hvor man, som navnet antyder, selv browser efter slettede filer.

Man kan også vælge ’Search’, hvor man søger efter slettede filer efter navn, størrelse eller datointerval for sletning.

Endelig kan man vælge ’Surface Scan’. Det leder efter bestemte filtyper og er den type, der tager længst tid. Filnavnet og placering gendannes ikke, men det er til gengæld den type søgning, der returnerer mest indhold til gendannelse.

Ingen garantier, men gode muligheder

Det er som sagt langtfra sikkert, filerne kan gendannes. Det angives, hvor mange søgeresultater der ikke er overskrevet, hvor mange der er delvist overskrevet, og hvor mange der er helt overskrevet.

Så længe filerne ikke var helt overskrevet, havde vi held til at gendanne en del sletninger. Alt, der ikke er spildt, må være tjent, må moralen være.