Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find den perfekte tablet til studiet

En tablet kan være det fantastiske supplement til en bærbar pc, når du arbejder med skoleopgaver. Men der findes mange typer. Her ser vi nærmere på seks forskellige, der har hver sine fordele ….

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En tablet kan ikke erstatte den bærbare computer i dit skolearbejde, men den kan være et uvurderligt supplement. Det kompakte format gør det muligt at anvende den i situationer, hvor det vil være vanskeligt at arbejde med en bærbar. Eksempelvis hvis du skal tage noter uden et skrivebord foran dig til at stille computeren på. Det simplificerede styresystem, som du får på en iPad eller en Android, gør det desuden hurtigere og mere intuitivt at arbejde med basale opgaver.

Almindelig eller mini?

Lidt forenklet kan man sige, at tablets fås i to forskellige størrelser: fuld størrelse tablets på cirka 10” og mini-tablets på 7-8”. De store tablets har selvsagt den fordel, at du får et større skærmareal, hvilket man kommer til at sætte pris på, hvis den skal anvendes til at arbejde med videoer og billeder. Eller, hvis du overvejer at lade den erstatte din bærbare ved at tilslutte et tastatur.

Omvendt har de små mini-tablets den fordel, at de er væsentligt nemmere at med tage sig. Ofte kan de klemmes ned i en jakkelomme. Samtidig er de heller ikke større, end at du kan holde dem i én hånd. Det betyder, at de er ideelle både til at læse på og til at tage noter med, når du anvender en digital pen.

Tre platforme

Hvilket styresystem, din tablet skal have, fortjener også nogle overvejelser. De tre typer, som findes; Android, iOS og Windows, byder nemlig ikke blot på forskellige brugergrænseflader, men også på separate økomiljøer med hver sit udvalg af apps og programmer.

Den indlysende fordel ved en Windows-tablet er, at den kommer med præcis det styresystem, du kender fra din Windows-computer, og du har adgang til alle de samme programmer. Mange kommer endda med Office installeret, så du fra starten har adgang til vigtige værktøjer som Word, Excel osv. På den måde er det nemt at få din bærbare og din tablet til at tale sammen og at synkronisere data og dokumenter. Microsoft har deres eget webbaserede OneDrive, hvor det hele kan gemmes, så du har adgang til dit indhold, hvor end der er webforbindelse.

Muligheder med Mac

Har du en Mac-computer kan en iPad være en bedre løsning, da den på tilsvarende vis er integreret i et økomiljø, der gør de to enheder mere kompatible. Til iPad fås også glimrende arbejdsprogrammer – inklusiv Office-pakken – og der er ligeledes gode muligheder for at synkronisere data med en bærbar. Enten via Apples iCloud-løsning eller via tredjeparts-tjenester som OneDrive, Dropbox og Google Drev.

Brugerfladen på Android-tablets er forskellig fra producent til producent. Nogle lægger mere op til produktivitet og arbejde end andre. Eksempelvis er Samsungs’ tablets fra starten udstyret med apps til noteskrivning, skitsetegning og andre produktive formål. Det er derfor værd at undersøge, hvor godt de enkelte modeller egner sig til skoleformål, inden du investerer.

Tjek tilbehøret

Det er ligeledes en god idé at undersøge hvilket tilbehør, der følger med eller kan købes til den tablet, du overvejer.
Det kan være en fordel at have mulighed for at tilslutte eksempelvis et tastatur eller at have en pen til rådighed, når der skal skrives. Til visse tablets er dette en del af pakken, men der er til andre produceret dedikeret tilbehør, som kan tilkøbes efter behov.

Nexus 7 er Googles eget bud på en mini-tablet skabt i samarbejde med Asus. Den vejer under 400 gram, og da skærmen ikke måler mere end 7”, er den nem at sidde med i én hånd. Til læsning eller til at skrive noter på er den således ret ideel.

Skærmkvaliteten er enormt god, og ydelsen er imponerende. Især på internettet, hvor Nexus 7 ræser fra iPad og de fleste andre tablet-konkurrenter. Brugerfladen er Android i sin helt rene form, så du får en smidig og intuitiv oplevelse. Dog er denne tablet ikke som udgangspunkt rettet mod produktivitet eller skolebrug, hvilket betyder, at du i starten må bruge lidt tid på at finde velegnede apps samt det tilbehør, du eventuelt måtte have brug for. Det vil dog fint kunne betale sig, da du med denne løsning får utrolig meget for pengene.

Pris: fra 1564 kr.

Surface er Microsofts eget bud på en tablet. RT-versionen er udstyret med en forsimplet udgave af Windows 8, som ikke giver adgang til almindelige programmer, men kun apps designet specifikt til Windows 8.

Til gengæld får du en mere simpel og intuitiv brugergrænseflade med store ikoner, der fungerer rigtig godt på en tablet. Det, der især gør den værd at overveje til studiebrug, er dog, at Office-pakken medfølger. Lige ud af æsken har du således en komplet arbejdstablet med de vigtigste værktøjer.

For at kunne arbejde mere seriøst på den, kan det dog blive nødvendigt at tilkøbe tastatur eller pen. Men så begynder det dog at blive en halvdyr løsning især i betragtning af, at du ikke har en fuldt fungerende Windows-enhed.

Pris: 2949 kr.

iPad er mere eller mindre blevet synonym med tablets, og mange skoler deler da også denne ud til lærere og elever som standard. Den intuitive brugergrænseflade, responsive ydelse og den medfølgende pakke af produktivitets-apps gør det til en fin løsning for de fleste, som ønsker et alsidigt redskab til studierne. Den store iPad Air og den lille iPad mini er mere eller mindre identiske, når det kommer til de tekniske specifikationer, dog er skærmstørrelsen forskellig: 9,7” for iPad Air og 7,9” for iPad mini.

Det samme gælder byggekvaliteten. Air føles mere plastagtig end mini, til gengæld er den ret let for en tablet af denne størrelse. Hvilken størrelse, du skal vælge, afhænger meget af, hvad du vil bruge den til. Til video- og billedbehandling er Air at foretrække, mens mini’en er ideel til læsning, informationssøgning og noter.

Kan du klare dig med den lille, er der flere hundrede kroner at spare. Har du ikke behov for den skarpe Retina-skærm eller højeste ydelse, kan du også overveje at købe en ældre generation af iPad, som fås ned til omkring 2000 kroner.

Pris: iPad Air: fra 3699 kr.
iPad mini: fra 2999 kr.

Med Galaxy Note har Samsung skabt en serie af Android-tablets, der retter sig specifikt mod produktive formål. Det giver sig blandt andet til kende i form af den pen, som følger med. Den er ganske praktisk monteret i siden, så du til enhver tid kan gribe den, hvis du vil skrive noter, tegne skitser eller lignende.

Visse apps vil endda selv forsøge at tyde din håndskrift, så teksten kan omsættes til Word eller andre tekstformater. Samtidig er tablets i Note-serien forsynet med en række apps til produktive formål. Fra starten har du således en tablet, der er gearet til skolebrug, og da der findes tilbehør som tastatur, covers og høretelefoner, kan du med tiden udvide med det, du har behov for.

Ydelsen er glimrende, og skærmopløsningen på denne model er usædvanligt høj, så du får et knivskarpt billede.

Pris: fra 3408 kr.

Med Transformer Book T100 får du i princippet en Windows-pc pakket ned i tablet-format. Dog hører de tekniske komponenter også til i tablet-afdelingen, hvilket betyder, at du hverken får helt den samme ydelse eller den samme mængde lagerplads, du ville forvente af en almindelig Windows 8-pc.

Dog får du rigeligt til almindelige skoleopgaver i form af tekstbehandling, regneark og internet. Som en rigtig god bonus får du også et godt tastatur med i pakken, så du nemt og hurtigt kan forvandle T100 til en mini-bærbar, som du kan skrive opgaver på. Da der tilmed er installeret Office fra fabrikken, får du her en rigtig god og lille arbejdsmaskine til en virkelig fornuftig pris.

Pris: 2697 kr. (inkl. tastatur)

Tablets med Windows fås også i mini-format. Eksempelvis denne lille Acer-maskine. Den har alt, du forventer af en Windows-maskine. Dertil en flot skærm og en fin ydelse.

Spørgsmålet er blot, om mini’er med Windows giver mening. Når du navigerer på den ikon-baserede startskærm, fungerer det OK, men så snart du bevæger dig ud på skrivebordet, bliver alting utrolig småt, så det er svært at navigere. Selvom den er handy at have med i tasken og snildt vil kunne bruges som et fint noteredskab sammen med en pen, bør du derfor overveje nøje, om dette er den rette løsning for dig.

Pris: 2095 kr.