Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Færdigoverclocket grafikkort

Et grafikkort, der fra fabrikkens side er overclocket, så det yder maksimalt, er, hvad PNY har sendt på gaden. Grafik-kortet yder ret flot og er et godt valg for hyggespilleren eller den, der vil opgradere sin gamle pc.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Producenter af grafikkort trænger klart til et kursus i navngivning af deres produkter. PNY har lige sendt sit GTX 550 Ti OC på markedet, og selvom det klart signalerer, hvilken Nvidia-processor det er baseret på, og at det er overclocket.

Herudover så er grafikkortet udstyret med 1GB gddr5-hukommelse og har både dvi- og hdmi-port.

Grafikkortet er ikke et af de fysisk store grafikkort, hvilket vil sige, at selv i et mindre kabinet vil der relativt kunne findes plads til dette kort. Kortet er heller ikke blandt sværvægterne, når det kommer til krav til hardware i computeren. Kortet fordrer kun en 400-watts strømforsyning, og der skal kun kobles en enkelt 6-pins strømforsyning til det.

Det betyder så igen, at grafikkortet ikke sluger så meget strøm og derved heller ikke udvikler så meget varme. Vi kan tilføje, at det samtidig er dejlig stille, den indbyggede køler er næsten lydløs, hvilket vi kun kan bifalde.

Fingrene væk

Der er absolut ingen ben i at få installeret GTX 550 Ti OC. Ud med det gamle kort og i med det nye (husk at slutte strømmen til). Herefter skal du blot installere den medfølgende driver eller hente den nyeste fra Nvidia, og så er du klar.

Den cd, der følger med grafikkortet, indeholder, ud over driveren, lidt manualer, men ellers ikke noget af interesse. Der er ingen software med til grafikkortet, netop fordi det allerede er overclocket fra fabrikkens side, og fordi det ikke er meningen, at køberne af dette kort skal andet end at installere det og bruge det.

Så da vi først havde installeret den nyeste driver, var der ikke så meget andet for os at gøre end at køre et par benchmarks igennem, som målte, om det nye grafikkort havde gjort noget for ydelsen på vores computer.

Vi havde med vilje brugt en computer med et standardgrafikkort, som hverken var godt eller dårligt, men lige nok til at kunne bruge computeren til netsurf og lidt kontorprogrammer, ikke noget med at spille seriøse spil.

Allerede da maskinen genstartede, efter grafikkortdriveren var installeret, kunne vi mærke en markant forskel i opdaterings- hastigheden af skærmen. Alt reagerede bare lidt hurtigere, hvilket vi betragtede som en rigtig god start.

Flotte benchmarkstal

Den første test, vi sendte grafikkortet igennem, var CineBench. Her testede vi grafikkortets evne til at rendere grafik i bevægelige scener – noget, der gøres meget brug af i spil.

Testen kører OpenGL og gav en score på ikke mindre end 33,71fps, hvilket er ret flot for et grafikkort i denne klasse.

Vi gik dernæst over til at teste grafikkortet med SiSoftware Sandra, hvor vi koncentrerede os om de test, der belastede gpu’en. Den første test var Video Rendering, hvor vi fik nogle ret flotte tal. Aggregated Shader Performance gav 69,87MPix/s, Native Float Shaders 105,5MPix/s og Native Double Shaders 46,27MPix/s.

Af et billigt grafikkort er det flotte tal, der viser, at grafikkortet godt kan finde ud af at manipulere med pixels i spil.

Men vi ville også teste gpgpu-delen, og her fik vi nogle endnu flottere scores. Aggregated Shader Performance gav 133,75MPix/s, Native Float Shaders gav 322,85, mens Native Double Shaders kom ud med 55,41MPix/s. Vi sluttede af med at afprøve grafikkortet i et par forskellige spil, hvor vi så på, hvor højt vi kunne få fps. Naturligvis varierede det alt efter spillet. Men vi kom typisk op at ligge lige over 60fps, og i et enkelt tilfælde var vi lige over 75fps.

Grafikkortet er et godt valg til dig, der spiller ”af og til”, eller som bare vil have en lidt hur- tigere maskine uden at skulle be- tale en formue i ny hardware.