Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Falske apps dræner din konto

Pas på, hvad du downloader på mobilen. Falske apps, der i al hemmelighed sender sms’er til dyre betalingsnumre, bliver mere og mere almindeligt.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med alle de nye muligheder, som smartphones bringer, følger også en større sikkerhedsrisiko. Da mobilerne er i stand til at gå på nettet og hente programmer, er de også i fare for at blive angrebet af skadelig software, som kan gøre skade på mobilen eller misbruge ejerens oplysninger.

Den uafhængige sikkerhedstjeneste Get Safe Online, som er et samarbejde mellem den britiske regering og landets politi samt sikkerhedsbranchen, advarer nu om, at der på kort tid er sket en stigning i falske apps, der ligner troværdige og velkendte applikationer, men som er designet til at sende sms’er til dyre betalingsnumre uden brugerens viden. Det kan for eksempel være sikkerhedssoftware og gratis versioner af populære spil. Men det er kun begyndelsen, for svindlerne har for alvor fået øje på potentialet inden for smartphones.

Sikkerhedsekspert og leder af GetSafeOnline.org forklarer: »Denne type malware er i stand til at sende en lind strøm af beskeder til dyre sms-numre – i nogle tilfælde hvert minut. Med takster op mod 6 pund (60 kroner, red.) kan det blive en ekstremt god forretning. Smartphone-ejerne ved ikke, at dette finder sted, selvom det måske sker, mens de selv bruger telefonen, da det foregår inde i telefonens infrastruktur, og der kan gå uger, inden det opdages.«

Danske smartphone-ejere skal også passe på

Janus R. Nielsen, medstifter af danske www.mymobilesecurity.com, der laver antivirus og sikkerheds-apps til smartphones, følger også udviklingen i branchen tæt. Han siger: »Det kommer ikke bag på mig, at svindlere i stigende grad kaster sig over smartphones. Det er et lukrativt og relativt nyt marked, hvor sikkerheden stadig er mangelfuld, især på Android-telefoner. Rapporten fra England viser nogle generelle tendenser, der også kommer til at ramme danske smartphone-ejere, som downloader apps. Og det gør de fleste jo.«

Han medgiver, at det kan være vanskeligt at spotte, om en app er troværdig eller ej, men giver samtidig nogle bud på, hvad man skal være opmærksom på for ikke at blive snydt:

»Inden du downloader en app på din telefon, så forsøg at tjekke, at den kommer fra en troværdig kilde. Det kan du blandt andet gøre ved at søge information om afsenderen på nettet. Ser designet troværdigt ud? Er der er stavefejl? Derudover skal du regelmæssigt holde øje med din telefonregning, gerne hver måned, så du hurtigt kan reagere, hvis den stiger voldsomt.

Et andet fingerpeg om, at der kan være malware på telefonen er, hvis batteriet begynder at drænes hurtigere end normalt. Derudover er det en god ide at installere et antivirus- eller sikkerhedsprogram på sin telefon, så man har mulighed for i det mindste at undgå de kendte skadelige programmer.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere