Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Færdig-pakket nas uden dikkedarer

Freecom er næsten ukendt i Danmark, men dets internationale ry for gode nas’er er ubestridt. Alt om DATA har testet den nyeste Silver Store 2-Drive NAS, og den har imponeret os på flere områder.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Starten for Freecom var dog ikke så god eller imponerende, som vi havde forventet, og problemerne startede, allerede da vi pakkede den ud. I den lille manual, der er med, var det beskrevet, hvordan vi kunne tage de drev ud, der allerede var monteret i nas’en.

Ikke at vi ønskede at opgra-dere de 2 terabyte, som den var udstyret med, men vi ønskede lige at tjekke, hvor let det egentlig var at udskifte drevene.

Det viste sig dog hurtigt, at det krævede en god del kræfter at trække drevene ud, og personligt var jeg lidt nervøs for, om jeg kom til at trække så hårdt, at noget kunne gå i stykker. Det skete ikke, men det var absolut ikke let at komme til at skifte drev ud.

Installationen drillede

Vi satte nu nas’en til vores netværk, som manualen sagde, vi skulle, og så installerede og afviklede vi den software, der fulgte med nas’en. Men her gik det så galt igen. For selvom meningen var, at den skulle scanne nettet og finde enheden, kunne den bare ikke se den.

Så vi måtte tjekke dhcp-tabellen på vores router, og da vi havde fundet den, kunne vi logge ind på vores nye nas via vores browser og derigennem begynde opsætningen af den.

En lidt uheldig start, men også det eneste negative, der for alvor var at sige om nas’en.

Vi blev med det samme ledt igennem den grundlæggende opsætning af nas’en. Ikke noget avanceret, men blot hvordan den skulle få ip-nummer, og hvad den skulle hedde.

Dernæst kiggede vi lidt rundt i menuen for at se, hvad den egentlig havde at tilbyde, hvilket viste sig at være det meste, vi kunne forvente hos en nas.

Langt de fleste ting, du finder på nas’er, var også at finde her, såsom dynamisk dns, automatisk download via BitTorrent og medieafspiller.

Det var naturligvis også muligt at ændre opsætning af drevene. Silver Store er født som striped nas, hvilket betyder, at du får fuld udnyttelse af pladsen, men ingen sikkerhed. Det har du mulighed til at ændre til mirrored, så du spejler data og derved mister halvdelen af pladsen, men til gengæld får en langt bedre sikkerhed for dine data.

Når Silver Store er sat op til din tilfredshed, så kan du oprette de shares, du skulle have behov for. Der er allerede oprettet to, nemlig Download og Public, og det kan være en god ide lige at tjekke rettighederne på dem, inden du går videre i opsætningen.

Du kan oprette brugere og give rettigheder til dem, og du kan tilslutte et eksternt usb-drev via den indbyggede usb 3.0-port og ligeledes få adgang til det via din forbindelse til nas’en.

Spændende funktioner

Der er et par områder, der gør nas’en ekstra interessant. Et af dem er dens backupfunktion, hvor du med et klik på en knap kan lave en usb til nas-backup, en nas til usb-backup eller en nas til nas-backup.

Den anden ting, der gør den rigtig spændende og til noget særligt, er funktionen Tonido Remote Access. Det er en gratis tjeneste, der gør, at du kan få adgang til indholdet på din nas, også når du ikke er hjemme. Der uploades ikke nogen filer til andet sted end nas’en, men der bliver skabt en forbindelse mellem klienten og nas’en.

Du kan logge på din nas enten via en computer, en smartphone eller en tablet, hvortil du kan finde apps på de respektive markeder.

Freecom Silver Store 2-Drive NAS har virkelig imponeret i vores test, og vi er ret kede af at måtte sende den retur.