Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fem NAS til det lille kontor

Vi har her valgt at kigge på 4-bay NAS, der som udgangspunkt tilhører det såkaldte SOHO-segment. Begrebet står for (Small Office Home Office). Det er NAS, der er beregnet til den lille virksomhed eller til den avancerede hjemmebruger.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Testen her omfatter fem 4-bay NAS, der alle er blevet inviteret med til testen, fordi de skal være målrettet til SOHO-segmentet (Small Office Home Office). Det er en samlende betegnelse, der generelt anvendes om arbejdspladser med op til 10 medarbejdere samt de såkaldte hjemmekontorer. Det sidste kan være folk, der arbejder for en virksomhed, hvor den ansatte har en hjemmearbejdsplads, hvorfra noget af arbejdet for virksomheden foregår. Det kan også være en virksomhed, der drives fra hjemmet, hvor en ejer eller typisk et ægtepar driver virksomheden sammen. Der kan også være tale om freelancere med mere.

Selvfølgelig sætter det visse begrænsninger for behovet af hardware, der er ikke brug for de største og først og fremmest dyreste løsninger. I denne sammenhæng er en 4-bay NAS som her i testen nærmest ideel. De koster i erhvervsøjemed ikke alt for meget, de udvikler ikke alverden varme og byder samtidig på mulighed for rigeligt med lagringsplads. Samtidig med dette bevirker anvendelsen af fire drev, at der kan arbejdes med raid-systemer, der har indbygget sikkerhed således, at en fejlbehæftet harddisk ikke betyder tab af data.

At SOHO-segmentet generelt ikke har behov for de største eller mest komplekse løsninger gør ikke, at producenterne af NAS blot kan læne sig tilbage og falbyde produkter, som blot overholder laveste fællesnævner. Det må påregnes, at netop mindre virksomheder og hjemmebaserede virksomheder vil være på forkant med udviklingen, da den valgte NAS vil udgøre hjertet i virksomhedens/hjemmekontorets lagrings- og administrationsløsning, hvilket gør dens funktionsevne og dens ydelse essentiel for virksomheden eller hjemmebrugeren.

En NAS’ mange muligheder

De fem deltagende NAS’er er som sagt positioneret til mindre virksomheder på den ene eller anden måde. Grænserne mellem de forskellige NAS-segmenter er dog lidt flydende i dag. Det er også lidt forskelligt, hvorledes de deltagende NAS’er er positioneret, nogle stræber mere mod små til mellemstore virksomheder (SMB), specielt en enkelt går mest efter hjemmekontoret og hjemmebrugeren.

Der er således heller intet til hinder for, at man som privatbruger anskaffer sig en NAS, der er beregnet til SOHO- markedet eller sågar til SMB-markedet. Det der adskiller de forskellige typer NAS er blandt andet den anvendte hardware og typen heraf, antallet af tilslutninger og diverse ekstra understøttede funktioner, som de højere NAS-segmenter måtte have adgang til. Der er grundlæggende ikke så stor forskel på selve hjernen i NAS’en. Når det kommer til operativsystemet, der styrer hver NAS, så anvender hver producent grundlæggende det samme operativsystem, uanset om der er tale om modeller til hjemmebrug og NAS’er til store virksomheder.

Der kan selvfølgelig være forskel på, hvor mange features der er understøttet i operativsystemet alt efter, hvad NAS’en understøtter. Ligeledes er det ikke sikkert, at man kan downloade alle de apps eller småprogrammer til sin specifikke NAS, som en producent har lagt klar i sin overordnede software- portefølje til download. Generelt kan man dog i de fleste tilfælde hente langt de fleste programmer til sin NAS, af dem der er portet og klar til brug på et givent NAS-operativsystem.

Brugergrænsefladen med vægt på brugervenlighed og muligheden for at udvide NAS’ens funktionalitet er nogle af hjørnestenene i en NAS i dag. Det rette økosystem støtter brugeren i hans behov og kan vokse efterhånden som behovet øges. Brugervenligheden er alfa for de fleste, når de skal anskaffe en NAS til hjemmebrug. Det har traditionelt ikke været sædvanen i erhvervsbrug, men med de nye strømlinede operativsystemer er brugervenligheden også ankommet til erhvervsbrug. Det burde ikke mindst glæde brugere i SOHO-segmentet, der velsagtens mere har fokus på virksomhedens kerneområder end at skulle bruge tid på kompliceret it.

Sådan testede vi

Der er mange faktorer, der bestemmer, hvordan ydelsen opleves i forbindelse med en NAS. Her tænkes på de computere, man forbinder sig med, switche eller routere som NAS’en er forbundet til, eller hvilke harddiske man vælger at komme i sin NAS. Deltagerne i NAS-testen kom uden drev, vi har i alle monteret fire Western Digital Green harddiske af 3 TB hver. Det er ikke de hurtigste drev, men betingelserne er ens.

Vi har valgt at køre med raid 5 i testen, det i princippet ikke er den hurtigste løsning, men med tanke på datasikkerhed er det en af de mere realistiske opsætninger at anvende specielt i forbindelse med erhvervsbrug.
Selvfølgelig har vi anvendt NAS’en og undersøgt operativsystemets muligheder og brugervenlighed. Hvor let det er at betjene enheden, og hvor let det er at få hjælp og så videre. Vi har også kigget på, hvor omfattende et softwareudvalg man kan downloade til NAS’en, og endelig målt energiforbrug samt lyttet efter støj.

Den vigtige ydelse er blandt andet målt med CrystalDiskMark 3.0.2, hvis målinger er kørt to gange af fem gennemløb. Intel NAS Toolkit er brugt til forskellige målinger af ydelsen, der alle baserer på scripts af reelle brugsopgaver.

QNAP har været en af pionererne gennem tiden, når det kommer til at videreudvikle et brugervenligt operativsystem til NAS. Deres nyeste hedder QTS 4.0, og det er videreudviklet til at have en meget åben og brugervenlig brugergrænseflade med mange indbyggede muligheder. Der er lagt vægt på, at man kan multitaske, det er således muligt at arbejde med flere samtidige åbne vinduer på en gang.

Startsiden har en række ikoner, der giver adgang til en række vinduer med indstillingsmuligheder og funktioner. Der er en menulinje, som vinduerne kan minimeres til. Man kan trække rundt med vinduerne, hvorved det øverste bliver transparent. Brugergrænsefladen virker meget ren, men giver hurtigt adgang til det, man ønsker at tilgå. Til TS-421 findes der i alt 87 apps, der kan udvide NAS’ens funktionalitet.

TurboNAS TS-421 tilbyder en masse funktionalitet generelt, der er pænt med USB-porte, to eSATA-porte og en 90 mm blæser, der gør, at den for det meste næsten ikke siger noget. De to 1 GBit/s ethernetstik giver som på de fleste NAS’er her i testen de avancerede brugere mulighed for at arbejde med load balancing og link aggregation. ISCSI understøtter ligesom virtuelle servere et hav af protokoller, servere, firewall, anti-virus, backup og cloud-deling samt lagring og tilgang fra mobile enheder for at nævne nogle.

Processoren på 2,0 GHz fra Marvell er ikke et kraftværk, når den sammenlignes med Intels Atom-processorer fra de hurtigere NAS’er i testen. Selvom den ikke er specielt sløv, får den i den grad baghjul af tre af testens deltagere, specielt når der skrives til NAS’en. Men til gengæld bruger den heller ikke ret meget energi, 34,9 watt i brug er højeste målte værdi.

Kigger man på prisen, er D-Links ShareCenter DNS-345 absolut testens billigste NAS. Det skyldes til dels, at den med en Marvell1,60 GHz processor har testens svageste processor, og som eneste NAS her har den blot 512 MB ram. Monteringen af drev er også simplificeret, forudsat at man har 3,5"-drev vel at mærke, for 2,5"-drev understøttes ikke som standard. Drevene skubbes nemlig ind i NAS’en på hylder i siden i stedet for som på de andre NAS’er at blive skruet fast i en harddiskskuffe.

Foruden de to 1 GBit/s ethernetstik er tilslutningsmulighederne også ret begrænsede, der er blot en USB 2.0-port. Det er også testens mest støjende, det mærkes ikke så meget, når trafikken på NAS’en ligger stille. Men så snart NAS’en må arbejde, kan man godt høre, at DNS-345 er udstyret med to små blæsere.

Hvis man har begrænset med bordplads, kan man dog glæde sig over, at den optager mindst plads af alle på bordet. Der medfølger et program til at finde NAS’en på netværket, og endvidere medfølger der backupsoftware. DNS-345 kan selvfølgelig indgå i Windows-domæner, og der er understøttet diverse servertyper. Der kan tilsluttes overvågningskameraer, der er adgang til cloud-backup med mere. Men iSCSI understøttes eksempelvis ikke.
NAS’en har en ret basal funktionalitet i forhold til de fleste i testen, specielt mangler der et alsidigt udvalg af småprogrammer til udvidelse af funktionaliteten.

Den tilbyder dog deling over internettet via mydlink-app til mobile enheder. Brugergrænsefladen ligner en hybrid mellem et traditionelt netværksinterface og en grafisk brugergrænseflade. Ydelsen er ikke dens stærkeste side, men energiforbruget på maksimalt 40,8 watt og 11,9 watt i energisparetilstand er ganske fin.

TeraStation TS4400D burde ud fra Buffalos navngivningspolitik snarere tilhøre SMB (Small Medium Business) segmentet end SOHO-segmentet. Der er tale om en meget solidt virkende NAS, hvilket alene vægten på 4,75 kg taler om. Det er også testens eneste NAS, der har et serielt stik til opkobling mod en UPS for sikring i tilfælde af strømafbrydelse.

Det er en af de deltagere her i testen, der fremstår som en business-NAS i sin reneste form. Hovedparten af testens andre deltagere vil sikkert tale mere til et blandet segment af brugere. TS4400D har langt fra så mange småprogrammer/apps, man kan downloade som i hvert fald tre af konkurrenterne, i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt. NAS’en virker ikke til at have helt så mange funktioner, som flere andre her i testen, der er dog iSCSI-understøttelse, domæneunderstøttelse samt understøttelse af failover og diverse servere. Endelig er der indbygget antivirus beskyttelse. Der findes også her apps til mobile enheder, så man kan få adgang til indhold i skyen.

Der er dog andre fordele, der medfølger NovaBackup software med 10 licenser til Windows-brugere. Når vi taler om ydelse, er det testens eneste NAS med 2 GB ram. Ydelsen er bestemt også en af styrkerne ved TeraStation TS4400D, den er hurtig til alt, og specielt synes den at være i top, når det kommer til læsning fra NAS’en.

Brugergrænsefladen er egentlig overskuelig med skydere for aktivering af forskellige funktioner, men den hænger stadig fast i det traditionelle netværksudseende. TS4400D støjer dog næsten ikke og energiforbruget ligger på 52,3 watt i brug, hvilket er ganske acceptabelt for en 4-bay NAS.

Hvis man taler om timing, har den ikke været ideel for Synologys DiskStation DS412+ her i testen. Vi har testet den med operativsystemet DSM 4.2 og i det samme, som testen er slut, lander DSM 4.3. Ærgerligt, men det viser en af fordelene ved NAS’ernes operativsystemer. De bliver løbende opdateret, hvilket betyder, at din NAS henad vejen kun bliver bedre og kan mere.

Nu er DSM 4.2 i forvejen et ganske fortrinligt operativsystem til NAS-servere, det minder ikke helt om QTS fra QNAP, men så alligevel. Begge byder på overskuelige brugergrænseflader, der er fyldt med informationer, begge giver hurtig adgang til indstillinger og funktioner, der er lette at betjene. Her er der også multitasking med mulighed for at minimere til proceslinjen, som Synology kalder den. Synology DS412+ har en masse indbyggede funktioner, den omfatter 55 apps, man kan downloade for at udvide funktionaliteten yderligere. Det er lidt mindre end hos QNAP og ASUSTOR.

Brugervenligheden er cirka på højde med QNAP, der dog virker en lille smule mere ubesværet at bruge, men det er lige så meget et spørgsmål om præference, NAS’en har et hav af serverfunktioner indbygget, iSCSI, kameratilslutning og meget mere. En ting er dog fremragende ved denne NAS, og det er ydelsen, den er pænt hurtig i læseoperationer. Men det er langt den hurtigste NAS, når der skrives til NAS’en specielt i Intels Toolkit test, hvor den generelt er testens klart bedste.

DS412+ anvender også to 92 mm blæsere, hvilket sørger for en effektiv og stille udluftning. Når det kommer til energiforbruget er den målt til 49 watt i brug og 16 watt i dvale. Den stærke ydelse taget i betragtning slet ikke ringe.

Denne NAS fra ASUSTOR er velsagtens den NAS her i testen, der kandiderer mest til hjemmekontoret og til rent privat brug. Det er således den eneste NAS i denne test, der ikke har to 1 Gbit/s ethernetstik, hvilket kan være ødelæggende for dem, der ønsker failover på netværket, eller teoretisk øget hastighed på netværket.

Til gengæld er det den eneste NAS her i testen, der har indbygget HDMI-udgang, så det er muligt at koble den direkte til et tv og her bruge XBMC medieafspillerprogrammet til
underholdsningsformål. Det skal ikke forstås således, at AS-304T ikke understøtter de gængse funktioner til virksomheder. Der er skam understøttelse af Windows-domæner, iSCSI-understøttelse, firewall, yderligere sikkerhed og meget mere.

Men samtidig tilbyder den en lang række apps, man kan udvide funktionaliteten med. Således findes der ikke mindre end 98 apps til download indenfor alle tænkelige områder. Det er således en meget omfattende NAS med en meget flot og enkel brugergrænseflade, der baserer sig på apps princippet. ASUSTOR var også først med dette koncept til NAS. Der er da også tale om en meget overskuelig betjening med multitasking og flydende vinduer, når man går ned i menuvinduerne fra de forskellige apps.

Der er tale om en hurtig NAS, der er nogenlunde lige så hurtig som Buffalo TeraStation, når der skrives til NAS’en. Når der læses fra NAS’en, er hastigheden lidt lavere end denne, men den lægger sig samlet midt i feltet på dette område. Takket være den meget store 120 mm blæser, hører man nærmest ikke fra enheden, når den er i brug udover diskstøj. Energiforbruget på maksimalt 49,2 watt i brug er godkendt.

Hvilken NAS skal man vælge, ja det kommer lidt an på temperament, samt hvad man skal bruge den til. Der er trods alt forskel på, om den pågældende NAS skal bruges til en mindre virksomhed, til et hjemmekontor eller til mere private formål, hvad specielt tre af de deltagende NAS’er sagtens kan klare også.

Men ud fra kriteriet om, hvad en NAS til mindre virksomheder skal kunne klare, har vi fundet en vinder, selvom det blev tæt. Bedst i test blev Synology DS412+, som er en af hele tre deltagere, der endte på 4,5 stjerner af forskellige årsager.
Den vandt, fordi der er tale om en brugervenlig NAS, der samtidig har en samlet ydelse, der sikrer, at den vil fungere ganske glimrende selv i et mindre kontormiljø. Den er fyldt med funktioner til såvel erhvervsmål som mere private formål, hvilket er vanligt selv for professionelle NAS’er i dag.

Man kan hente en del apps, der giver nye eller andre muligheder, og selv om prisen hører til i den høje ende, er det den værd. Den er også nærmest støjfri.
Til bedste køb har vi kåret ASUSTOR AS-304T, der leverer en god samlet løsning med en rimelig god ydelse, samlet i et virkeligt brugervenligt brugermiljø med masser af anvendelsesmuligheder.

Der kan yderligere downloades en masse apps, der udvider funktionaliteten yderligere. Den har ganske vist ikke redundant ethernet i form af to rj45 netværksstik, men det kræver også lidt snilde og udstyr at få til at virke optimalt. Til gengæld er den med HDMI også meget velegnet til den private bruger med multimedieinteresser.

QNAP TurboNAS TS-421 og Buffalo TeraStation TS4400D får begge en anbefaler. Det er begge glimrende NAS’er, ganske vist med forskellige temperamenter. QNAP TS-4121 har med QTS 4.0 et meget brugervenligt operativsystem/brugermiljø kombination. Der er masser af informationer, mængden af muligheder synes nærmest uendelige. Sammen med ASUSTOR er det den NAS, hvis funktionalitet kan udbygges mest.

Buffalo TS4400D er mere hardcore for den mere netværkskyndige, her er den stadig overskuelig, den har en god ydelse, og man kan tilslutte UPS hvis ønsket.
D-Link ShareCenter DNS-345 er den billige indgang til en 4-bay NAS. Ydelsen er lidt derefter, men kan heller ikke tilføje så meget nyt som hos konkurrenterne. Brugergrænsefladen er heller ikke for alle trods god hjælpefunktion. n