Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få en udmærket tablet med i købet

En gennemført Nvidia-tilgang til streaming, der på den ene side udgør den bedst optimerede mulighed af dem alle, men som på den anden kræver, at man betaler for en masse Nvidia-sager.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er sommetider svært at følge med Nvidia. På papiret ser missionen temmelig enkel ud – lav de bedste grafikkort på Jorden. Men firmaets higen efter total dominans indebærer, at antallet af Nvidias afledte teknologier tangerer det forvirrende.

Det begyndte med SLI multi-gpu-teknologi og blev udvidet til stereoskopisk GeForce 3D. Så inddrog man fænomenet G-Sync og bevægede sig ud til ultramobile enheder med Tegra-chippen, der også omfattede sager som den auto-optimering, der hedder GeForce Experience.

Vi kan også nævne to Android-baserede gamingbærbare i form af den lidt bizarre Shield-konsol og senest en tablet ved navn Shield. Pyha. Som om det ikke var nok, har Nvidia sin egen gamestreaming-teknologi i cloudform (GRID) og hjemmestreaming (GameStream).

 

Formålet med denne opremsning er imidlertid ikke at hylde Nvidia. Meningen er snarere at vise, at hjemme-gamestreaming er et eksempel på, at Nvidias mange jern i ilden sommetider møder hinanden som ved et lykketræf.

Her er grunden. Nvidias streamingteknologi knytter sig til mange dele af firmaets produktserie. Gpu’erne leverer 3D-rendering på værts-pc’en, men har også hardwareoptimeringer under navnet ShadowPlay, og de forbedrer den indledende gamestream-afkodning. Til gengæld leverer Shield de Nvidia-tilpassede streamingmål, mens GeForce Experience giver platform til orkestrering af hele GameStream-historien, der i øvrigt spiller smukt sammen med Valves Steam-platform.

Vi står altså over for en gennemført Nvidia-tilgang til streaming, der på den ene side udgør den bedst optimerede mulighed af dem alle, men som på den anden kræver, at man betaler for en masse Nvidia-sager.

Når det gælder tabletten, behøver det ikke at være skidt. Det er en aldeles udmærket 8” Android-tablet, og den er udstyret med Nvidias nyeste og bedste Tegra K1-chip. Du ved - den med de specielle Nvidia-designede Denver-kerner og 192 grafikshaders, selvom den bygger på den ældre Kepler-cpu-arkitektur.

Fiks størrelse

Skærmen er en god ips-sag, samlekvaliteten er tiltrækkende, og Nvidia har været hurtig til at frigive Android-opdateringer. Er den markedets bedste, simpelthen som tablet? Næppe. Men hvis du vil have en generisk Android-tablet, og du går op i pc-spil, kan Shields pc-venlige funktioner gøre den til at oplagt valg.

Som streamingenhed kan den blande sig med de bedste. Nvidia fører an, når det gælder minimering af forsinkelse og sikring af spilkompabilitet. I vores test blev alt indlæst uden nogen problemer, og det hele kørte glat, mens vi streamede spil til Shield. Niveauet for forsinkelser var så lavt, som man kan få det. Når det er sagt, vil vi stadig se forbedringer. Det duer stadig ikke med online-skydespil.

Det er nemt at koble Shield til et HD-tv og køre den i konsoltilstand, Shield Hub, der giver adgang til de vigtigste gamestreaming-funktioner, er som ventet en fiks omgang. Hvis vi skal nævne en mulig svaghed, skal vi ind på netværk. Som standard streamer man til Shield over Wi-Fi.

Med den rette netværkskvalitet kan trådløs virke fint. I vores test, der omfattede trådløse forbindelser over korte afstande og i det samme lokale under noget nær ideelle vilkår, havde vi af og til problemer med, at netværket faldt ud. Det siger sig selv, at det ikke skal ske ret mange gang, før man bliver irriteret.

Naturligvis kan man slutte Shield til et kabelnetværk med ethernet over USB. Men det kan hænde, at den ideelle netværksløsning til sin Shield kan trænge til lidt indledende tilpasning. Og husk så lige, at man skal betale ekstra for Nvidias trådløse gamepadcontroller.