Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få fjernadgang til en hvilken som helst pc - del 2

Brug gratisprogrammet UltraVNC til at få adgang til din computer via et netværk.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I første afsnit af denne workshop med fjernadgang, introducerede vi gratisprogrammet UltraVNC og satte jer ind i, hvordan man konfigurerede serveren og skalerede desktoppen. Denne gang går vi mere i dybden og kigger på flere aspekter af fjernadgangen.

Ekstra funktionalitet

Enhver, der har brugt virtualiseringssoftware såsom Virtual PC, kender til at overføre filer mellem standardcomputere og virtuelle computere. Teknologien er blevet udviklet så langt, at det kan gøres med enkle træk og slip-handlinger.

Desværre er der ikke sådan en funktion i UltraVNC i øjeblikket, men man kan kopiere filer mellem maskiner ved at bruge den indbyggede og meget enkle funktion File Transfer.

I standardvieweren får man adgang til den ved simpelthen at klikke på den fjerde knap fra højre på værktøjsbjælken, mens man i DirectX-vieweren får adgang til den via Tools-menuen. Hvis man vælger at bruge DirextX-vieweren, får man adgang til nogle nyttige ekstrafunktioner.

For det første kan man gemme sine forbindelsesindstillinger i en fil, så man ikke skal konfigurere dem manuelt hver gang. Vælg blot funktionen »Save As«. Vælg, hvor filen skal gemmes, skriv et passende navn, og så får du mulighed for at gemme forbindelseskodeordet med filen.

Det indebærer naturligvis sikkerhedsaspekter, men det kan spare megen tid, når man i fremtiden skal have fjernadgang til en computer. Når man vil bruge en gemt forbindelse, skal man blot vælge funktionen for at åbne en ny forbindelse og klikke på knappen »Browse« til højre for VNC Server-boksen. Så kan den ».vnc«-fil, der er blevet oprettet, vælges.

Firewalls kan give problemer, når man prøver at få fjernkontrol over en computer. Når UltraVNC bliver kørt første gang, bør Windows’ egen firewall vise en besked, der spørger, om forbindelsen skal blokeres eller tillades. Det bør også gælde for enhver anden form for firewallsoftware.

Når det gælder en router med integrerede firewalls, skal UltraVNC’s standardporte på 5.800 og 5.900 åbnes og videresendes, før der kan etableres forbindelse. En anden mulighed er at føje den computer, der skal fjernstyres, til router-DMZ’en, men også her er der tale om sikkerhedsrisici.

Webbrowser-kontrol

Selv om UltraVNC angiveligt er et Windowsprogram, omfatter det også en Java-viewer, der kan bruges inden i en webbrowser til at forbinde til en computer, der fungerer som en UltraVNC-server. For at få forbindelse skal man blot skrive http://remote-machine:http-port i adressefeltet – for eksempel http://192.168.2.11:5800.

Første gang denne metode bliver brugt til at etablere en fjernforbindelse, skal man tillade, at VNC-vieweren kører, fordi den i første omgang vil blive præsenteret som en potentiel sikkerhedsrisiko.

Du vil bemærke, at billedkvaliteten ved forbindelse med Java-vieweren ikke er af højeste kvalitet. Der bliver brugt en reduceret farvepalet for at forbedre reaktionstiden og den generelle ydelse, men hvis man bruger et højhastighedsnet eller en internetforbindelse, er det muligt at skrue lidt op for indstillingerne.

Klik på knappen »Options« øverst på skærmbilledet og brug menuen Restricted Colours til at vælge den bedste farvedybde. Indstillingerne »Encoding« og »Compression level« kan man også justere, så man opnår den bedste balance mellem fremtræden og ydelse.

Bortset fra en noget reduceret ydelse er der ikke megen forskel på at bruge Java-vieweren eller software-vieweren. Den førstnævnte er en fin mulighed i de tilfælde, hvor det simpelthen ikke er muligt at installere software på en anden maskine.

Der findes også et delt clipboard og en funktion, der optager skærmaktiviteter, der siden kan afspilles. Både web- og softwarebaserede versioner af vieweren kan sættes i »View-only«-tilstand. Det er oplagt, når programmet skal bruges til præsentationer, idet man ikke kan påvirke det udefra.

Der er talrige anvendelsesområder for fjernbetjening af en desktop. I hjemmet kan en bærbar nedenunder bruges til at styre en desktop ovenpå, så man får adgang til hardware, der ellers ville være utilgængelig. En hjemmecomputer kan også bruges til at skaffe adgang til en maskine på kontoret. Således kan man få adgang til software, der ikke er installeret derhjemme, og man kan få adgang til dokumenter, der skal bruges i sidste øjeblik.

På arbejdspladsen kan muligheden for fjernassistance spare megen tid og gøre det muligt at vise præsentationer for de ansatte ved deres skriveborde. For folk på farten betyder Java-vieweren, at computere på internetcafeer kan bruges til at få adgang til en hjemme- eller kontorcomputer, således at man altid har det hele lige ved hånden.

Det smukke ved UltraVNC, bortset fra de talløse anvendelsesområder, er programmets brugervenlighed. Det er ideelt til både hobbybrug og mere professionelle opgaver.

Opnå fjernadgang med TeamViewer

En af de hurtigste og nemmeste måder at etablere en forbindelse på består i at bruge den gratis applikation TeamViewer, der kan downloades fra www.teamviewer.com.

Softwaren kan bruges på en række måder. Midlertidige handlinger er nyttige, hvis man har brug for at yde fjernassistance, men man kan også konfigurere en maskine, så de altid er tilgængelige for fjernadgang.

Takket være brugen af brugernavn og kodeord er der ikke behov for at konfigurere ip-adresser eller andre detaljer, og det er derfor en hurtig og nem måde at får computerkontakt, når man er på farten. Softwaren kan endda køres uden installation. Når man bruger en computer med installationsbegrænsninger, kan man altså stadig få fjernadgang – man skal blot huske et login-id og et kodeord.

Når forbindelsen er blevet etableret, kan den bruges på en række måder: Fjernsupport, filoverførsel, computerpræsentationer eller som et virtuelt privat net. TeamViewers’ fleksibilitet og brugervenlighed betyder, navnlig da det er gratis, at det er et program, man trygt kan give en chance.

UltraVNC er langtfra den eneste mulighed, når det gælder om at få fjernadgang til computere. Der findes en række tilsvarende værktøjer, herunder RealVNC (www.realvnc.com), TightVNC (www.tightvnc.com) og – til Mac-brugere – Chicken og VNC (http://sourceforge.net/projects/cotvnc).

En anden mulighed er GoToMyPC, der kan bruges til at få kontrol med en fjerncomputer eller simpelthen få adgang til dens filer via en onlinegrænseflade. Til enkel fjernadgang omfatter Windows Live Messenger en mulighed for fjernassistance.

Som navnet antyder, er vi langt fra automatiseret reparation, og applikationen er afhængig af, at der sidder en ved fjerncomputeren, der kan acceptere forbindelsen. Værktøjet er imidlertid udviklet med tanke på at hjælpe folk, og til det formål er det mere anvendeligt end et VNC-program.